Banky.cz Články Pojištění Výpověď z povinného ručení kdykoliv chcete? Jen u jedné pojišťovny

Výpověď z povinného ručení kdykoliv chcete? Jen u jedné pojišťovny

23.11.2020 Pojištění

Povinné ručení potřebuje každý, kdo má auto a chce s ním jezdit. Jeho sjednání je snadné. Jenže změna pojišťovny už bývá složitější. A to dost výrazně. Kdykoliv vás nechá odejít jen Direct pojišťovna. U ostatních musíte počkat i několik měsíců.

REKLAMA

Už několik let máte povinné ručení u jedné pojišťovny, když narazíte na nabídku, která je pro vás mnohem výhodnější. Chcete proto své současné pojištění auta zrušit a sjednat si nové.

Pokud se ale zrovna neblíží výročí smlouvy, máte smůlu.

Pojišťovna vaši výpověď přijmout nemusí. A na možnou změnu si počkáte i několik měsíců.

Přesně tak v současnosti funguje trh s povinným ručením.

V běžných situacích totiž máte ze zákona nárok na ukončení pojistky jen v době výročí pojistné smlouvy. Výpověď přitom musí pojišťovna dostat nejméně 6 týdnů předem.

Rychlejší změna? Pomůžou měsíční platby

Výhodou je, když pojišťovny umožňují i pololetní, čtvrtletní nebo měsíční platbu pojistného. A máte u nich možnost podat výpověď právě k době splatnosti.

Umožňuje to například:

  • Česká podnikatelská pojišťovna
  • a Kooperativa pojišťovna.

Oběma ale musíte výpověď doručit opět nejméně 6 týdnů předem.

Oproti pojišťovnám, které umožňují podání výpovědi jen jednou za rok, tak máte i několik měsíců k dobru. S velkou flexibilitou ale počítat nemůžete.

O něco lépe jsou na tom z tohoto pohledu klienti Pillow pojišťovny. U ní je totiž výpovědní doba pouze 2 týdny. Také ona přitom nabízí i měsíční, čtvrtletní či pololetní platby pojistného.

Zdaleka nejflexibilnější je ale Direct pojišťovna. Jako jediná na českém trhu vám umožňuje ukončit smlouvu, kdykoliv potřebujete.

Jakmile tedy dostane vaši výpověď, ukončí vaši pojistku třeba ze dne na den. Podle toho, jak se s ní dohodnete.

Výpověď? Vstříc vám vyjde málokdo

Životní pojištění od expertů

Všechny zmíněné příklady se týkají výpovědi dohodou. Je to jediný způsob, jak v běžné situaci změnit poskytovatele mimo výročí smlouvy.

Problém je, že se na výpovědi musíte s pojišťovnou domluvit. Jinak řečeno poskytovatel musí s tímto postupem souhlasit.

A to bývá potíž.

V praxi se tedy můžete spolehnout pouze na Direct, který si zakládá právě na své pružnosti.

U dalších poskytovatelů s žádostí o výpověď dohodou často narazíte. A nezbývá vám než využít už zmíněné termíny, které se váží k výročí smlouvy nebo platby pojistného.

Ze zákona však máte ještě několik dalších možností, kdy můžete povinné ručení ukončit.

Změna majitele vozidla

Pojistku můžete vypovědět například při prodeji auta

Nový majitel totiž musí uzavřít nové povinné ručení. Platit by mělo ideálně hned, jakmile vozidlo změní vlastníka. Bez této pojistky nesmí auto do provozu.

Pamatujte ale, že při změně majitele nezaniká povinné ručení automaticky. Pojišťovně musíte poslat písemnou výpověď. A spolu s ní kopii smlouvy o prodeji nebo velkého technického průkazu, ve kterém je změna majitele zaznamenaná.

Krádež vozidla

Povinné ručení můžete zrušit také ve chvíli, kdy vám auto nebo například motocykl ukradnou.

Pojištění pak zaniká dobou krádeže. Případně termínem, kdy jste krádež nahlásili policii.

Vyřazení z evidence

Při vyřazení auta z evidence je postup podobný jako u prodeje vozidla. Musíte tedy pojišťovně s výpovědí smlouvy poslat také kopii velkého technického průkazu, ve kterém bude zaznamenané dočasné nebo trvalé vyřazení vozidla z evidence. Zároveň potřebujete potvrzení o odevzdání SPZ do depozitu.

Životní pojištění od expertů

Dokud bude vozidlo vyřazené a poznávací značky zůstanou v depozitu, nesmíte s ním do provozu. I v této době ale můžete auto například prodat.

Do 2 měsíců od uzavření smlouvy

Pokud narazíte na výhodnější nabídku krátce poté, co jste si povinné ručení sjednali, máte šanci pojistku změnit. Ze zákona můžete toto pojištění vypovědět do 2 měsíců od uzavření smlouvy.

Pojišťovna pak má na ukončení pojistky 8 dní.

Zvýšení pojistného

Odejít od pojišťovny můžete také v případě, že zvedne cenu povinného ručení. Máte na to 1 měsíc od doby, kdy vám zdražení oznámí.

Do 3 měsíců od pojistné události

Pojišťovna musí výpověď přijmout, když nejste spokojení s tím, jak řešila pojistnou událost. V takovém případě máte na ukončení pojistky 3 měsíce ode dne, kdy jste pojišťovně škodu nahlásili.

Nemusíte se přitom bát, že přijdete o veškeré zaplacené pojistné. Nevyčerpanou část vám poskytovatel vrátí.

Myslete i na další parametry

Jak už jsme zmínili, podle zákona se můžete s poskytovatelem domluvit na ukončení pojistky také kdykoliv jindy. Raději ale příliš nepočítejte s tím, že vám pojišťovna vyjde vstříc.

Zároveň nezapomínejte, že snadná změna poskytovatele nesmí být jediným kritériem při výběru povinného ručení. Důležitá je například i jeho cena, výše krytí či asistenční služby.

To všechno musíte vzít v úvahu při výběru pojišťovny.

Pokud si nejste jistí, jak na to, kontaktujte naše specialisty na povinné ručení. Pomůžou vám najít tu nejvýhodnější nabídku podle vašich potřeb a požadavků.

REKLAMA

ANKETA k článku Výpověď z povinného ručení kdykoliv chcete? Jen u jedné pojišťovny

Věděli jste, že většinu pojistek lze vypovědět jen k datu výročí smlouvy?

Počet odpovědí: 129

KOMENTÁŘE k článku Výpověď z povinného ručení kdykoliv chcete? Jen u jedné pojišťovny

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena