Banky.cz Články Pojištění Jak získat nejlevnější povinné ručení? 5 věcí, které ovlivňují jeho cenu

Jak získat nejlevnější povinné ručení? 5 věcí, které ovlivňují jeho cenu

8.6.2020 Pojištění

Získat to nejlevnější povinné ručení, které zároveň nabízí dost velké krytí. Přesně o to usiluje většina řidičů. Jenže jen málokdo na takové pojištění auta opravdu dosáhne. Jeho cenu totiž ovlivňuje řada faktorů. Podívejte se na ty nejčastější.

REKLAMA

Vlivy, které určují cenu povinného ručení, se v jednotlivých pojišťovnách liší. Zatímco někteří poskytovatelé zohledňují například počet kilometrů, které každý rok najedete, jiné takový údaj nezajímá.

Zároveň jsou ale faktory, se kterými se setkáte u každé pojišťovny. Vybrali jsme proto 5 nejčastějších a nejdůležitějších bodů, které určují, jestli máte šanci nejlevnější povinné ručení získat.

1. Věk pojistníka

Jedním z nejdůležitějších ukazatelů pro konečnou cenu povinného ručení je věk pojistníka. Z hlediska pojišťovny je velký rozdíl, jestli si pojištění auta sjednává:

  • 18letý řidič, který právě získal řidičský průkaz
  • zkušená 45letá řidička
  • nebo 75letý důchodce

Nejvíc zaplatí:

  • mladí a nezkušení řidiči (obvykle do 21 let)
  • a senioři (pojišťovny obvykle pracují s limitem 75 let), u kterých mohou jejich řidičské schopnosti ovlivnit různé zdravotní potíže

U těchto řidičů totiž riziko nehod výrazně stoupá.

Potvrzují to i statistiky České kanceláře pojistitelů. V roce 2019 podle nich způsobilo dopravní nehodu rovných 20 % řidičů, kterým bylo v době havárie 18 let.

Pozor na bonus

Aby mladí lidé na povinném ručení ušetřili, stává se, že požádají o pojištění auta například své rodiče. Ti mají obvykle pojistku i o několik tisíc levnější.

Jenže takové řešení má i své nevýhody.

Rodiče totiž můžou snadno přijít o bonus, který si několik let sbírali. Stačí, aby jejich potomek způsobil nehodu. A otec nebo matka kvůli tomu najednou za svá povinná ručení platí o tisíce korun víc než dosud.

Životní pojištění od expertů

Nevýhodné navíc může být i jezdění bez nehod. Běžný řidič za něj totiž dostává právě bonus k povinnému ručení. A díky němu ho pojistka vyjde levněji.

Pokud je ale pojištění vedené na někoho jiného, řidič nic nezíská. A nemůže počítat se slevou, na kterou by měl jinak nárok.

2. Trvalý pobyt pojistníka

Zásadní také je, kde budete jezdit. V hustém provozu velkých měst je totiž riziko nehody podstatně větší než na klidných silnicích v podhorských vesnicích.

A právě na to pojišťovny také myslí.

Řidiči z Prahy, Brna nebo například Ostravy tak musí počítat s podstatně dražším povinným ručením než lidé z Humpolce, Valašského Meziříčí nebo třeba z Vrchlabí.

3. Stáří a vybavení vozidla

Cenu povinného ručení výrazně ovlivňuje nejen věk pojistníka, ale také stáří auta a jeho vybavení. Zjednodušeně se dá říct, že čím víc za auto zaplatíte, tím levnější pak bude povinné ručení.

Nové automobily bývají v lepším technickém stavu a navíc často mívají moderní vybavení, které pomáhá nehodám zabránit. Pojišťovnám tím pádem klesá riziko, že budou platit pojistné plnění. A můžou vám nabídnout levnější pojistku.

Experti přitom předpokládají, že s rozvojem inteligentních asistenčních systémů bude toto hledisko stále důležitější.

Kupujete ojeté auto? Pomůže Vám náš článek Jak přepsat auto na nového majitele

4. Výkon vozu

Také u výkonu je základní rovnice jednoduchá. Vyšší výkon = vyšší pojistné.

Je to dané mimo jiné tím, že auta s menším výkonem si lidé často kupují na krátké cesty po městě. Například na nákup, do práce nebo pro děti do školy.

Životní pojištění od expertů

Riziko nehod je sice v městském provozu větší, zároveň jsou to ale často jen drobné ťukance. U silnějších aut naopak roste riziko vážnějších nehod s mnohem většími škodami. A to poskytovatelé zohledňují i ve výši pojistného.

5. Řidičská historie

Řidičské historie jsme se dotkli už na začátku. Právě od ní se totiž odvíjejí známé bonusy a malusy.

Jednoduše řečeno, čím déle jezdíte bez nehody, tím větší slevu na povinném ručení získáte. Někde může dosáhnout až 65% z jeho ceny.

Pokud naopak způsobíte nějakou havárii, počítejte s malusem. Tedy s přirážkou k pojistnému nebo zkrácením bonusu. Za každou nehodu vám pojišťovna odečte 3 roky získaných bonusů.

Jak tedy získat nejlevnější povinné ručení?

Základní cesta k co nejlevnějšímu povinnému ručení je tedy v zásadě jednoduchá. Největší šanci mají řidiči:

  • ve středním věku
  • kteří bydlí v menším městě či na vesnici
  • mají nové auto s menším výkonem a moderními asistenčními prvky
  • a mají za sebou alespoň 10 let bez nehod

Pokud to vše splníte, jste na dobré cestě k opravdu výhodnému pojištění auta. Nezapomínejte ale, že jednotlivé pojišťovny zkoumají ještě různé další parametry.

Proto si s výběrem povinného ručení nechte poradit od expertů. Porovnají všechny nabídky na trhu a najdou vždy to nejvýhodnější pojištění, které můžete získat.

Jak je to s elektromobily? Více info v článku Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

REKLAMA

ANKETA k článku Jak získat nejlevnější povinné ručení? 5 věcí, které ovlivňují jeho cenu

Máte u povinného ručení nejvyšší bonus za 10 let bez nehod?

Počet odpovědí: 162

KOMENTÁŘE k článku Jak získat nejlevnější povinné ručení? 5 věcí, které ovlivňují jeho cenu

Přidejte nový komentář

šikana zkušených řidičů- na řidiče dříve narozené je šikana. Zvláště když se nezohledňuje posouzení od doktora., Komentoval(a): Miroslav Kovařík

17.6.2020 10:44:50
Dobrý den, četl jsem vaše úvahy (pojišťoven),že mldí řidiči a starý řidiči po 75.roce mají problém s placením výše pojistného. Tak za prvé mladí řidiči s tím souhlasím,jsou nezkušení a divocí na silnicích s tím mám své zkušenosti v terénu,předjíždí kde nemají a jezdí dost rychle. Za druhé Staré řidiče házíte do jednoho pytle,ale neposuzujete jejich zkušenosti a předpovídat dění v provozu na komunikacích. Právě ten ukazatel je velmi důležitý pro provoz beze škodních událostí. Je sice pravdou,že staří řidiči jsou nemocnější než mladší,ale když to na sobě cítí tak za volant nesednou a nebo sami už nechtějí jezdit. Toto všechno přeci ovlivňují zdravotní kontroly a jejich zprávy o řidičovi schopnosti. Sám teď hledám na portále nejlevnější zákonné pojištění,ale pojišťovny všechny kopou do jedné brány a to jsou peníze.

Re: Pojistné pro mladé a seniory, Komentoval(a): Petr Jermář

18.6.2020 11:20:15

Dobrý den, vyšší pojistné pro mladé a seniory je podloženo poměrně sofistikovanými pojistnými modely, kdy u těchto dvou skupin řidičů je statisticky vyšší nehodovost. Není to o dojmech pojišťoven, které by někomu chtěly účtovat více. Je to na základě tvrdých dat, kdy zkrátka tyto dvě skupiny řidičů působí více škod než ostatní. Na trhu máme desítky pojišťoven, které o zákazníky soupeří v povinném ručení výhradně cenou. Pokud by to bylo jen trochu možné, bylo by pojistné pro mladé a seniory nižší. Jenže vybrané pojistné v posledních letech sotva pokrývá výši proplacených škod.

Bonus za beznehodovost?, Komentoval(a): Vítek

21.3.2022 23:02:49
Bonus za beznehodovost, resp. sleva z nějakého základního pojistného nefunguje, pokud používáte auto zaměstnavatele a přitom prokazatelně jste nezpůsobili autonehodu. Je mně 49 roků a zeptal jsem se v pojišťovně na nabídku povinného ručení - skoro trojnásobek toho, co by nabídli mé manželce, která má vyjetý plný bonus. Taky jsem kdysi platil povinná ručení, na dvě různá auta, které jsem v minulosti vlastnil a provozoval. Jenže dle pojišťovny je to prý už moc dávno, jejich systém prý eviduje bonusy jen posledních 20 roků, Co bylo před tím, to prý nevědí. Posledních 20 let jsem jezdil s firemním autem, měl jsem jej dle smlouvy i pro osobní používání. A zde je zádrhel - beznehodovost za toto období pojišťovnu vůbec nezajímá, takže mně nyní nabízí sazbu, podobnou začínajícímu 18letému řidiči. Kde je zde jaká pojistná matematika, či logika?

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena