Banky.cz Články Banka Jak na zahraniční platby?

Jak na zahraniční platby?

25.4.2017 Banka

SEPA platba za 20 Kč nebo 250 Kč? Rozdíly v ostatních mezinárodních platbách dosahují až 1 600 Kč. Poradíme, které banky nabízejí nejlevnější zahraniční platební styk.

REKLAMA

Pro většinu z nás je mezinárodní bankovní platební styk sváteční záležitostí. Nákupy v zahraničních eshopech hradíme nejčastěji platební kartou či přes Paypal. Když už ale na ryze bankovní převod za hranice dojde, je dobré věnovat pozornost výši poplatků, které mohou být i v řádu stokorun. Rozdíly jsou přitom mezi bankami značné. Neméně důležitý je i kurzovní lístek banky, který se používá pro přepočet korun na cizí měny.

IBAN a SWIFT/BIC

Zatímco u tuzemských plateb si vystačíme s číslem účtu a kódem banky, pro mezinárodní transakce je nutné znát IBAN (International Bank Account Number - mezinárodní formát čísla účtu) a SWIFT/BIC (Business Identification Code – mezinárodní identifikační kód banky).

SEPA platba odchozí

SEPA
SEPA (Single Euro Payments Area) platbou se rozumí transakce v EUR v rámci EU, přičemž některé banky výši SEPA plateb omezují na 50 000 EUR (vyšší částky mohou být zpoplatněny dle ceníku pro ostatní mezinárodní platby). Pro platby v eurech (stejně jako v ostatních cizích měnách) lze použít korunový účet – odchozí/příchozí platba se přepočte kurzem banky ze dne provedení transakce.

SEPA platba příchozí

Běžný účet

Akcenta, Peněžní dům a Wüstenrot SEPA platby neposkytují. Air Bank a Expobank nabízejí SEPA platby zdarma u zpoplatněných běžných účtů v rámci balíčku služeb. Službu nabízí za 10 Kč i Volksbank Löbau-Zittau eG, která má ale v tuzemsku velmi omezené obchodní zastoupení.

euro-dolary-1.jpg

Mezinárodní platba odchozí

Za mezinárodní platby považujeme ostatní zahraniční platební styk, který není SEPA. Výše poplatků níže je platná pro poplatkovou dispozici SHA, kdy si každá strana transakce (příjemce a odesílatel) hradí svou část poplatků své bance.

Mezinárodní platba příchozí

Akcenta, Peněžní dům, Volksbank Löbau-Zittau eG a Wüstenrot mezinárodní platby (které nejsou SEPA) neposkytují.

Poplatkové dispozice

U mezinárodních plateb (které nejsou SEPA) lze volit různé poplatkové dispozice.

Běžný účet bez poplatků

  • SHA: poplatky platí každá strana své bance
  • BEN: všechny poplatky platí příjemce platby
  • OUR: všechny poplatky platí odesílatel platby

Většina tuzemských bank nabízí pouze SHA, případně OUR. 

Kompletní přehled běžných účtů, úroků a poplatků v našem srovnávači zde.

REKLAMA

ANKETA k článku Jak na zahraniční platby?

Platím za SEPA platby méně než 50 Kč?

Počet odpovědí: 492

KOMENTÁŘE k článku Jak na zahraniční platby?

Přidejte nový komentář

dotaz, Komentoval(a): Danuše Kancírová

9.11.2017 08:16:17
Dobrý den, pobírám starobní důhod ze Slovenské republiky, každý měsíc podle aktuálního kurzu,po roce vstupu SR do EU mi Česká spořitelna vykazuje minus 100 Kč za převod Eura na Českou korunu, je to krácení důchodu, nikdo mi to za celé roky nevysvětlil, poslední odpověď ze Sociální pojišťovny v Bratislavě byla, že za to může banka, existuje jiný převod než SEPA? Děkuji za odpověď,Kancírová D.

Re: Dotaz, Komentoval(a): Horác Badman

19.1.2018 01:37:06
Zřiďte si pro důchod účet u banky s levnou příchozí SEPA platbou (Fio zdarma, Air 25 Kč, vedení účtu u obou zdarma).

Převod ze slovenska do česka a naopak, Komentoval(a): Martin Cik

18.4.2018 17:22:21
Raiffeisenbank má sice dražší zahraniční platební styk, když se ale podíváme do podrobna, tak konkrétně se slovenskou Tatrabankou má najednanou smlouvu. Převody mezi Tatrabankou a Raiffeisenbank v měně EUR nebo CZK jsou bez poplatků a provedeny rychle. Mimo jiné, nejsem si vědom, že by jakákoliv jiná banka (se širokou škálou produktů pro FO, FOP/PO) obchodující na území ČR uměla založit multiměnový účet. To umí jen Raiffeisenbank.

RE:, Komentoval(a): Petr Jermář

19.4.2018 11:24:19
Dobrý den, nejsem si jist, jestli platební styk zdarma se slovenskou Tatra bankou vyváží bezkonkurenčně nejvyšší poplatky za všechny ostatní zahraniční platby. RB si účtuje za SEPA 11-22x více než nejlevnější banka na trhu. U Fio banky máte platební styk se všemi slovenskými bankami zdarma.

Info, Komentoval(a): Jaroslav Olič

17.8.2018 20:51:35
Dobrý večer...poraďte... nejlepší převod v € ...budu mít € v ruce, potřebuji je vložit na účet u přepážky a následně převést na účet na Slovensko... která banka? Díky za odpověď Jarda Olič

Info, Komentoval(a): Renata

8.4.2019 17:33:26
Dobrý den, poraďte mi prosím nejlepší převod švýcarského Franků na Kc.
Dekuji!

Prevod CHF na KC, Komentoval(a): Petr Czan

6.5.2019 01:04:19
Absolutne nejlepsi prevod EUR nebo CHF je v EXCHANGE.Nejlepe sjednat devizovou smlouvu.Funguje to super a rychle.Menim vyplatu uz 4: rok jen prevoden.

Dotaz , Komentoval(a): Tony

27.9.2019 13:46:26
Dobrý den, jsem čechoameričan a chci si nechat posílat $ do Česka na dolarové konto v některé české banky z níž bych si vybral opět $, ne koruny. Můžete mi poradit výhodnou banku? Děkuji

IBAN, Komentoval(a): Jan Mžik

3.5.2020 14:13:11

Jak zjistím IBAN u KB, který mám napsat do žádosti pro vrácení peněz za vrácený výrobek? Děkuji

Platba do Turecka v €, Komentoval(a): Jarmila Světlíková

3.9.2020 00:43:34
Potřebuji velmi spěšně odeslat platbu do Turecka v €. Čím se mám řídit? Členství v EU, nebo platba v € je automaticky SEPA? Na cool centru EB dostávám odlišné odpovědi. Děkuji za odpověď, Js

Prevod penez na Anglicky ucet, Komentoval(a): Jan Masarik

6.2.2021 12:12:42
Dobry den, rad bych se zeptal jak nejvyhodneji prevezt penize z ceskeho uctu na anglicky a jak je to s poplatky. Dekuji Masarik

zahraniční platba z UK do ČR, Komentoval(a): Reichlová

10.3.2022 20:53:48
Dobrý den jak nejlépe poslat peníze ze svého účtu, který je v UK do na svůj do ČR. Jaké jsou poplatky? jelikož to je mezi sebou ale ve dvou různých státech tak budu účtována dvakrát za převod. Jak v Uk tak v ČR? děkuji

RE: Zahraniční platby z UK do ČR, Komentoval(a): Petr Jermář

12.3.2022 10:58:32
Dobrý den, odesílatel v UK platí poplatky své britské bance za odchozí platbu a příjemce v ČR platí poplatky své české bance za příchozí platbu.

ZAHRANIČNÍ PLATBA Z ITÁLIE DO ČR (nad 500 000 euro), Komentoval(a): Tatyana Suvorova

12.4.2022 13:06:12

Dobrý den, italský známý mi by měl poslat na můj účet do ČR velkou částku. Jaké jsou poplatky? Jaké jsou maximální limit pro jednu transakci přes IBAN (cca 500 000 euro)? Dá se to vůbec udělat? Nebude to vypadat nějak divně? Děkuji

RE: Zahraniční platba, Komentoval(a): Petr Jermář

19.4.2022 14:04:28

Dobrý den, poplatky za příchozí platby jsou dle sazebníku vaší banky (obvykle nižší stokoruny až tisíce) - viz náš srovnávač běžných účtů. Limit pro IBAN transakce nejsou. SEPA platby (v EUR v rámci EU) do 50 000 EUR jsou bez poplatků.

Švajčiarsky súd, Komentoval(a): Katarína

18.11.2022 05:03:10
Dobrý deň, mám dotaz. Istí ľudia mi tvrdia, že mi poslali vysokú čiastku, cca 1 150 000Kč cez švajčiarsky súd, ale mám zaplatiť v kryptomene “súdnu byrokraciu” ako to nazvali. Je také niečo vôbec možné? Podľa mňa ide o podvod, len si to chcem radšej preveriť.

RE: Švajčiarsky súd, Komentoval(a): Petr Jermář

19.11.2022 06:55:48
Dobrý den, samozřejmě se jedná o podvod, nikomu nic neplaťte. Podvodníci se z Vás jen snaží vytáhnout peníze, nikdo Vám nic nepošle.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

19.4.2024 Banka

Air Bank a O2, dva významní hráči na českém trhu se spojují pod značkou Unity, aby svým klientům nabídli více výhod. Program, do kterého se později zapojí i další partneři ze skupiny PPF, přináší slevy a benefity pro ty, kteří aktivně využívají služby obou společností.

Kde vyměnit neplatné koruny, eura, kuny nebo švýcarské franky? Jak dlouho je výměna možná?

26.5.2023 Banka

Třeba jste doma našli neplatné české bankovky, třeba máte schované kuny z předchozí dovolené, a víte, že už neplatí. Co s nimi? Vyhodit je jako bezcenné, nebo půjdou ještě vyměnit za platnou měnu? A kolik taková výměna stojí? Vše potřebné se dozvíte tady.

Nová banka v ČR: Partners Banka by mohla mít licenci již v létě

24.5.2023 Banka

Podle informací, které médiím sdělují zástupci Partners, by se mělo již dvouleté licenční řízení u ČNB brzy chýlit ke konci. Během letních prázdnin by nová banka společnosti Partners mohla spustit svou činnost. Půjde o banku cloudovou v čistě digitálním provedení. Nabídnout chce klientům zjednodušení finančního života, ale i nabídku z celého trhu (nejen z portfolia Partners).

Komerční banka - nové bankovnictví

10.5.2023 Banka

Popis tématu: lepší čistý design bankovnictví, vylepšení produktů, běžný účet + více tarifů - spíše obnova produktu a bankovnictví, hlavní je multiměnový účet, který je úplně nový, co je to multiměnový účet, bankomaty komerčky.

Bankovní produkty – účty a spoření

17.3.2023 Banka

K čemu slouží účet běžný a k čemu ten spořicí? Ke kterému z nich se váže online bankovnictví a platební karta? Jaký je rozdíl mezi debetní a platební kartou? Co je termínovaný vklad, jaká jsou jeho pravidla a čím se liší od vkladní knížky? Jaký účet dostanete ke stavebnímu spoření a k čemu se využívá účet jistotní? Jak je to s chráněným účtem proti exekuci, co umějí prémiové účty a co jsou účty devizové? Má smysl zakládat účet dětský nebo účet studentský? Spousta otázek, ale odpovíme na každou z nich.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena