Banky.cz Články Půjčka Nejčastější důvody pro zamítnutí půjčky 2024

Nejčastější důvody pro zamítnutí půjčky 2024

18.5.2017 Půjčka

Zamítla Vám banka žádost o půjčku bez udání důvodu? Diskvalifikačním faktorem mohla být pracovní smlouva na dobu určitou či záznamy v registrech dlužníků. Jaké jsou nejčastější příčiny neúspěchu? A co můžete udělat pro zlepšení své bonity?

REKLAMA

Zákon o spotřebitelském úvěru

Na trhu je přebytek likvidity, banky jsou rády za každého klienta, kterému mohou půjčit peníze. Proti tomu stojí přísná legislativa (zákon o spotřebitelském úvěru), která nařizuje bankám i nebankovním poskytovatelům úvěrů důkladnou lustraci klientů. Banky Vám nemohou půjčit aniž by se dostatečně přesvědčily, že jste schopni úvěr splatit. Klient by v opačném případě mohl později smlouvu o úvěru napadnout pro její neplatnost, což by pro věřitele mělo neblahé následky. Dlužník by neplatil žádné úroky ani poplatky (již zaplacená částka by se mu vrátila) a půjčené peníze by bance splácel dle svých možností. Za zamítnutými úvěry tak nehledejte neochotu bank půjčovat, ale velmi přísnou legislativu. 

Pracovní smlouva

Abyste měli z čeho své dluhy splácet, potřebujete pravidelný příjem ze zaměstnání, který garantuje pracovní smlouva na dobu neurčitou. Máte-li pracovní smlouvu na dobu určitou, pak půjčku stále získat můžete, ale doba splatnosti úvěru nemůže být delší než „doba určitá“ sjednaná v pracovní smlouvě. Nesmíte být ve zkušební ani výpovědní lhůtě. V prvém případě hrozí ztráta zaměstnání a příjmu ze dne na den, ve druhém případě Vás v potenciálním novém zaměstnání opět čeká zkušební lhůta v délce 3 měsíců. 

Záznamy v registrech (BRKI, NRKI, SOLUS)

Vaše platební morálka je zaznamenávána do registrů. V případě řádného splácení úvěru v minulosti získáváte kladné body. A naopak opožděné splátky mohou budoucí věřitele varovat před vaší nedostatečnou solventností. Do registrů se nezapisují jen bankovní a nebankovní úvěry, ale také problémy s placením energií, mobilních služeb a jiných závazků. Banky obvykle berou v potaz všechny záznamy za posledních 3-5 let. V registrech jsou vidět i neúspěšné žádosti o úvěr, tedy pokud Vás dva bankovní domy odmítnou, nemá příliš smysl to zkoušet u třetí banky, která vidí v systému již dvě zamítnuté žádosti.

  • BRKI: Bankovní registr klientských informací (CBCB – Czech Banking Credit Bureau)
  • NRKI: Nebankovní registr klientských informací (CNCB – Czech Non-banking Credit Bureau)
  • SOLUS: Zájmové sdružení právnických osob (zkratka pochází z původního názvu „Sdružení na Ochranu Leasingu a Úvěrů Spotřebitelům“)

Exekuce a osobní bankrot

Jste-li v exekuci, pak nezvládáte splácet své současné závazky, které věřitelé musí vymáhat za asistence exekutora. V osobním bankrotu, trvajícím 5 let od jeho schválení soudem, se musíte pečlivě věnovat splácení svých minulých dluhů, na což vynakládáte všechny své příjmy. V obou případech nemůžete na další půjčky ani pomýšlet. Kdo z Vás by půjčil peníze dlužníkovi, ze kterého marně dolují své peníze předchozí věřitelé?

Příjmy a závazky

Vaše příjmy (ze zaměstnání, podnikání, pronájmu, kapitálového majetku či jiné) by vždy měly bez problémů vystačit na pokrytí všech závazků:

  • Náklady na živobytí (své i vyživovaných osob, tedy rodiny): nájem, energie, telefon, internet, strava, ošacení, doprava, volnočasové aktivity
  • Půjčkykreditní karty, hypotéka, kontokorent (splátky všech těchto úvěrů)

Náklady na živobytí jsou bankou kalkulovány normativně a nelze je individualizovat/snížit argumenty „já tolik neutrácím“. U jedné single osoby v domácnosti bez dalších závazků začínají na 10 000 Kč (je-li Váš čistý měsíční příjem nižší než tato částka, nemá smysl o úvěr žádat).

Nemáte-li dostatečné příjmy pro novou půjčku, mnohdy stačí pouze zrušit nevyužívaný kontokorent či kreditní kartu. Banky musí zohledňovat schválené úvěrové rámce i těchto produktů, přestože je třeba nevyužíváte.

Nejlevnější půjčka od Air Bank

Banky obvykle počítají s průměrnou čistou mzdou za poslední 3 měsíce, potvrzenou mzdovou účtárnou zaměstnavatele. Pokud jste právě dostali přidáno, vyplatí se měsíc až dva vyčkat

Studenti, senioři, matky na rodičovské

Tyto sociální skupiny nejsou automaticky vyloučeny z úvěrového trhu, ale platí pro ně stejně přísná pravidla scoringu jako pro pracující. 

Studenti

Studenti obvykle nedisponují vlastním pravidelným příjmem pocházejícím z pracovní smlouvy na dobu neurčitou (brigády, DPČ a DPP lze uznat ve velmi omezené míře). Přestože některé banky nabízejí studentům zvýhodněné kontokorenty a kreditní karty bez doložení příjmů (s limitovaným úvěrovým rámcem max. 5-20 000 Kč), na regulérní půjčku student dosáhne jen při plném pracovním úvazku na dobu neurčitou nebo s ručitelským závazkem rodičů.

Senioři

Důchody a jiné trvale nárokové sociální dávky banky zahrnují do pravidelného měsíčního příjmu, takže většina důchodců s průměrnou penzí (aktuálně 14 400 Kč) na malou půjčku dosáhne. Alarmující je ovšem rychle rostoucí počet seniorů v exekuci.

Matky na rodičovské

Nejlevnější půjčka od Zonky

S nejkratší dvouletou variantou rodičovské disponuje matka vyživující dítě měsíčním příjmem 16 500 Kč. To vystačí na pokrytí skromnějších životních nákladů matky a novorozence, ale už zde není žádný prostor pro možné splátky úvěrů.

Co dělat, když Vám banka půjčku zamítla?

Jde-li o první neúspěšnou žádost, můžete své štěstí zkusit ještě u jiné banky (třeba bude mít nepatrně mírnější scoringový proces, ale velké zázraky nečekejte). Po dvou a více odmítnutích další pokusy smysl nemají. Záznamy v registrech o neúspěšných pokusech byste jen zhoršili vaši bonitu v očích věřitelů. Jsou 4 možná řešení:

  • Požádat o menší půjčku: Třeba budou vaše příjmy pro menší úvěr dostatečné.
  • Snížit výdaje: Snížením výdajů dosáhnete úspor, ze kterých si můžete na předmět vašeho zájmu našetřit. Bude to sice trvat déle, ale zase nebudete platit úroky a rodinný rozpočet Vám za omezení výdajů v budoucnu určitě poděkuje.
  • Vyčkat: Pokud byly záznamy v registrech hlavním důvodem odmítnutí, nezbude Vám než vyčkat 3-5 let od data posledního prohřešku.
  • Zvýšit příjem: V případě nedostatečných příjmů se zkuste poohlédnout po jiné práci s vyšším výdělkem.

Ať už bylo důvodem zamítnutí žádosti o půjčku cokoliv, banky nemají povinnost svá rozhodnutí nikterak obhajovat či blíže komentovat.

Doporučujeme též náš článek Půjčujeme si odpovědně.

Nejvýhodnější půjčku Vám pomůže vybrat náš srovnávač půjček. S hypotékou pomůže hypoteční kalkulačka.

REKLAMA

ANKETA k článku Nejčastější důvody pro zamítnutí půjčky 2024

Zamítla mi banka žádost o půjčku?

Počet odpovědí: 976

KOMENTÁŘE k článku Nejčastější důvody pro zamítnutí půjčky 2024

Přidejte nový komentář

Reálná půjčka, Komentoval(a): Eva

21.5.2017 14:32:42
Mám příjem v průměru 30 tisíc platím hypotéku 10500 vč pojísteni a úvěr 1300,- . Vyživuji nezletilou dceru. Je reálné aby mi banka půjčila 150tisic?

Re: Půjčka 150 000 Kč, Komentoval(a): Petr Jermář

23.5.2017 08:44:47
Dobrý den, pokud Vám po odečtení splátek hypotéky zůstává na živobytí 19 500 Kč měsíčně, pak je další půjčka ve výši 150 000 Kč na hraně. Při úroku 7% a době splatnosti 7 let vychází měsíční splátka na zhruba 2 350 Kč. Na domácnost by Vám pak zbývalo pouze 17 150 Kč, což je pro dvě osoby tak akorát, nestane-li se žádná mimořádná údálost (doslouží pračka, škola v přírodě, nové lyže pro děti, atd.). I když by se třeba našla banka, která by Vám půjčila, já osobně v takovéto situaci nemohu další úvěr doporučit.

, Komentoval(a): Anna P.

2.11.2017 20:56:01

Proto třeba člověk může zažádat o půjčku bez doložení příjmů. Sice je vyšší úrok ale pro někoho není jiná možnost.

Re: půjčka bez doložení příjmů, Komentoval(a): Petr Jermář

3.11.2017 01:34:40
Dobrý den, od 12/2016 nařizuje zákon o spotřebitelském úvěru všem poskytovatelům úvěrů (bankovním i nebankovním) důsledně prověřovat schopnost splácet u všech zájemců o půjčky. Bez doložení příjmů to nejde.

, Komentoval(a): Jakub Potočník

11.1.2018 15:28:25

Anna to napsala špatně, ale spíš myslela nějakou nebankovní instituci, kde screening není až tak podrobný a společnost je ochotná nést za větší úrok větší riziko. Když už není zbytí, tak jde taky požádat o půjčku na základě ručení nějakou hodnotnou věcí. Třeba ručení vlastním autem. U toho je aspoň dobré, že když ztratíte schopnost splácet, tak se závazek pokryje prodejem dané věci a nedostáváte se do dluhové spirály.

Hypo nebo úvěr, Komentoval(a): Tom

28.1.2018 12:42:02
Mám práci na dobu neurčitou, hrubá mzda 32000 kč, mám buřinku a 20000 kontokorent, který využívám každý měsíc.Bydlím v podnájmu, kde platím 10000 kč. Chci koupit garáž za 200000, mám šanci získat půjčku?

Re: Hypo nebo půjčka, Komentoval(a): Petr Jermář

28.1.2018 18:21:13
Dobrý den, hrubá mzda 32 000 Kč je čistého zhruba 24 000 Kč, což je určitě dostatečné pro půjčku ve výši 200 000 Kč. Pro takto malou částku doporučuji spíše půjčku než hypotéku (prodražilo by se papírování kolem - ocenění garáže, zápis zástavy do katastru, atd.).

Dostanu půjčku?, Komentoval(a): Jirka

26.3.2018 11:54:14
Dobrý den.
Myslíte si, že dosáhnu na půjčku 200 000 Kč - na 8 let? Čistý měsíční příjem 19 500, nemám děti, bydlím v podnájmu, práci na dobu neurčitou, již jsem 3 roky splácel jednu půjčku u též banky - bez problému (platil jsem včas).

Půjčka/Ůvěr, Komentoval(a): David

5.12.2018 14:14:00
Dobrý den. Je mi 19 a už mám za sebou tři měsíce ve své práci. Pracuju po vyučení v oboru se základem 12250. Jsem zatím u mamky a platím ji 5000.- na domácí potřeby. Chtěl bych si v příštím roce úvěr na auto 250 tisíc. Je to reálné? Děkuji.

Re: První práce a půjčka na auto, Komentoval(a): Petr Jermář

6.12.2018 10:00:12

Dobrý den, zadlužit se v 19 letech pro auto je nejhorší možné životní rozhodnutí, doporučuji pročíst náš článek Finanční hříchy mladých. S úvěrem 250 000 Kč byste splácel 4 000 Kč měsíčně další 8 let, tedy z platu 12 250 Kč by Vám zůstávalo pouze 8 250 Kč. Z toho dáváte za bydlení 5 000 Kč, zbývá 3 250 Kč - to byste se pořádně ani nenajedl, nezbylo by Vám na benzín, povinné ručení, STK, atd.

Půjčka , Komentoval(a): Lenka

15.12.2018 14:12:56
Zdravim. Chci se zeptat zda mám šanci získat půjčku 100 000kc pokud beru 18 000 čistého. Kdy 4000kc zaplatím nájem, 4000 dluh u nebankovní pujcky a zbytek mám na živobytí?
Ktera půjčka by mohla být nejvýhodnější? Předem děkuji

Hypotéka, Komentoval(a): Agata

16.12.2018 10:33:16
Dobrý den,
mám na Vás dotaz ohledně mého přítele. Před 5ti lety často sázel a poměrnou část výplaty si posílal z bankovního účtu na hráčské konto. Nyní již 5 let nesází ani korunu, bude mít problém získat kvůli své minulosti hypotéku ?
Děkuji.

Lze pujcka na auto kdyz mam hypoteku, Komentoval(a): Kejty

16.12.2018 20:53:56
Zdravim, jsem v situaci kdy si moji rodice (spolu jako jedna strana) vzali hypoteku s moji pritelkyni. Mesicni splatka 8800,-.
Otec ma jako OSVČ rozpocitanej prijem na 30 tisic mesicne. Pritelkyne ma prijem 21 tisic.
Muze si otec vzit pujcku na auto 350 tisic?

Záznam v cbcb, Komentoval(a): MgA. Ondřej Pacák

8.2.2019 17:48:31
Dobrý den,
Koncem minulého roku mi byla v Raiffeisenbank odmítnuta předschvalená konsolidace kvůli záznamu z cbcb. Po tom co jsem si nechal zaslat výpis jsem zjistil ze jsem byl u equa bank (kde mám druhy účet) v minusu 135 Kč, a další měsíc 50 Kč (oboje bylo zaplacení vždy druhý den, ale strhlo se to poslední den v měsíci tak oboje bylo zaplaceno až další měsíc). Je vůbec možné že tohle je důvod pro odmítnutí konsolidace kterou mi sami nabídli? Od té doby jsem měl už tři měsíce vše v pořádku. Dnes jsem zjistil že mám opět nabídku od Raiffeisenbank a opět byla zamítnuta kvůli cbcb, kde ale tentokrat nic nebylo. V bance na to řekli že musím počkat tři měsíce od posledního záznamu (zjevně v RB ještě nedostali aktuální informace z cbcb) ale jinde se píše že se záznam drží i pět let. Je možné že kvůli 200 Kč musím čekat pět let než budu moct provést konsolidaci? nebo mám zkusit štěstí v jiné bance? Existuje banka kde bonitu hodnotí člověk co má mozek? Děkuji

, Komentoval(a): Petr

15.2.2019 04:26:26

Dobrý den, chci se zeptat, co všechno potřebuji, abych splnil všechny stanovené podmínky pro získání půjčky 200 000 Kč. Je mi 19 let a už rok pracuji jako dispečer taxi služby, beru 25 000 Kč hrubého. Předem děkuji za odpověď.

RE: Podmínky pro získání půjčky, Komentoval(a): Petr Jermář

2.4.2019 15:30:39

Dobrý den, pro získání půjčky je třeba mít dostatečný příjem, pracovní smlouvu na dobu neurčitou, nebýt ve zkušební ani výpovědní lhůtě a nemít negativní záznamy v registrech. Banky velmi nerady půjčují takto vysoké částky lidem mladším 20 let. Ani pro Vás by to nebylo nejšťastnější vykročení do života - doporučuji náš článek Finanční hříchy mladých.

Pujcka, Komentoval(a): Petra

8.4.2019 13:24:39
Dobry den,chtela bych prosim info...chtela bych si půjčit od me banky 300000 na auto,ale jsem jen disponent účtu, kdyz si udelam novy ucet daji mi hned půjčku,nebo budu u nich nejakou dobu muset mit účet na sve jmeno,dekuji

Dotaz , Komentoval(a): Lubomír

16.4.2019 00:05:39
Před pul rokem jsem si vzal úvěr s banky pul roku jsemcmel u nich u lcet a chodily mi prijmy 22cisteho vzal jsemcsi 300000 a po mesici dalsich cca 170000 cca 4 uvery dohromady splacim 10669kc a za poslední 3 mesice mi prisli 3 exekuce banka to mela prověřit tedka jsem ve financni pasti dle meho nazoru banka udělala chybu neproverila si solus ani zadny registr za 1 minutu jsem odchazel se schvalenym uverem

Půjčka v hodnotě 200000,- KČ, Komentoval(a): Veronika

22.4.2019 10:30:56
Dobrý den.
Chtěla bych si vzít půjčku u banky. Je mi 23 let. Začala jsem pracovat v nové práci, kde jsem 2. měsíc. Smlouvu mám na 1 rok bez zkušební doby. Čistý příjem činí 18000,- KČ. Moje výdaje jsou jen telefon cca 3000,- KČ/měsíc, a sedačka na splátky 2000,-KČ/měsíc. V domácnosti jsme s přítelem, který nosí domů cca 25000,- KČ/měsíc. Nájem neplatíme, jelikož nám byt koupili jeho rodiče a peníze potřebujeme půjčit na rekonstrukci bytu a opravu auta. Je možné, že by mi úvěr neschválili?
Předem děkuji za odpověď.

Hypotéka, Komentoval(a): Michaela

30.6.2019 19:43:59
Dobrý den, budu nyní žádat o hypotéku na byt. Bonitu mám dobrou, dosáhla bych i na víc než žádám. Registry mám také v pořádku. Akorát mě straší jedna věc. Někdy se mi stane, že když si vyberu peníze (obalková metoda :-)), tak mi ke konci měsíce strhnou nějaké poplatky a skočí mi to do minusu.. snažím se to hned srovnat, ale ne vždy to bylo hned.. bojím se, že kvůli tomu mi hypotéku neschválí. Děkuji za odpověď.

Úvěry/půjčky od dvou bank zároveň, Komentoval(a): vojta

2.7.2019 10:34:05
Dobrý den, dočasně potřebuji půjčit více, než mi bez zástavy půjčí jedna banka, je možné požádat ve dvou bankách zároveň? Dosud bez fin. závazků, spolužadatel manželka na m. dovolené, č. příjem cca 36tis. výše úvěru cca 1,8 mil. Kč. Děkuji V. Ch..

RE: Půjčky od více bank, Komentoval(a): Petr Jermář

7.7.2019 10:02:26

Dobrý den, toto bohužel možné není. Úvěrové limity jsou nastaveny v součtu pro všechny půjčky od všech bank (např. limit max. výše splátky 45% z Vašeho příjmu). O každém úvěru banka podává informace do registrů (BRKI), takže ostatní banky vidí, kolik kde dlužíte. Pokud jsou Vám banky ochotny půjčit např. max. 1 mil. Kč, nemá cenu se snažit si u první banky půjčit 0,9 mil. Kč a u druhé banky stejných 0,9 mil. Kč.

dotaz, Komentoval(a): Klára

3.8.2019 09:41:21
Dobrý den, mám minimální mzdu, nikdy jsem půjčku neměla a vše řádně platila. Žiji sama, je reálné dostat půjčku 150.000,- ? Děkuji.

Půjčka , Komentoval(a): Jakub

3.9.2019 13:46:35
Chci se zeptat potřebuji si vzít půjčku 230000,- ale v bance mi ji zamítli a neřekli důvod proč. Když jsem si nechal za poplatek zaslat výpis ze bankovního a nebankovního registru, tak je tam uvedeno že mám čtyři nedokončené žádosti, může to na to mít vliv? Nikdy jsem neměl žádnou půjčku a kreditní karty a ani kontokorent takže jiné záznamy tam vedený nejsou ani v centrální evidenci exekucí. Děkuji za odpověď.

Navýšení hypotéky, Komentoval(a): Iveta Šikulová

16.10.2019 08:46:30
Dobrý den , máme s manželem hypotéu. A teď máme možnost ji navýšit 800 000. A mam dotaz jelikož jsme si vzaly Krátkodobé půjčky. Tak bych se chtěl zeptat, jestli nám to může zkomplikovat schválení. A nemáme je radši prvně doplatit a až potom zažádat o navýšením.

Půjčka na exekuci, Komentoval(a): Lukas

31.10.2019 21:56:39
Dobrý den, mám problém s exekucí, i když jsem se vše snažil řešit předtím, než jsem se do ní dostal. Platil jsem splátkový kalendář bez problému.Poté jsem byl bohužel ňejakou dobu omezen na svobodě v Německu a snažil jsem se vyjednat odklad. Nereagovali a dali mě na exekuci. Nikdy jsem se splácením neměl problémy a teď mám opět dobrý plat. Něco přes 30tisíc čistého. Dá se u banky vzít úvěr na zaplacení exekuce a místo toho splácet bance? V mém případě nikdy nešlo, že bych nechtěl platit, ale byl jsem v situaci, kdy mi to nebylo prostě povoleno. Děkuji

Re: Půjčka na exekuci, Komentoval(a): Petr Jermář

10.11.2019 10:58:23
Dobrý den, na vyplacení z exekuce Vám nikdo nepůjčí (ani nemůže dle zákona o spotřebitelském úvěru).

150000kc, Komentoval(a): Ladislava balog

18.11.2019 19:25:21
Chdel bych pučit ale banka mi zamitla sem dlužnik solusu

1000000?, Komentoval(a): Lukáš Vázler

20.11.2019 20:50:37
Dobrý den,
poprosil bych o radu jakou mám šanci získat úvěr (nikoli hypotéku) ve výši 1 miliónu na zvláštní typ bydlení (z lodních kontejnerů) budu však žádat o bezúčelový úvěr. Je mi čerstvě 20 let, a nyní je to první měsíc po uplynutí zkušební doby (mám však smlouvu na neurčito), v historii jsem si vzal asi 6 úvěrů max. do 5000,- všechny řádně splacené. Čistý měsíční příjem 29 000,-. Bydlím sám, však mohl bych uvést, jelikož mám trvalé bydliště stále u rodičů tedy pobyt tam, v rámci tedy snížení životních nákladů.. Děkuji za radu.

Spolehlivá a garantova, Komentoval(a): lucky peter

14.12.2019 06:23:58
Chci se zeptat potřebuji si vzít půjčku 230000,- ale v bance mi ji zamítli a neřekli důvod proč. Když jsem si nechal za poplatek zaslat výpis ze bankovního a nebankovního registru, tak je tam uvedeno že mám čtyři nedokončené žádosti, může to na to mít vliv? Nikdy jsem neměl žádnou půjčku a kreditní karty a ani kontokorent takže jiné záznamy tam vedený nejsou ani v centrální evidenci exekucí. Děkuji za odpověď.

Hypotéka, Komentoval(a): Simona29

21.12.2019 08:37:57
Dobrý den,
Mám dva bankovní účty. Na jeden mi chodí výplata a z druhého účtu si posílám peníze do tipsportu. Chci žádat o hypotéku u banky kde mám otevřený účet a chodí mi tam každý měsíc výplata, odchozí platby mám na tomto účtu jen za mobilního operátora. Bude banka prověřovat i to jaké mám výdaje na druhé kartě od jiné banky ?
Případně prověřuje si banka zda mám hráčský účet u tipáče ?
Díky za odpověď

Re: Nedokončené žádosti a hazard, Komentoval(a): Petr Jermář

3.1.2020 11:07:56

Dobrý den, 1) nedokončené žádosti a zamítnutí mají negativní vliv na získání půjčky (zůstávají v registrech cca 6 měsíců) 2) hazard má negativní vliv na získání hypotéky, každá banka prověřuje a ohodnocuje toto riziko jinak (někdo zkoumá transakce na účtu, jiný zas registr hráčů)

Půjčka , Komentoval(a): Roman Ivánek

21.2.2020 06:26:08
Dobrý den zajímalo by mě jestli banka může vidět i to jestli sázím a hraju hazardní hry (automaty) a na základě tohoto půjčku zamítnout?

Půjčka, Komentoval(a): Tereza Antlová

26.2.2020 11:42:43
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné si vzít úvěr 60tis.
Pracuji již 4tým měsícem a můj příjem je 15000, jediné výdaje co mám je paušál cca 650kč.

D, Komentoval(a): Lucie

6.3.2020 11:28:01
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné aby mi banka půjčila 10 000 Kč, pokud bych měsíčně splácela 212 Kč po dobu 5-ti let, tak jak mi to navrhla EquaBank. Jsem student s pravidelnou měsíční výplatou z brigády.

Informace, Komentoval(a): Jana

17.6.2020 16:39:20
Dobrý den. V životě jsem nikdy nikdy nikdy neměla půjčku. Ani kreditku kartu ne! Jediné,co jsem měla byl nákup mobilu na splátky a ten byl splacen do 4 měsíců a pak kontokorent jen na 5000 Kč, pravidelně doplaceny u účtu s pohybem peněz... T mobile nemám tarif, Měla jsem jen Vodafone, ale nikdy jsem nedlužila ani elektrárnám ani nikdy na nájmu.., zaměstnavatel neurčitá smlouva, příjmy dostačující, přesto jsem si jen ze srandy jednou klikla na Mall pás platbu dopředu za 500 Kč a platba byla odmítnuta.. Když jsem pánovi na telefonu sdělila, že to nechápu, řekl, že půjčky zamítá systém.. Hm.. tj zajímavý systém.. Spíš samý podvodník než systém.. By mě zajímalo, kde se u mě stála chyba že " půjčku" 500 KC zamítli. Případně, kde mohu zjistit informace o mě v systému????

Re: Proč mi nepůjčili?, Komentoval(a): Petr Jermář

18.6.2020 11:25:28

Dobrý den, peníze lze půjčit jen finančně zdravému jedinci, u kterého je předpoklad, že své závazky splatí. Nemáte-li ani na zaplacení částky v řádu stokorun a potřebujete-li si půjčovat 500 Kč, pak je něco špatně. Možná proto Vám byla půjčka zamítnuta, neboť takto malé úvěry (do 5 000 Kč) si nejčastěji berou klienti ve vážným finančním problémech.

Po registraci na sazka online najednou nejde vyřídit uvěr na pozemek, Komentoval(a): Rostislav

13.7.2020 18:05:28
Zdravím, vyřizoval jsem u banky uvěr na pozemek, vše už bylo připravené, jen jsem jednal s majitelkou, už mě otravovalo jezdit si dávat sazku někam do trafiky, tak jsem se registroval online přes banku abych sem tam něco dal přímo z domova a ejhle, najednou problém s uvěrem, má toto nějaký vliv, mám rozjednanou koupi a smlouvy připravené, má registrace nějaký vliv ? a pokud ano jak z toho Díky moc za odpověď

Re: úvěr a hazard, Komentoval(a): Petr Jermář

16.7.2020 18:49:14
Dobrý den, banky při poskytování úvěrů posuzují mnoho parametrů a hazardní hry negativně ovlivňují bonitu žadatele o úvěr.

, Komentoval(a): Eva

29.7.2020 15:54:08
Dobrý den jen sem se chtela zeptat kdyz mam zkráceny uvazek na 4h. mzd 7000kc půjčí mě banka aspoň 100000kc děkuji

Equabank, NEROZUMÍM TOMU , Komentoval(a): Jiří

8.8.2020 01:29:50
Dobrý den, je mi 25 let , pracuju u firmy třetím rokem, smlouva na dobu neurčitou , plat něco přes 20tis čistého. Sjednal jsem si on-line půjčku u Equabank. Jednalo se o 200tis Kč . Vše mi bylo schváleno, byl mi založen standardní účet , kde jsem dostal přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví , kde jsem mohl sledovat stav půjčky . Přišla řada na podpis smlouvy , smlouvu mi přivezl kuryr , vše se podepsalo. Na druhy den mi volali z banky, jestli už u mě byl kuryr se smlouvou a je podepsána, po té co jsem sdělil ze u mě pan kuryr byl a smlouva je podepsána , tak mi bylo do telefonu řečeno .. “super, peníze by jste měl mít připsané na účtu příští týden” zdůrazňuji že to bylo ve čtvrtek . A na druhy den , mi přišel e-mail , ze mi půjčka byla zamítnuta. A po té už jsem se nemohl přihlásit ani do internetového bankovnictví . Jak je možné , ze po podepsání smlouvy a schvalovacích emailech a telefonátu, je nakonec půjčka zamítnuta.Jsem bez dluhu,bez exekuce...Díky za odpověď .

, Komentoval(a): Markus

16.8.2020 19:11:58
Zdravím, je mi 20 let a chci si vzít půjčku na auto 250-300k. Plat mám 18k čístého teď jdu na vedoucí pozici kdy se mi plat zvýší. Nebydlím u rodičů ale ve firemním bytě který mám zdarma, platím si pouze jídlo,mobil. Jsem v práci 3 měsíce smlouva na dobu určitou je možné aby mi půjčili? díky

Půjčí mi na auto?, Komentoval(a): Petr Jermář

16.8.2020 22:13:34

Dobrý den, půjčku 250-300k s platem 18 000 Kč pravděpodobně získáte, nicméně doporučuji nejprve prostudovat náš článek Finanční hříchy mladých. Obecně je koupě auta na dluh ve vašem věku nejhorší možné životní rozhodnutí.

Dotaz, Komentoval(a): Jan Zaorálek

9.9.2020 21:05:14
Dobrý den, mám možnost získat půjčku 300 000 Kč i přesto, ze jsem v registru? Bydlím s manželkou v najmu - můj čistý měsíční prijem je 35000, který mužu doložit plus manželky plat 25000. Náklady na bydlení máme cca 20 tisíc měsíčně.
Děkujeme za info.

Re: Půjčka se záznamem v registrech?, Komentoval(a): Petr Jermář

11.9.2020 14:47:09
Dobrý den, přijde na to, jak vážné záznamy v registrech máte. Jedna menší opožděná splátka o pár dnů bude spíše tolerována než vážnější prohřešky (nesplácení, opakované opoždění, atd.).

Žádost o hypotéku, Komentoval(a): Kamila

12.9.2020 21:22:46

Dobrý den, s přítelem jsme se rozhodli koupit nemovitost. Našli jsme si finančního poradce, nemovitost a momentálně jsme v procesu schvalování hypotéky. Hypotéku si na sebe bere přítel sám ve výši necelých 2,9 mil. Kč, 10% budeme dávat z vlastních zdrojů. První žádost nám vrátili s odůvodněním nedostatku informací, proto jsme tedy doložili výpis z bankovního účtu, počet dětí (0), výdaje na domácnost (3 000 Kč). Přítel má momentálně čistý měsíční průměr kolem 27 000 Kč a věk 22 let, nemá žádné půjčky ani nic podobného. Finanční poradce mu vypočítal s paní z banky u které žádáme o hypotéku, že bonitu i skóring stačí na námi žádanou částku. V pondělí bychom měli dostat rozhodnutí z banky. Myslíte, že nám hypotéku schválí? Popřípadě je dobré znamení, že se naše žádost dostala k “finálnímu schvalovateli”? Jaká je šance, že nás neschválí? Předem děkuji za odpověď.

Re: Žádost o hypotéku, Komentoval(a): Petr Jermář

14.9.2020 00:02:10

Dobrý den, s čistým příjem 27 000 Kč by Váš přítel hypotéku 2,9 mil. Kč získat měl. Jaký úrok Vám banka nabízí? Doporučuji před podpisem úvěrové smlouvy kontaktovat naše hypoteční poradce, kteří Vám dají velmi pravděpodobně ještě lepší nabídku (nižší úrok, nulové poplatky, vyřízení hypotéky komplet na klíč).

Schválení konsolidace, Komentoval(a): Kateřina

15.9.2020 14:24:03
Dobrý den. Potřebovala bych konsolidovat 3 půjčky a 1 kreditku, ale ve výpisu z BRKI A NRKI mám záznam o odmítnuté žádosti o půjčku ode dne 06.11.19. Můžu se pokusit o konsolidace teď nebo je lepší počkat až se tento záznam smaže v listopadu 2020? Obavám se že pokud požádám teď v září, tak mě to zamítnou, kvůli tomuto záznamu.

Re: Schválení konsolidace, Komentoval(a): Petr Jermář

15.9.2020 17:06:35

Dobrý den, určitě vyčkejte s žádostí o půjčku do prosince na smazání těchto záznamů, jinak byste riskovala další odmítnutí a záznam do registrů.

, Komentoval(a): Lucie

29.9.2020 00:38:53
Dobrý den, chtěla bych si půjčit 30 000 na nový byt. Můj příjem činí měsíčně cca 14000kč . Myslíte si, že mi banka půjčí, když sem neměla nikdy žádnou půjčku a tudíž nemám ani žádnou exekuci atd?

RE: Získám půjčku?, Komentoval(a): Petr Jermář

30.9.2020 12:23:18

Dobrý den, s čistým příjmem 14 000 Kč malou půjčku ve výši 30 000 Kč získáte. Velmi pečlivě ale zvažte, nebudou-li měsíční splátky půjčky ukrajovat příliš mnoho peněz z vašeho měsíčního rozpočtu.

Dotaz, Komentoval(a): Hanka

6.10.2020 14:40:47
Dobrý den, informativně jsem si zkoušela zažádat o půjčku online přes aplikaci George,v odpovědi stálo,, Žádost nyní nemůžeme schválit
Vaší žádost jsme pečlivě posoudili a nyní Vám nemůžeme Úvěr poskytnout, důvodem jsou:
Vnitřní podmínky Banky.,, Prosím Vas

RE: Vnitřní podmínky banky, Komentoval(a): Petr Jermář

7.10.2020 09:11:32

Dobrý den, banky nikdy nesdělují skutečný důvod zamítnutí žádosti o půjčku (např. nedostatečný příjem, záznam v registrech, atd.). Vždy Vám pouze sdělí obecně "nebyly splněny interní podmínky banky".

Pujcka, Komentoval(a): Michal

24.11.2020 13:07:51
Dobrý den, mám dotaz k půjčce, příjem 18-19000kč čistého, nemám žádné půjčky, vyžádal jsem si i registr solus který je bez záznamu, měl jsem v práci dobu určitou, následně jsem v práci zažádal o neurčitou a byla mi vystavena nová smlouva bez zkušební doby, přesto mi ani moje ani jiná banka nechce poskytnout úvěr, nevíte kde by mohl být problém? Mohou ted schválení blokovat například neuspěšné zádosti? Děkuji za odpověď

Re: Půjčka, Komentoval(a): Petr Jermář

25.11.2020 08:49:16

Dobrý den, neúspěšné žádosti z posledních 6 měsíců výrazně snižují šance na získání půjčky. Doporučuji vyčkat dalších 6 měsíců.

Schválil mi půjčku?, Komentoval(a): Danka

25.11.2020 12:22:16
Dobrý den, mám smlouvu na neurčito,čistý příjem cca 13 600,- ,přítel podnikatel cca 30 000,- ,tchýně momentálně podpora v nezam.,1 dítě. Potřebujem půjčit 200 000,- . Nemám žádnou půjčku,měla jsem jen myčku na splátky,řádně splaceno. Je nějaká a jaká pravděpodobnost,že by mi půjčku schválili? Ať nežádám zbytečně. Děkuji za odpověď a hezký den.

Re: Schválí mi půjčku?, Komentoval(a): Petr Jermář

26.11.2020 10:14:12

Dobrý den, přijde na to, kdo bude o půjčku žádat: 

  • nezaměstnaná tchyně půjčku nezíská
  • Vy s nízkým příjmem 13 600 Kč pravděpodobně také půjčku nezískáte
  • přítel s příjmem 30 000 Kč by půjčku získat mohl, ale u něj coby OSVČ bude záležet na příjmu deklarovaném v daňovém přiznání

Půjčka na auto. , Komentoval(a): Jiří

14.12.2020 22:09:57
Dobrý den. Zanedlouho mi bude 20 let. Mám smlouvu na neurčito ve firmě kde už jsem skoro dva roky a výplatu mám +- 25 000 čistého. Chtěl bych si půjčit 100 až 150 tisíc korun na nové auto. Bydlím v rodinném domě s vydaji 3000 Kč plus platím cca 500 paušál + 500 Internet + 500 zdravotní pojištění. Jaký máte názor na mojí představu o půjčce?

Re: Půjčka na auto, Komentoval(a): Petr Jermář

16.12.2020 13:29:14

Dobrý den, doporučuji prostudovat článek Finanční hříchy mladých. S tímto příjmem určitě zvládnete splácet půjčku ve výši 150 000 Kč. Ale přijde na to, čeho byste chtěl v životě dále dosáhnout. Bydlíte-li ve vlastním, pak Vám půjčka život příliš nezkomplikuje. Ale pokud byste teprve stěhování do vlastního plánoval, třeba za pár let i s přítelkyní a se založením rodiny, může být půjčka a absence úspor značnou komplikací např. v získání hypotéky.

Negativní posouzení kvůli nebankovním společnostem. , Komentoval(a): Václav Brzobohatý

7.1.2021 20:59:17
Dobrý den. Mám nějakou šanci získat úvěr,pakliže jsem měl dříve kvůli jednomu špatně zadanému variab. symbolu vedenou exekuci u telekomunikací? Exekuci mám splacenou už asi 7 let a stále jsem veden v registru. Můj čistý měsíční příjem činí cca 26800,- Výdaje jsou okolo 11 000,- Žádám o úvěr ve výši 300 000,- z důvodu stěhování s přítelkyní do podnájmu a zařizování bytu + doplacení auta. Využil jsem párkrát nebankovní půjčku v menší výši,ale úroky jsou u těchto společností vysoké. Kam se mám popřípadě obrátit,jestliže si přeji z registru odstranit,a jak zlepšit bonitu? Děkuji

Re: Negativní posouzení kvůli nebankovním společnostem, Komentoval(a): Petr Jermář

8.1.2021 11:44:24

Dobrý den, nelze požadovat smazání záznamů o vaší úvěrové historii (smyslem registrů naopak je, aby potenciální věřitelé věděli, kdy a kde jste si půjčoval a jak jste splácel). Banky přihlížejí pouze k záznamům mladším 4-5 let. Svou bonitu zvýšíte zejména doplacením nebankovních půjček a ostatních bankovních spotřebitelských úvěrů.

Podezřelé vysoký úrok a RPSN, Komentoval(a): Jan Hrbáček

10.1.2021 16:31:39

Dobrý den, prosím Vás, mám jedinou půjčku ve výši 100 000 Kč, kterou chci refinancovat. Můj čistý příjem činí 35 000 Kč a i přesto mi vyjde výsledná úroková sazba a RPSN okolo 14%. Nechápu to. Registry mám čisté a mé měsíční (přiznané) výdaje vychází maximalně na 7 000 Kč.

Re: Podezřele vysoký úrok, Komentoval(a): Petr Jermář

12.1.2021 15:00:21

Dobrý den, bonitní klient by měl dosáhnout na zhruba poloviční úrok/RPSN (6-7%), viz náš srovnávač půjček.

Půjčka 300.000kč, Komentoval(a): Lukáš

19.1.2021 13:32:48

Dobrý den, můj čistý měsíční příjem je pohybuje okolo 25 000 Kč. Mám půjčku 30 000 Kč, kde splácím 2 900 Kč měsíčně. Mé čisté měsíční výdaje činí 5 500 Kč. To znamená, že mi zbývá přibližně 16 600 Kč. Myslíte že mám šanci dosáhnout na půjčku 300 000 Kč na nové auto? Předem děkuji za odpověď. Přeji hezký den.

Re: Půjčka 300 000 Kč, Komentoval(a): Petr Jermář

19.1.2021 16:54:54

Dobrý den, na splátky všech půjček můžete dávat měsíčně až 50% svých příjmů. Budete tedy záležet na výši měsíční splátky další půjčky (dle splatnosti a úrokové sazby). Měsíční výdaje pouhých 5 500 Kč jsou obdivuhodné, nezapomněl jste na nějaké položky (např. nájem, energie, atd.)? Skromně žijící jedinec vydá měsíčně za bydlení a stravu cca 10-15 000 Kč. Bydlíte-li doposud u rodičů, velmi dobře zvažte, jestli zde budete chtít zůstat i dalších 5-8 let (se dvěma půjčkami a nulovými úsporami by se Vám těžko stěhovalo pryč). 

Hypotéku, Komentoval(a): Zuzana

23.1.2021 09:45:10

Dobrý den, je reálné, když chci koupit dům v hodnotě 3 mil. Kč získat hypotéku a splácet jí a ještě si žít ne jako nuzák? Můj čistý příjem je průměrně 25 000 Kč a asi 5 000 Kč alimenty na dítě .

Re: Hypotéka, Komentoval(a): Petr Jermář

23.1.2021 11:29:35

Dobrý den, splátka hypotéky 3 mil. Kč na 30 let s úrokem 1,89% vychází měsíčně na 11 000 Kč. Na splátky všech úvěrů můžete dávat max. 45-50% svých příjmů, tedy byste hypotéku získat měla. Ohledně "žití jako nuzák" - v životě je vždy něco za něco. Kdo splácí hypotéku, má se obvykle hůře v prvních letech splácení, kdy hypotéka představuje nejvyšší zátěž pro domácí rozpočet. Vlivem inflace a růstu příjmů se ale splátky stanou časem přijatelnější a zajištěné vlastní bydlení je pocit k nezaplacení.

Hypotéka, Komentoval(a): Zuzana

23.1.2021 17:58:45
Je mi 40 to 30 let asi splácet nemůžu

Re: Hypotéka, Komentoval(a): Petr Jermář

24.1.2021 10:51:00

Dobrý den, banky obvykle vyžadují doplacení hypotéky do 65-67 let. Ve výjimečných případech lze sjednat splatnost hypotéky až do 70 let. Prostudujte podmínky pro získání hypotéky.

Půjčka, Komentoval(a): Petra Hlaváčová

9.2.2021 18:19:11

Dobrý den, chci se zeptat, měla jsem exekuci, už rok je splácená, jsem čistá, mám rok založenou firmu které se daří. Jak dlouho bude trvat, než mi půjčí v bance třeba 100 000 Kč? Děkuji.

Re: Půjčka, Komentoval(a): Petr Jermář

10.2.2021 17:12:55

Dobrý den, půjčku nezískáte 3-4 roky od momentu doplacení exekuce.

Půjčka na auto, Komentoval(a): Robert

18.2.2021 21:44:15
Dobrý den, chtěl bych si pujčit na auto 470 tisíc, jsem živnostník, mám praci po celý rok, měsíčně mám průměrně okolo 50-55 tisíc, žiji s přítelkyní a synem u rodičů, neplatíme žádný nájem, platím jen Socialni a zdravotní, plus pulročně pojistku a každý měsíc mobilní telefon paušál, plus mám uspory na učtě přes čtvrt milionu, i tak mi byla zamítnuta půjčka na auto, čím to může být?co dělat?

RE: Půjčka na auto, Komentoval(a): Petr Jermář

19.2.2021 16:00:18
Dobrý den, u živnostníků je podstatný zisk po odečtení nákladů uváděný v daňovém přiznání. Pokud např. uplatňujete 60% nebo 80% paušál, je váš čistý měsíční příjem z pohledu bank jen 10-20 000 Kč.

ПОВЕРНЕННЯ КОШТІВ!, Komentoval(a): Ivan

15.3.2021 10:31:28
Dobrý den. Poraďte se prosím. Moje žena, která byla dlouho zbita, je v České republice. V roce 2019 si od banky v České republice vzala půjčku 250 000 korun a neinformovala mě. Půjčku utratila pro své vlastní potřeby a já nechci, abych ji později splácel, protože moje žena půjčku získala bez mého svolení a utratila ji sama. Mám právo obrátit se na banku jako manžel manželky a zjistit, jakou částku půjčky dostala a za jakým účelem? Měla nárok na půjčku bez mého souhlasu? Co je třeba udělat, aby ji banka zavázala k předčasnému splacení úvěru? Děkuji.

Úvěr, Komentoval(a): David

18.3.2021 19:56:45
Dobrý den, mám úvěr u své banky. Ale mám dvě půjčky bokem. Mohu zažádat o navýšení úvěrů tím že by se zaplatily ty dvě půjčky? Děkuji.

Sazeni a poker , Komentoval(a): Milan

24.3.2021 23:51:36
Dobry den pane Jermar, chtel bych si vzit hypoteku ale mam obavy aby mi byla schválena v bance odkud si nahrávam penize na ucty na sazeni a poker mi dokonce nepujcili ani mensi penize zatímco konkurenci banka mi pujcila daleko vetsi částku a to mi chodi vyplata prave na ucet banky která mi nepujcila doporučil by jste mi přemostit vyplatu na ucet kde nemam hazardní historii ? Cetl jsem vaši reakci zde z 1.11.2019 kde píšete doslova ze sazeni v sázkové kanceláři neni překážkou k získání hypotéky. Pokud by mi banka hypoteku zamítla dostane se to negativně do registru ? Mockrát dekuji Milan Kounivsky

RE: Hypotéka a hazard, Komentoval(a): Petr Jermář

25.3.2021 13:28:36

Dobrý den, každá banka k tomuto přistupuje trochu jinak. Také je rozdíl mezi např. malými kurzovými sázkami za stovky korun a tvrdším hazardem (poker, casino) za desítky tisíc. Zamítnutá žádost o hypotéku se propisuje jako negativní záznam do registrů. Doporučuji tak před další žádostí o hypoteční úvěr vyčkat min. 6 měsíců a zkusit požádat u jiné banky. Vůbec nejlepší by však bylo s hazardem přestat.

Práce v zahraničí, Komentoval(a): John

6.4.2021 20:40:27
Dobrý den, již pár let pracuji a žiji v zahraničí, rád bych si v blízké budoucnosti(do 2let) požádal o hypotéku na přibližně 5 100 000,- Kč na koupi investičního bytu(v budoucnu bych v něm chtěl bydlet sám. Výplatu dostávám na zahraniční účet, nicméně necelý rok si každý měsíc pravidelně přeposílám přibližně 20 000,-Kč na český účet z kterého nikdy nevybírám ani neplatím.
Jaký máte názor na mou situaci, jakou mám šanci dostat úvěr, popřípadě jak byste mi poradil upravit můj hypoteční plán?
Předem moc děkuji za odpověď .

RE: Práce v zahraničí, Komentoval(a): Petr Jermář

6.4.2021 21:36:06

Dobrý den, pro získání hypotéky je třeba mít dostatečný příjem a vlastní úspory (banka Vám může půjčit max. 80-90%, zbylých 10-20% je třeba financovat z vlastních zdrojů nebo bance ručit ještě jinou než kupovanou nemovitostí, viz LTV a podmínky pro získání hypotéky). Příjem ze zahraničí (v jiné měně než CZK) a hypotéka v CZK = cizoměnová hypotéka s přísnějšími pravidly. Body navíc můžete získat za příjem zasílaný na běžný účet banky, u které si budete brát hypotéku.

Půjčka, Komentoval(a): Jakub Václavík

13.5.2021 16:52:47
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda mi banka zapůjčí 1 800 000kc
Mám závazek na dobu určitou, 5 let vydělávám 38000 hrubého.
Mám 20 let, chci koupit nemovitost v hodnotě 3 000 000.

Re: Půjčka, Komentoval(a): Petr Jermář

13.5.2021 19:07:58

Dobrý den, s čistým příjmem cca 30 000 Kč hypotéku ve výši 1,8 mil. Kč získáte (splníte-li podmínky hypotéky).

Hypotéka pro osvč s půjčkou, Komentoval(a): Jan

19.5.2021 18:19:23
Dobrý den, mám živnost a půjčku z doby kdy jsem byl ještě zaměstnanec se splátkou 8000 kč před měsícem jsem byl žádat o navýšení a to mi zamítli a dokonce mě zamítli i kontokorent, mám danový základ 108 000 kč z podnikání za půl roku za minulý rok v danovém přiznání a pán mi vysvětlil že to počátají 108 000/ 12= 9000kč a z toho už mám 8000kč splátku takže mě to zamítli, ted jsem ale zdědil starou nemovitost v hodnotě asi 1.5 milionu ale chtěl bych hypotéku tak 1 milion na rekonstrukci na nemovitost kterou bych ručil. Dala by se získat hypotéka když budu ručit nemovitostí? Banky si prý musí zkontrolovat zda jsem schopnej splácet a podle jejich výpočtu jsem už přeúvěrovanej, přesto že bych na to měl, ted platím ještě přes 13.000 nájem a to by mě přestěhováním do svého odpadlo a splátka hypo by vyšla tak na polovinu. Chci se zeptat zda při ručením nemovitostí bych na to dosáhnout mohl nebo mě to banka stejně zamítne jako žádost o navýšení úvěru? Děkuji za odpověď

Re: Hypotéka pro OSVČ, Komentoval(a): Petr Jermář

20.5.2021 12:59:24

Dobrý den, jako podnikatel se musíte rozhodnout, jestli budete daňově optimalizovat (používat paušál, který neodráží realitu, či jinak uměle zvyšovat náklady) nebo danit skutečně reálný zisk. V prvním případě zaplatíte výrazně méně na daních, ale budete neúvěrovatelný (banky Vám s čistým příjmem 9 000 Kč/měsíc nepůjčí). Ve druhém případě odvedete na daních více, ale dosáhnete na hypotéku. Hodnotnější zástavou nedostatečný příjem nahradit nelze.

Pujcka a hazard, Komentoval(a): Marek

23.5.2021 13:41:35
Dobry den, muze mi banka zamitnout zadost o pujcku, pokud pravidelne sazim (i v tisicech)? Nemam zadny zaznam v registru, uver by byl do 50tisic, vsechny pozadavky bych mel jinak splnovat, dekuji predem.

Uver , Komentoval(a): Karolína Beňáková

24.5.2021 14:18:14
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli máme šanci na uver (Milion) Už jsme žádali,čekám jen na prescore,přítel má na účtu 22000 plus ja 9900 mateřskou být který máme vybraný stojí 800 ,zbytek rekonstrukce..Bojim se že nám to zamítnout protože tak 8 mesicu když jsme přišli o nábytek kvůli stenicim od sousedů jsem si chtěla půjčit a zkoušela jsem to na internetu naštěstí vse zamítnuto. Bude i tohle v historii?

Konsolidace úvěrů, Komentoval(a): Michal

14.6.2021 11:15:25

Dobrý den, mam 3 úvěry u Air Bank, částka celkem 710 000 Kč. Chci zažádat o konsolidaci, aktuálně mam půjčky s úrokem 11,9% a splátky celkem 12 000 Kč, příjem 30 tisíc čistého, byt služební, v minulosti žádné problémy se splátkami. Poraďte, jestli je konsolidace reálná a na kolik by šla snížit splátka.

RE: Konsolidace úvěrů, Komentoval(a): Petr Jermář

16.6.2021 10:44:29

Dobrý den, úrok 11,9% je skutečně nadstandardně vysoký, u konsolidovaného úvěru ve výši 710 000 Kč byste s dobrou bonitou měl dosáhnout i na méně než poloviční sazby. Doporučuji náš srovnávač konsolidací a refinancování.

Hypotéka-půjčka, Komentoval(a): Andrea

23.7.2021 17:05:18
Dobrý den, chci se zeptat, jaké šance má partner na získání hypotéky. Má HPP na dobu neurčitou, kolem 23 000kč/měsíc. Jeho otec mu může ručit svoji nemovitostí, která má nemalou hodnotu (kolem 7 milionů). Jaké překážky a podmínky nás mohou čekat? Může jít žádat i do jiné banky, než kterou používá? Např. do banky jeho otce, když by byl jeho ručitel? Hypotéku či půjčku potřebujeme ve výši aspoň 3 milionů - na koupi nemovitosti, případné rekonstrukce a zaplacení nějakých závazků na mé jméno.
Děkuji za odpověď.

Re: Hypotéka, Komentoval(a): Petr Jermář

24.7.2021 18:05:09

Dobrý den, na splácení hypotéky můžete dávat max. 45-50% svých příjmů. Měsíční splátka hypotéky 3 mil. Kč na 30 let vychází těsně pod 12 000 Kč, tedy příjem 23 000 Kč bude pravděpodobně nedostatečný.

Získání konsolidace půjček, Komentoval(a): Leoš

6.8.2021 01:53:57

Dobrý den, v současné době mám tři půjčky, jejich celková výše činí 650 tisíc, měsíčně vydělávám 30 tisíc, splátky platím dohromady 13 000 Kč, k tomu dávám 8 000 Kč na nájem. Jakou mám šanci, aby mi nějaká banka úspěšně schválila konsolidaci těchto půjček? Děkuji za odpověď.

RE: Konsolidace, Komentoval(a): Petr Jermář

6.8.2021 11:38:41

Dobrý den, bude záležet na mnoha detailech (typ pracovní smlouvy, jestli jde o nebankovní či bankovní půjčky, vaše úvěrová historie, atd.).

Hypotéka, Komentoval(a): Milan

24.9.2021 23:35:52
Dobrý den, je mi 20 let a přemýšlím o hypotéce cca. 3,5-4 mil. . Je reálné na tuto částku při měsíční mzdě 33-37tis. čistého měsíčně? Nebo se bude v bance přihlížet na tarifní mzdu 30tis hrubého? Častá v čistém je po přičtení všech bonusů firmy. Děkuji za odpověď.

RE: Hypotéka, Komentoval(a): Petr Jermář

26.9.2021 21:10:46

Dobrý den, banku bude zajímat váš průměrný čistý příjem za posledních 12 měsíců (do tohoto průměru se počítají např. i příplatky za přesčasy, odměny, atd.). S průměrným čistým příjmem 35 000 Kč hypotéku ve výši 3-4 mil. Kč získáte.

, Komentoval(a): David

2.11.2021 23:36:36
Dobrý den
Měl bych zájem si postavit dřevostavbu svépomocí ale prve musím koupit pozemek který by stál cca 1 000 000 Kč a hradil bych ho hypotékou . Tak jsem se chtěl zeptat jestli by mi dala Banka i druhou hypotéku na stavbu ? můj měsíční příjem je 20 000kč měsíčně

Re: Hypotéka na pozemek, Komentoval(a): Petr Jermář

3.11.2021 15:17:37

Dobrý den, počet hypotečních úvěrů na osobu není omezen, ale pro získání každého úvěru je nutné splnit podmínky hypotéky. Zejména je třeba mít dostatečný příjem a dostatečně hodnotnou zástavu (LTV).

Navýšení úvěru., Komentoval(a): Martin

22.5.2022 09:25:04
Dobrý den, momentálně mi zbývá zaplatit 890tisíc půjčku, bral jsem si to na rekonstrukci domu, který budu prodávat. Ale potřebuji ještě 150tisíc na dodělání pár věci, mám 70 našetřeno, ale ještě bych potřeboval 80tisíc půjčit. Chci se zeptat jestli je to možné, mám to u unicredit bank a moje měsíční splátka je 11tisíc. Můj čistý plat měsíční je cca 32tisíc čistého. Myslíte že by mi tu půjčku třeba navýšili o těch 80tisíc? Děkuji za informaci.

RE: Navýšení úvěru, Komentoval(a): Petr Jermář

25.5.2022 08:10:08
Dobrý den, je to velmi na hraně. Na vaše příjmy máte již poměrně vysoký dluh i měsíční splátky. Bude záležet na podrobném ověření vaší bonity (rodinný stav, počet vyživovaných osob, jiné závazky, věk, úvěrová historie, atd.).

Půjčka, Komentoval(a): Lenka Domgjoni

15.7.2022 10:37:31
Dobrý den, chtěla bych si půjčit peníze pro osobní půjčku. Mám firmu ve které jsem zaměstnaná, půjčí mi banka, když jsem zaměstnaná ve vlastní firmě? Děkuji

Re: Půjčka, Komentoval(a): Petr Jermář

23.7.2022 16:31:23
Dobrý den, může se jednat o střet zájmů - bude záležet na posouzení banky.

Konsodilace půjček, Komentoval(a): Tomáš

23.8.2022 13:03:31
Dobrý den,

bohužel jsem se na začátku roku dostal do situace, kde jsem musel využít vícero půjček najednou a mám nyní 7 aktivních půjček, které bych rád skonsolidoval.

Čistý příjem mám cca 63 000 měsíčně, výdaje 20 tisíc měsíčně a splátky veškerých půjček mi tvoří cca 14500 kč měsíčně.

I když můj čistý příjem je dostatečně vysoký, tak mi nyní Equabank mou žádost z nějakohé důvodu zamítla.

Rád bych samozřejmě své měsíční splátky zmenšil, proto volím cestu konsodilace, ale netuším proč byla má žádnost zamítnuta.

Děkuji za jakékoliv rady,
Tomáš

RE: Konsolidace půjček, Komentoval(a): Petr Jermář

30.8.2022 14:57:17

Dobrý den, doporučuji prostudovat podmínky pro získání půjčky. Přesný důvod zamítnutí žádosti o konsolidaci Vám banka bohužel nesdělí, ale obecně klient se sedmi půjčkami nepůsobí příliš důvěryhodně (byť má vyšší příjem).

Půjčka NRB, Komentoval(a): Klára

20.10.2022 10:13:48

Koukali jsme se teď na firmě na nabídku záruk u Národní rozvojové banky a povím vám že teda budeme něco určitě potřebovat. Nevím jak je to možné, ale současně nám vůbec nevychází cashflow. Asi nás někdo ze zaměstnanců okrádá jinak si to prostě nedovedu představit.

RE: Půjčka NRB, Komentoval(a): Petr Jermář

25.10.2022 19:31:22
Dobrý den, než půjdete žádat o půjčku od NRB, doporučuji si předem připravit solidní business case. Přijdete-li do banky s argumenty "nevychází nám cash flow, vůbec nevíme proč, a proto potřebujeme půjčit peníze", bude vaše žádost na 100% zamítnuta.

Úvěr , Komentoval(a): Lenka

22.11.2022 15:23:10
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat. Chtěla bych úvěr na 220 tisíc. Ale mám záznam v registru. Bylo by možné úvěr dostat když zaplatím kreditní kartu na 20 tisíc. Celou. Děkuji.

RE: Úvěr, Komentoval(a): Petr Jermář

27.11.2022 09:25:34
Dobrý den, záleží na velikosti prohřešku (několik let starý menší prohřešek bude spíše tolerován než opakované pozdní splátky během posledních měsíců).

Pujčka, Komentoval(a): Dominik

21.12.2022 22:46:27
Dobrý den, chci se zeptat mám aktuálně pujčku 32tis zaplo k tomu zaplonasplátky 20tis
už celkem delší dobu si pujčkuji od mikropujček vždy splatím včas, od novho roku smlouva na neurčito, zajímá mě zda banka muže pujčit dejme tomu těch 80 - 100 tis když vidí že mám přijem 25tis ? (pomužou mi splatit pujčky nebo spíš zamítnou když uvidí mikropujčky u bank ?

RE: Půjčka, Komentoval(a): Petr Jermář

23.12.2022 12:29:52

Dobrý den, pravidelný čistý příjem 25 000 Kč by měl mít dostatečný pro získání půjčky 80-100 tisíc Kč. Klienti s nebankovními půjčkami jsou obecně rizikovější, ale pokud jste doposud vše splácel včas, měl byste půjčku od banky získat.

, Komentoval(a): Bohuslav

30.1.2023 01:41:37
Chci se zeptat když už od 16 let chodím do práce na dobu neurčitou a můj měsíční výdělek je cca 22000 jestli mi dají pujčku hned týden potom co mě bude 18 let

Jestli potrebujes pujcit tak se jdi radeji zabit, Komentoval(a): Pavel Sulek

26.2.2023 14:43:41
Jestli potrebuje pujcit penize protoze to nedavate , je jasne ze takhle uz to bude do konce zivota a nikdo vam s tim nepomuze, ani tento clanek ( ktery rika v podstate to same ).

Proste bohati lidi jsou kvuli tomu aby tu byli i chudaci a naopak, to ze jsi na ty druhy strane resi jen sebevrazda.

Takze si to jdi hodit...

RE: Jestli potřebuješ půjčit peníze, Komentoval(a): Petr Jermář

27.2.2023 12:06:44
Dobrý den, a nebylo by moudřejší přizpůsobit své výdaje a životní styl svým příjmům? Každý může žít je tak na kolik má. Snažit se dosáhnout vyšší životní úrovně na dluh ke štěstí nevede.

Úvěr , Komentoval(a): Zdeněk Žigmund

9.8.2023 13:09:58
Dobrý den, je mi 26let čistý přijem mám 20k smlouvu na dobu určitou nemám žádné dluhy ani exekuce
Bydlím v domě s rodiči, I přes to mi banka nepovolí žádnou pujčku ani úvěr , Moneta , jak je to možné děkuji za odpověď

RE: Úvěr, Komentoval(a): Petr Jermář

11.8.2023 08:45:42

Dobrý den, přestože bydlíte s rodiče a máte třeba nižší náklady na živobytí, banka musí vycházet z normativním nákladů na bydlení (jako byste hospodařil sám bez podpory rodičů). S příjmem 20 000 Kč (což je mimo jiné průměrná výše starobního důchodu) byste tak akorát poplatil náklady na bydlení, stravu a jiné výdaje. Už byste neměl na splácení půjčky (pokud byste nebydlel u rodičů - s čímž bohužel nelze počítat).

Dotaz, Komentoval(a): Marek

3.9.2023 19:09:27
Zdravím, je mi 19 let, čistou mzdu mám 30 000,- a teď po zkušební době se mi zvedne na 35 000,- čistého, přiznáno ve smlouvě mám ale jen 17 000,- a zbytek je strávné ze zahraniční, výdaje mám zhruba 12 200,- včetně příspěvek na bydlení u známých, stravy, tarifu a všeho co musím platit. Půjčit si chci 600 000,-, jelikož potřebuji k práci firemní auto a také na rekonstrukci svého prostoru u známých, tak by mě zajímalo, jestli bych mohl uspět? Děkuji za odpověď

Kontokorent, Komentoval(a): Petr

22.12.2023 10:40:17
Dobrý den,
opakovaně mi Air Bank zamítla žádost o kontokorent a to bez vysvětlení důvodů, - pouze s odvoláním na "interní procesy". Přičemž se mi neustále objevuje v mém bankovnictví hláška "předschválili jsme Vám kontokorent ve výši 50.000 korun (já žádal vždy jen o 5-10.000,-).
Po každěm zamítnutí mi volají operátoři avšak nejen že sami neví, proč se tak děje, ale nejsou ani kompetentní tuto situaci vyřešit.
Upozorňuji, že jsem klientem již přes 10 let, nemám ani jsem nikdy neměl u Airbank žádné půjčky, dluhy apod., doklad o mém výdělku (díky práci v DE nadprůměrný) po mně nikdy nikdo nežádal.
Účet u AirBank mám pouze pro platby v Čechách (telefon atd.) svůj hlavní účet mám v Německu.
Kontokorent jsem chtěl pouze pro případ, že bych neměl na účtě dostatek prostředků v okamžiku platby např. za telefon, protože vklad na účet je možný pouze v 70Km vzdáleném městě a převod peněz z DE-účtu na Český trvá pár dní. Jde mi už jen o princip, že se mnou banka takhle jedná.

RE: Kontokorent, Komentoval(a): Petr Jermář

27.12.2023 20:28:58

Dobrý den, banky nikdy neuvádí skutečný důvod zamítnutí žádosti o půjčku z důvodu možných žalob kvůli diskriminaci (vždy se uvádí jen "z interních důvodů"). Nabídka předschváleného úvěru není závazná, jde spíše o reklamu/marketing - vždy následně dochází k ověření bonity žadatele o půjčku. Důvodem může být příjem v cizí měně v zahraničí, hlavní účet v Německu atd. Kontokorent v ČR velmi pravděpodobně nepotřebujete, neboť převod peněz z Německa do ČR (SEPA platba - v EUR) trvá max. 1 pracovní den.

Půjčky , Komentoval(a): Jan

4.2.2024 11:09:47
Když dlužím na VZP mám šanci abych prošel v bance? Děkuji.

Půjčka, Komentoval(a): Michael

9.2.2024 13:51:04
Dobrý den, chci se zeptat jestli mi v bance pujčí 120tisic(na bydleni, a nejake sockovske auto do práce) beru 40tis cisteho a mam smlouvu na neurcito ale u agentury tak nevim jestli to neni problem skrz tu agenturu

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Půjčka od soukromé osoby

19.4.2024 Půjčka

Půjčka od soukromé osoby, ale též půjčka od soukromého investora. Oba názvy půjčky říkají, že nejde o úvěr od banky, ale ani od licencované nebankovní společnosti. Už tento fakt samotný by ve vás měl vzbudit zvýšenou opatrnost. Může se půjčka od soukromníka vyplatit? A co si vyžádá za svou často dost velkou shovívavost ohledně nižší bonity a příjmů?


Půjčka pro cizince: Jak ji získat

16.4.2024 Půjčka

Jste v České republice cizincem, ale žijete tady, pracujete a platíte daně? Pak vaše jiné než české občanství nebude při vyřizování bankovní půjčky žádnou překážkou. U nebankovních společností ale situace tak jednoznačná není. Přečtěte si vše důležité o půjčkách pro cizince. Zjistěte, jak zvýšit své šance na schválení žádosti. Co bude při vyřizování půjčky pro cizince jinak než u tuzemských zájemců o úvěr?

Kdy se vyplatí konsolidace půjček

11.4.2024 Půjčka

Aby se konsolidace úvěrů vůbec mohla vyplatit, je potřeba ji provést správně. Co to znamená? Ve výsledku nejde o nic složitého: úspěšné sloučení půjček musí splňovat jen několik zcela základních (a jistě uznáte, že i očekávatelných) podmínek. Podívejte se, jak na nejvýhodnější konsolidaci půjček: kde ji hledat, jak si ji nastavit, kdy ji provést. Ukážeme vám i situace, kdy konsolidace buď nebude vůbec výhodná, nebo dojde k jejímu zamítnutí.

Půjčka na ruku: rychlá finanční pomoc, když ji nejvíce potřebujete

8.4.2024 Půjčka

Pro půjčky na ruku je typických několik skutečností: nevyžadují bankovní účet, čisté registry a ani příkladnou bonitu klienta. Dostupné jsou i lidem s nižším příjmem, také ve zkušební době, ve výpovědní lhůtě, často i období nezaměstnanosti nebo na mateřské/rodičovské dovolené. To je vše je stále ještě v toleranci zákona o spotřebitelském úvěru, byť na hony vzdálené od praxí bank. Přesto může být bezpečná a opravdovou pomocí v krátkodobé krizi.

Jak porozumět kontokorentu (povolenému debetu)

28.3.2024 Půjčka

Kontokorent neboli povolené přečerpání, či povolený debet, je spotřebitelským úvěrem. Že jste to doposud nevěděli? Možná je víc věcí, které o kontokorentu netušíte, přestože ho možná i sem tam využijete. Jde o poměrně automatizovaný produkt, permanentní finanční rezervu, u které netřeba myslet na pravidelné splátky. A to je značnou výhodou. Jenže má i rizika a nevýhody, o kterých se vyplatí vědět.

Z naší bankovní poradny

Refixace hypotéky a zhoršení bonity

Dobrý den, nevíte prosím, jak zkoumá Hypoteční banka u refixace bonitu klienta? Příští rok končí fixace a můj zdravotní stav se výrazně zhoršil. Nevím jak by banka případně zhodnotila příjem formou invalidního důchodu a nějakého menšího výdělku na částečný úvazek. Na druhou stranu jsem mladý člověk, kde změnu zdravotního stavu a bonity banka neočekává a se splátkami nebyl nikdy problém, zbývající jistina je už malá (cca 1,2 mil. Kč). Takovouto částku lze již půjčit i jako půjčku na cokoliv a vidím na nich někdy i lepší úroky než u hypoték. Opět ale bude banka požadovat doklad o příjmu, což bude asi příští rok problém, pravděpodobně budu na invalidním důchodu a 0,3 úvazku. I když mi moje banky v internetovém bankovnictví nabízí “výhodné půjčky do 1,2mil do 15 minut na účtu” tak asi stejně člověk musí poslat doklad o příjmu. Konec fixace je vice než za rok, je čas, a úroky klesají. Ale rád bych zvážil všechny možnosti. Děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den,

při refixaci hypotéky se znovu neověřuje bonita dlužníka, vstup do invalidního důchodu ani snížení příjmů nemůže být důvodem pro zesplatnění úvěru. Banka Vám nabídne úrokovou sazbu pro další období. Přinejhorším bude úrok o pár desetinek vyšší. Refinancování hypotéky u jiné banky nedoporučuji (zde by se již bonita ověřovala). Taktéž nelze doporučit refinancování hypotéky neúčelovou půjčkou. Mimo ověřování bonity je třeba zvážit i maximální splatnost úvěru (hypotéka až 30 let, půjčky obvykle do 10 let). Čím kratší splatnost, tím vyšší měsíční splátka. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena