Vedení rozpočtu

Ať je váš příjem jakýkoliv, nesmíte utrácet více než vyděláte, abyste zůstali solventní. Pokud vaše účty a další výdaje pravidelně překračují váš příjem, začnou se vám kupit problémy. Tam je jejich počátek. Nepotřebujete být účetní, abyste si sestavili váš vlastní jednoduchý osobní rozpočet. Důvodem vzniku průvodce Banky.cz je snaha pomoci vám naučit se sledovat vaše peněžní prostředky a korigovat vaše finanční potřeby.

REKLAMA

Proč potřebuji sestavit rozpočet?

Ať je váš příjem jakýkoliv, pokud utrácíte více než vyděláváte, octnete se přinejlepším v dluzích, které budete muset splácet, nebo u soudu a nebo přinejhorším na seznamu exekutora. Vězení pro dlužníky u nás zatím nefungují – někteří by tam trávili značnou část života.

Nemám žádné účetnické schopnosti, zvládnu sestavení rozpočtu?

Prostý osobní rozpočet je zcela jednoduchý a nezbytný. Má dáti - dal. Říká se tomu kuchyňské počty. A vy jej zkrátka musíte dodržovat!

Kde mám začít?

Vezměte si k ruce poslední bankovní výpisy alespoň za poslední měsíc a – pokud je to možné – účty za komunální služby za poslední rok: za telefon, plyn, elektrickou energii, domovní daň, vodné a stočné, silniční daň, pojištění a jakékoliv další účty, které platíte v pravidelných intervalech během roku – k tomu si vezměte velký čistý arch papíru.

Také budete moci použít aplikaci Můj bankéř, kterou pro Vás připravujeme. Nebo požádejte vaši banku, zda by vám mohla dodat předtištěný rozpočtový plánovač. Banka vám jej jistě poskytne zdarma.

Co mám udělat jako bod dva?

dluhy-1.jpg
Běžný účet

Začněte tím, že projdete náklady (výdaje). Sepište si všechny vaše účty z minulého roku a sečtěte je, aby vznikl váš celkový roční výdaj za pravidelné účty. Tam, kde dostáváte účty čtvrtletně nebo ročně, označte si měsíc(e), kde jdou účty za platbu proti příjmům. Nezapomeňte na účty, které se proplácejí přímo z vašeho bankovního účtu, jako je hypotéka a splátky půjček a také částky za zábavu, jídlo a dovolenou eventuálně za víkendy. Nezapomeňte na nákupy vánočních a narozeninových dárků, na nečekané výdaje, jako jsou třeba oprava automobilu nebo porucha myčky. Když jste dospěli k celkové částce zaplacené v minulém roce, přidejte, řekněme 5 procent na růst během roku nadcházejícího.

A co dál?

Nyní sepište váš očekávaný příjem v celém roce. Zahrňte mzdy, přídavky na dítě nebo sociální dávky, důchod a všechny úroky na spořících účtech a vyplacené dividendy. Buďte realističtí. Pokud pravidelně pracujete i řekněme s deseti hodinami přesčasů měsíčně, uveďte i tento příjem, ale pokud nejsou přesčasy jisté, vynechte je ze svých výpočtů. Váš celkový příjem musí být větší než celková částka vašich účtů. Pokud tomu tak není, potřebujete okamžitě přijmout opatření které povede ke snížení účtů. Jako první krok budete možná schopni snížit vaši útratu - například omezením telefonních rozhovorů, cigaret, alkoholu, nového oblečení, zábavy a dovolených.

Ale já platím měsíčně, ne ročně

Jakmile jste vyvážili váš roční rozpočet, vydělte celkovou roční částku účtů dvanácti. A výsledkem je teoreticky částka, kterou potřebujete dát stranou každý měsíc, abyste pokryli své platby účtů. Jestliže jsou vaše účty stejnoměrně rozloženy v celém roce, je to vše, co jste měli udělat.

Ale moje účty nejsou stejnoměrně rozloženy v celém roce. Co mám udělat?

Tento požadavek nemusí být nutně problém za předpokladu, že máte vyrovnaný svůj roční rozpočet. Nyní budete potřebovat sestavit měsíční rozpočet za použití informací, které jste si už vypsali. Předpokládejte, že měsíc běží od jednoho platebního dne k dalšímu. Vezměte každý měsíc zvlášť, sepište si účty, které přicházejí v úvahu během toho každého měsíce stejným způsobem, jako jste sestavili váš roční rozpočet. Porovnejte celkovou částku pro každý měsíc s teoretickou měsíční částkou, kterou potřebujete dát stranou. Přeneste všechny přebytky z jednoho měsíce do toho následujícího. Možná přijdete na to, že tento způsob zajišťuje, že jakýkoliv schodek jednotlivého měsíce bude pokryt 'přebytky' z měsíců předešlých.

Už jsem to udělal, ale pořád ještě mám pár měsíců, u nichž je nedostatek

Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

Nejprve se podívejte na účty, které nejsou splatné pravidelně každý měsíc, jako je vyúčtování za plyn, elektrickou energii, vodné a stočné. Pokud jsou roční doplácené sumy vyšší, požádejte o zvýšení pravidelných měsíčních záloh. To způsobí, že se vám sice zvýší o pár korun měsíční platba, ale nebude vznikat hluboká rána při placení vysokého doplatku. Sestavte svůj měsíční rozpočet znovu s použitím upravených sazeb. Možná s povděkem zjistíte, že se tímto způsobem problém vyřeší. A pokud měsíční paušál za energie nespotřebujete, ještě možná ušetříte.

Tip: Společnosti poskytující komunální služby často poskytují slevu až 5% pro zákazníky, kteří si přejí platit své účty bezhotovostní platbou.

I to jsem udělal, ale stále mám u některých měsíců nedostatek

bez-penez-1.jpg
Spočítejte nedostatečnou částku a měsíc, v němž je částka splatná. Do té doby budete zkrátka muset zajistit vložení dostatku hotovosti na váš účet, abyste se vyhnuli přečerpání vašeho účtu. Jinak si předem sjednejte ve vaší bance možnost dočasného úvěru - kontokorentu, ale ověřte si, zda a jaký vám za to bude účtován poplatek a úrok.

Jak mám zajistit, aby na mém účtu byl vždy v daném čase dostatek peněz?

Nejjednodušší způsob je požádat vaši banku o založení samostatného účtu. Převádějte na něj každý měsíc příslušnou částku a plaťte své účty z tohoto bankovního účtu. Každý měsíc kontrolujte výpisy z tohoto účtu, abyste se ujistili, že nevybočujete. A budete mít jistotu že máte na vašem účtu vždy dostatek peněz, aby bylo možné pokrýt vaše pravidelné výdaje.

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Vedení rozpočtu

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Aktuální a historický vývoj inflace

Dlouhé roky Češi inflaci příliš nevnímali. Ceny zboží a služeb totiž rostly pozvolným tempem. Zlom nastal až v roce 2022, kdy inflace meziročně vzrostla o hrozivých 15,1 procenta, což byla nejhorší hodnota od roku 1993. Kupní síla peněz v uplynulých dvou letech klesla a domácnosti i firmy si dnes za své nákupy výrazně připlatí. Přečtěte si, co je inflace, jaké jsou její příčiny, jak se v uplynulých letech vyvíjela a co vše ovlivňuje.

Jak a kolik měsíčně spořit a odkládat na důstojný důchod?

Výše důchodů je tématem, které hýbe společností už nějaký ten pátek. Není to tak dlouho, co spatřila světlo světa důchodová reforma, na které se delší dobu pracovalo. Teď je skutečností, pro mnohé z nás ale znamená ne moc příznivé vyhlídky. Kdo se na důchod nezabezpečí sám, nemůže s důstojným stářím moc počítat. Státem vyplácený důchod naše potřeby nepokryje. Jak se tedy zabezpečit? Jak na plánování důchodu a finanční nezávislost v důchodu? Podívejte se na naše rady pro spoření na důchod.

Nástroje a aplikace pro správu rodinného rozpočtu

Všude se mluví o nutnosti sestavit si rodinný rozpočet. Ale vy možná nevíte, jak přesně na to, nebo se vám do tak podrobné administrace vůbec nechce. Toho času, a ani by vás to asi nebavilo. Vězte, že stejně to má spousta jiných lidí, včetně vývojářů aplikací. Vytvořili už spoustu aplikací, s nimiž si zjednodušíte správu rodinných financí.

Jaká je průměrná výše starobního důchodu

Jak se má, stran svého důchodu, průměrný český senior a průměrná česká seniorka? Jak vysokou část příjmu musejí vydat na základní potraviny a o kolik jim po odchodu z pracovního trhu klesly příjmy? Jak je to v jiných zemích Evropy? A jak si svůj důchod, respektive materiální zajištění, efektivně  zvýšit už nyní?

Jak si zajistit důstojný důchod? Pomůžou vám chytré a bezpečné investice

Zapomenout na nekonečnou práci a užít si zasloužený důchod. Na to se těší spousta lidí. Jenže realita je často úplně jiná. Důchod od státu totiž na klidný a důstojný odpočinek zdaleka nestačí. A proto nezbývá, než abyste si na důchod ušetřili sami. Tím nejefektivnějším způsobem jsou přitom investice.

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena