Banky.cz Články Banka Moneta se s Air Bank nespojí. Prozatím

Moneta se s Air Bank nespojí. Prozatím

23.6.2021 Banka

Dlouho očekávané spojení Moneta Money Bank s Air Bank, Home Credit a Zonky nevyšlo ani na druhý pokus. Akcionáři fúzi na včerejší mimořádné valné hromadě neschválili. Vznik třetí největší banky na českém trhu se tak odkládá.

REKLAMA

Spojení Monety s Air Bank dává smysl, ale za jinou cenu

Dne 22/6/2021 se konala mimořádná valná hromada Moneta Money Bank, předmětem které bylo projednání fúze s bankovními a nebankovními entitami skupiny PPF (Air Bank, česká a slovenská část Home Credit a Zonky). Akcionáři nejprve schválili sloučení (pro 61,9%, stačilo min. 50%), ale následně nebylo dosaženo potřebné většiny pro schválení finančních parametrů celé transakce (pro 61,7%, bylo třeba min. 75%). Valné hromady se zúčastnilo 73,1% akcionářů, mezi kterými se 30% dominovala PPF skrz společnost Tanemo. Hlasování akcionářů tak lze interpretovat jako:

  • Fúze a vznik třetí největší banky na českém trhu (dle počtu klientů) dává smysl
  • Nelíbí se nám navrhovaná cena ze strany PPF

Připomeňme, že akcionáři již v minulosti jednou fúzi odmítli z důvodu nesouhlasu s oceněním aktiv PPF. Kurz akcií Moneta Money Bank na včerejší výsledek valné hromady nijak nereagoval a dále se drží na úrovni 80 Kč. To je cena, za kterou PPF vykoupila začátkem roku 2021 30% akcií Moneta Money Bank.

Běžný účet

Výkupní cena byla stanovena cca 20 Kč nad aktuální tržní hodnotou, což se na první pohled mohlo jevit jako velmi výhodná nabídka. A mnoho krátkodobých investorů toho využilo. Jenže trh se tehdy ještě zotavoval z krize koronaviru a během Q1-Q2 rostly podobně i ceny ostatních bankovních titulů obchodovaných na pražské burze (Erste/KB z cca 600 Kč na 800 Kč). Kvůli doporučení ČNB banky stále nevyplatily dividendy za roky 2019-2020.

Dojde ke spojení v budoucnu?

Pravděpodobně ano. Míč je nyní na straně hřiště PPF, která má 3 možnosti:

  • Upravit navrhované finanční parametry transakce (snížit ocenění aktiv PPF NEBO změnit způsob financování),
  • Přikoupit další akcie Moneta Monety Bank tak, aby strany podporující fúzi dosáhly potřebné většiny
  • Přesvědčit odpůrce celé transakce (v čele s fondem Petrus Adviser).

Rok 2021 je zatím ve znamená fúzí a akvizic. Nejprve Česká spořitelna koupila banku Sparkasse, následoval prodej Equa bank do rukou Raiffeisenbank a vše bylo prozatím dovršeno oznámením ING Bank o ukončení retailových služeb a převodu klientů do RB. Již loni došlo k akvizici Wüstenrot ze strany Moneta Money Bank. Pokud by se letos povedlo dokončit fúzi Monety s Air Bank, zaniklo by během pouhých dvou let celkem 5 bank.

Běžný účet bez poplatků

Mimo fúzí a akvizic dochází i ke sjednocování brandů. Českomoravská stavební spořitelna změnila název na ČSOB Stavební spořitelnu a Wüstenrot Stavební spořitelna oblékla dres Monety. Možná dojde i na Poštovní spořitelnu (ČSOB), která před lety nejprve prošla nákladným rebrandingem na Era, aby se následně vrátila zpět k původní Poštovní spořitelně. 

REKLAMA

ANKETA k článku Moneta se s Air Bank nespojí. Prozatím

Líbí se Vám plán na spojení Monety s Air Bank?

Počet odpovědí: 81

KOMENTÁŘE k článku Moneta se s Air Bank nespojí. Prozatím

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Kde vyměnit neplatné koruny, eura, kuny nebo švýcarské franky? Jak dlouho je výměna možná?

26.5.2023 Banka

Třeba jste doma našli neplatné české bankovky, třeba máte schované kuny z předchozí dovolené, a víte, že už neplatí. Co s nimi? Vyhodit je jako bezcenné, nebo půjdou ještě vyměnit za platnou měnu? A kolik taková výměna stojí? Vše potřebné se dozvíte tady.

Nová banka v ČR: Partners Banka by mohla mít licenci již v létě

24.5.2023 Banka

Podle informací, které médiím sdělují zástupci Partners, by se mělo již dvouleté licenční řízení u ČNB brzy chýlit ke konci. Během letních prázdnin by nová banka společnosti Partners mohla spustit svou činnost. Půjde o banku cloudovou v čistě digitálním provedení. Nabídnout chce klientům zjednodušení finančního života, ale i nabídku z celého trhu (nejen z portfolia Partners).

Komerční banka - nové bankovnictví

10.5.2023 Banka

Popis tématu: lepší čistý design bankovnictví, vylepšení produktů, běžný účet + více tarifů - spíše obnova produktu a bankovnictví, hlavní je multiměnový účet, který je úplně nový, co je to multiměnový účet, bankomaty komerčky.

Bankovní produkty – účty a spoření

17.3.2023 Banka

K čemu slouží účet běžný a k čemu ten spořicí? Ke kterému z nich se váže online bankovnictví a platební karta? Jaký je rozdíl mezi debetní a platební kartou? Co je termínovaný vklad, jaká jsou jeho pravidla a čím se liší od vkladní knížky? Jaký účet dostanete ke stavebnímu spoření a k čemu se využívá účet jistotní? Jak je to s chráněným účtem proti exekuci, co umějí prémiové účty a co jsou účty devizové? Má smysl zakládat účet dětský nebo účet studentský? Spousta otázek, ale odpovíme na každou z nich.

Nepojištěné vklady ze Sberbank: kdy kraje a obce zase uvidí své peníze?

10.3.2023 Banka

Je tomu přibližně rok, co čeští klienti zahájili run na ruskou Sberbank, a tím její českou pobočku položili. Pojištěné vklady drobných střadatelů již byly vyplaceny. Čeká se na výplatu těch ostatních. Vysoké vklady měly u Sberbank především kraje a obce. Kdy se svých peněz dočkají a jaká bude výtěžnost z probíhajícího insolvenčního řízení Sberbank? Nadějí na brzké řešení je zájem dvou bank odkoupit zdravé úvěry. A těch měla Sberbank většinu. 

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena