Banky.cz Články Pojištění Jak se bránit vichřici? Se správným pojištěním nemovitosti i auta

Jak se bránit vichřici? Se správným pojištěním nemovitosti i auta

11.3.2020 Pojištění

Sabine, Victoria, Julie. Tři vichřice s dámskými jmény v únoru prolétly Českou republikou a nechaly za sebou škody za stovky milionů korun. Jenže zdaleka ne vše pojišťovny proplatí – většinou kvůli špatně nastavené pojistce. Podívejte se proto, jak sjednat nejlepší pojištění auta i nemovitosti, které vás před vichřicí ochrání.

REKLAMA

V první řadě si musíte ujasnit, jaké pojistky se při řádění živlů vyplatí nejvíc. Obvykle platí, že zásadní jsou tyto 3:

Pojištění proti vichřici? Myslet na dům i auto

Pojištění nemovitosti vám pomůže řešit škody, které vichřice způsobí na vašem domě či bytě. Využijete ho tedy v případě, že vítr poničí třeba komín či střechu. Anebo když ulomí větev, která pak rozbije okno do obýváku.

S tím souvisí i pojištění domácnosti. Pokud vám poničenou střechou či oknem začne zatékat do domu a voda poškodí například elektroniku, škody vám nahradí právě pojistka domácnosti.

Havarijní pojištění se zase hodí pro případ, že vichřice ulomí větev ze stromu a ta spadne na váš automobil. V některých případech vám místo této pojistky stačí pouze připojištění k povinnému ručení. U něj si ale dejte velký pozor na limity pojistného plnění. Často bývají pouze v hodnotě 50 000 či 100 000 korun, což nemusí vždy stačit.

Hlídejte si pojistnou částku

Jakmile si ujasníte, jaké pojistky potřebujete, nezapomeňte je správně nastavit. V první řadě stanovte vhodnou pojistnou částku. Musí odpovídat ceně nemovitosti, jejího vybavení či hodnotě automobilu.

Když pojistnou částku podceníte, riskujete, že vám pojišťovna neuhradí veškeré škody.

Myslete na to hlavně u starších pojistek. Pokud jste pojištění uzavřeli před 10 lety a od té doby si koupili například špičkovou 3D televizi, superrychlý počítač nebo moderní zvukový systém, hodnota vaší domácnosti pravděpodobně výrazně vzrostla. A v takovém případě vám hrozí podpojištění.

Životní pojištění od expertů

S ním je automaticky spojené zkrácení výplaty pojistného. Zkrácení je přitom tím výraznější, čím víc je majetek podpojištěný. Ve výsledku tak můžete dostat jen zlomek jeho hodnoty.

Nezapomínejte proto pojištění pravidelně aktualizovat.

Dejte si pozor na pojistné podmínky

Zároveň se ujistěte, že pojištění myslí na veškerá reálná rizika. U vichřice je důležitá zejména ochrana proti živlům, kterou pojištění nemovitosti i domácnosti zpravidla nabízí už ve své základní variantě.

Přesto si raději zkontrolujte, že s nimi pojistka opravdu počítá. A hlavně si ověřte, za jakých okolností máte nárok na pojistné plnění. Jeho výplata je totiž často podmíněná minimální rychlostí větru. Obvykle je to 75 km/h, což podle Beaufortovy stupnice odpovídá právě vichřici.

Ovšem pozor, podle starších tabulek se za vichřici označoval až vichr s rychlostí nad 102 km/h. Proto si zkontrolujte, že nejsou škody způsobené větrem vymezené v pojistné smlouvě pouze pojmem vichřice (případně ohraničené maximální silou větru). V takovém případě hrozí, že vám pojišťovna odmítne vyplatit plnění u vichru, který:

  • je menší než 102 km/h
  • nebo naopak větší než 117 km/h

Pečlivě proto zkontrolujte také výluky z pojištění. Jen tak máte jistotu, že vás pojistka před vichřicí či orkánem opravdu ochrání.

U havarijního pojištění pak nezapomeňte pojištění proti živlům vůbec zahrnout do pojistky, jinak vám pojišťovna s řešením těchto škod nepomůže. A samozřejmě také v tomto případě dobře zkontrolujte podmínky a výluky.

Nejste si jistí? Nechte si poradit od odborníků

Životní pojištění od expertů

Teprve když máte jistotu, že jste vybrali to nejlepší pojištění nemovitosti, domácnosti i auta, podepište smlouvu. Pamatujte přitom, že správné pojištění:

  • kryje veškerá potřebná rizika
  • má dostatečný limit
  • neobsahuje příliš výluk ani zbytečně složité podmínky
  • a není zbytečně drahé

Jak postupovat po vichřici

I když máte vybranou a podepsanou výhodnou pojistku, nemáte ještě zcela vyhráno. Důležitý je také váš postup po vichřici. Pokud něco zanedbáte, nemusí vám pojišťovna vyplatit celé plnění, na které byste jinak měli nárok.

Co tedy po řádění vichřice udělat?

  • Zjistěte, jestli vám vznikly nějaké škody a co nejdřív vše zdokumentujte (samozřejmě přitom v první řadě myslete na své bezpečí).
  • Pokud hrozí, že se škody ještě rozrostou, snažte se tomu zabránit (například zakryjte díru ve střeše, aby vám nepršelo do domu).
  • Jakmile je to možné, nahlaste škodu pojišťovně.
  • Kde je to možné, počkejte s likvidací škod (tedy například s vyhozením poničeného nábytku) až na příjezd likvidátora.

Pojišťovna si totiž sama potřebuje udělat obrázek o výši škod a ujistit se, že jste se jim snažili předejít. A že je skutečně způsobilo řádění živlů, proti kterým jste se pojistili. Teprve pak se můžete těšit na výplatu pojistného.

REKLAMA

ANKETA k článku Jak se bránit vichřici? Se správným pojištěním nemovitosti i auta

Kryje Vám havarijní pojištění živelné události?

Počet odpovědí: 97

KOMENTÁŘE k článku Jak se bránit vichřici? Se správným pojištěním nemovitosti i auta

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena