Banky.cz Články Pojištění Jedete na zimní dovolenou autem? Nezapomeňte na správné pojištění

Jedete na zimní dovolenou autem? Nezapomeňte na správné pojištění

30.12.2019 Pojištění

Na horách a s lyžemi nebo snowboardem na nohou. Tak podle spousty lidí vypadá ideální zima. Abyste si ji užili bez zbytečného stresu, potřebujete i správnou pojistku. Ne vždy ale stačí jen ta cestovní nebo úrazová. Pokud jedete vlastním vozem, musíte myslet i na pojištění auta na dovolenou. V zimě totiž bývají podmínky na silnicích nejnebezpečnější.

REKLAMA

Přestože jsou v posledních letech zimy mírnější, při cestách na hory na to raději nespoléhejte. Naopak musíte počítat s náledím, sněhovými jazyky a také s tím, že je málo světla. A když už sluníčko vykoukne, může vás nebezpečně oslňovat.

Když se k tomu přidá ještě únava z dlouhé cesty, je k nehodě jen kousek.

Povinné ručení se přitom vztahuje se pouze na škody, které způsobíte někomu jinému. Pokud chcete, aby vám pojišťovna zaplatila i poškození vašeho auta, potřebujete havarijní pojištění.

S čím vám pomůže havarijní pojištění

Obzvlášť důležité je havarijní pojištění auta v zahraničí, kde se ceny za opravu obvykle vyšplhají podstatně výš než v Česku. Dobrá pojistka vám navíc pomůže i s:

  • řešením poruch
  • zajištěním odtahu vozidla
  • nebo při krádeži zavazadel z automobilu

Zásadní je, abyste havarijní pojištění správně nastavili. Týká se to nejen škod, na které se pojistka vztahuje, ale i zemí, ve kterých platí.

Promyslete rozsah krytí

Havarijní pojištění se vztahuje na různé druhy rizik. Podle toho, jak jej nastavíte, vám pomůže s řešením škod způsobených například:

  • při dopravní nehodě
  • řáděním vandalů
  • zloději
  • přírodními živly
  • a v dalších situacích

Součástí bývají také asistenční služby. Díky nim vám pojišťovna zajistí odtah vozidla i v zahraničí, pomůže vám sehnat hotel nebo připraví náhradní vůz.

Do zahraničí jen s asistenčními službami

Životní pojištění od expertů

Pokud plánujete jezdit autem do zahraničí, jsou asistenční služby zvlášť důležité. Nemusíte se pak bát, že zůstanete stát o půlnoci v cizině na opuštěné silnici odkázaní jen sami na sebe. Stačí zavolat na asistenční linku a pojišťovna vám zajistí pomoc.

Ujistěte se přitom, že je mezi těmito službami také odtah vozidla ze zahraničí. Ať už bude vaše auto nepojízdné po nehodě nebo kvůli technické poruše, může vás odtah do České republiky vyjít na mnoho desítek tisíc korun. Proto je lepší na podobné případy myslet předem.

Samozřejmě platí, že čím víc rizik chcete pokrýt, tím dražší pojistka bude. Proto si rozmyslete, co opravdu potřebujete. Například u garážovaného auta není příliš velké nebezpečí, že ho poškodí vandalové. Tudíž se bez takového pojištění často obejdete.

Dejte pozor na územní platnost

I když zvolíte all-risk variantu, která kryje veškerá nebezpečí, neznamená to, že jste zcela bez starostí. Kromě toho, že je potřeba počítat se spoluúčastí, musíte si pohlídat také územní platnost pojištění.

Stejně jako povinné ručení i havarijní pojištění obvykle platí ve většině zemí Evropy. Může se ale stát, že se na některé státy nevztahuje. Nedá se přitom jednoduše říct, které to jsou. Záleží vždy na podmínkách konkrétní pojišťovny.

Obecně platí, že u velkých evropských zemí se na havarijní pojištění můžete spolehnout. Jestli však míříte do některého z menších států, raději si před odjezdem důkladně zkontrolujte pojistné podmínky. Ať nejste nepříjemně překvapení.

Pokud zjistíte, že se vaše pojistka nevztahuje na místo, kde plánujete strávit dovolenou, pomůže vám třeba krátkodobé havarijní pojištění do zahraničí. Můžete ho uzavřít jen na několik týdnů. A máte jistotu, že o vás bude postaráno.

Pojištění auta na dovolenou: pozor na limity

Životní pojištění od expertů

Kromě územní platnosti si zkontrolujte také:

  • výluky
  • limity pojistného
  • a další podmínky

Můžou se v nich totiž skrývat pasti, která vás dokáží dost nepříjemně překvapit.

Například některé pojišťovny vám automaticky zajistí odtah jen do nejbližšího servisu. Bez ohledu na jeho kvalitu. Anebo se může stát, že pojištění proti vykradení auta platí jen přes den. A když přijdete o zavazadla v nočních hodinách, pojišťovna vám škodu nezaplatí.

Jak postupovat při nehodě nebo poruše

Pokud vás v zahraničí opravdu potká nehoda nebo porucha, kontaktujte co nejdřív svou pojišťovnu. Pomůže s hledáním a zajištěním servisu a poradí vám i s dalším postupem.

Samozřejmě také v zahraničí platí, že vaše jízda a vybavení musí odpovídat platným předpisům. Nejen, že nesmíte před jízdou pít alkohol, ale v zimě je důležité dbát mimo jiné na použití správných pneumatik a jejich dobrý stav. Pokud pojišťovna zjistí, že jste například jeli na sjetých gumách, může vám plnění výrazně zkrátit.

Proto si před cestou nezapomeňte důkladně zkontrolovat stav auta. Ideálně v autoservisu. Snížíte tím riziko poruchy i nehody. A když už se vám něco takového přece jen stane, nemusíte se bát, že vám pojišťovna škodu neproplatí.

REKLAMA

ANKETA k článku Jedete na zimní dovolenou autem? Nezapomeňte na správné pojištění

Máte sjednané havarijní pojištění?

Počet odpovědí: 130

KOMENTÁŘE k článku Jedete na zimní dovolenou autem? Nezapomeňte na správné pojištění

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena