Banky.cz Články Půjčka Půjčka – mám šanci ji získat?

Půjčka – mám šanci ji získat?

16.1.2013 Půjčka

V naší bankovní poradně se poměrně často opakuje dotaz ohledně možnosti získání půjčky, kreditní karty či kontokorentu. Tyto malé úvěry převážně v řádech 10-100k Kč jsou výrazně dostupnější širokému spektru klientů oproti ostatním úvěrům o větších objemech či hypotékám. Přesto i poskytování takto malých úvěrů má svá jasná pravidla a v zájmu banky (poskytovatele úvěru) i klienta (žadatele o úvěr) ne každý nakonec na půjčku dosáhne. Jaká jsou tedy pravidla hry diktovaná bankou a naše šance na získání úvěru?

REKLAMA

Půjčka většinou s komplikací

Drobné půjčky slouží ke krátkodobému překlenutí nedostatku peněz, podobně jako kreditní karta. Něco si chceme koupit, ale nemáme na to našetřeno. Již z názvu „spotřebitelské úvěry“ plyne hlavní účel těchto produktů – půjčování na spotřebu a obecně položky neinvestičního charakteru. Více o samotném (ne)smyslu spotřebitelských úvěrů se dočtete v našem článku Půjčujeme si odpovědně. Zcela solventní klient s dobrými příjmy je málokdy v pozici žadatele o tento typ úvěru, protože jej jednoduše nepotřebuje, neb „má našetřeno“. Typickým žadatelem je spíše jedinec, který nemá příliš vysoký pravidelný a doložitelný příjem či má jinou „komplikaci“ (matka samoživitelka, mateřská dovolená, důchodce, invalidní důchod, existence dalších dluhů, vroubek neplatiče vedený v registrech, etc.). Tedy existence jedné takovéto komplikace nutně neznamená, že banka žádost o půjčku zamítne. Tak trochu se s tím počítá, a proto jsou např. úrokové sazby u spotřebitelských úvěrů násobně vyšší oproti hypotékám (roli samozřejmě taktéž hraje obvykle nulové či nižší zajištění).  Musíme zkrátka banku přesvědčit, že budeme schopni úvěr splatit a že existuje pouze minimální riziko nesplacení. Pokud si nejsme 100% jisti, že úvěr splatíme, o úvěr nežádáme (tohle není loterie). Jsme-li si zcela jisti, že úvěr splatíme a banka nám přesto úvěr zamítne s tím, že naše sebevědomí nesdílí, koná tak ona banka pouze v dobrém úmyslu, čímž nás chce uchránit před rizikem nesplaceného úvěru, soudního řízení, exekuce a osobního bankrotu. Banka taktéž chrání sebe, neboť cílem banky je půjčovat peníze za vyšší úrok než za kolik si u ní jiní peníze uložili a vydělávat na úrokovém rozdílu a nikoliv na osobních bankrotech klientů (na rozdíl od většiny nebankovních institucí, viz níže). Každý nesplacený úvěr a případné soudní řízení s exekucí generuje bance dodatečné náklady, kterým se chce vyhnout. Jistě, příjem z exekuce by pak třeba i všechny dodatečné přímé náklady pokryl, ale stejně navíc ještě zůstane vynaložená energie banky, kterou ji nikdo nezaplatí (čas a síla vynaložená na soudní a exekuční řízení). Je tedy lepší úvěr nezískat a nejet na vytouženou dovolenou, než pak do konce života přežívat o životním minimu.

Co tedy musím splňovat

Půjčka - získám ji?

Zcela nezbytné je splňovat podmínku minimálního pravidelného a doložitelného čistého příjmu vyžadovaného pro daný úvěr (závisí na délce a objemu úvěru). Vůbec minimální možný příjem se pohybuje u nejtolerantnějších bank kolem 8 000 Kč. Pod tuto hranici Vám žádná banka nic nepůjčí. A jak odhadnout minimální požadované minimum přesně pro náš úvěr? Téměř každá banka na svém webu nabízí možnost si úvěr spočítat na úvěrové kalkulačce. Zadáme kolik a na jak dlouho chceme půjčit a dostaneme výši měsíční splátky (orientačně při půjčce 50 000 Kč na 2 roky cca 2 400 Kč měsíčně). Máme na to měsíčně hradit takto vysokou částku? Většina položek v našem osobním či rodinném rozpočtu je víceméně fixně daná – náklady na bydlení (nájem, energie), výdaje za potraviny, drogerii, léky, v případě dětí školy, školky a náklady s tím spojené a další nezbytně nutné položky. Pokud tedy sečteme veškeré zmíněné nutné výdaje a připočteme rezervu aspoň 10-20%, měl by nám zbýt dostatek na pokrytí vypočtené splátky. Pokud tomu tak není, nebudeme pravděpodobně schopni úvěr splatit (úspěšné splacení je zde blíže rovině výsledku hazardní hry než pečlivé kalkulaci naších možností) a tedy nemá smysl o něj žádat. Banka má tyto výdaje již kalkulované a standardizované dle toho, co uznává dle svých dlouhodobých zkušeností za přiměřené. Zpravidla býváme tedy pouze dotázání na základní rodinné poměry (počet dětí, ženatý/vdaná nebo single, bydlení ve vlastním či v nájmu, jiné závazky, etc.) a banka již sama odhadne, jsme-li pro půjčku dostatečně solventní.

Pravidelný a doložitelný čistý příjem

Nejlevnější půjčka od Air Bank

Pravidelný čistý příjem musí být doložitelný a příliš nezáleží na jeho zdroji. Může být ze zaměstnání stejně jako pocházet z vypláceného starobního důchodu jiné sociální dávky (mateřská, invalidní důchod a další), je-li ona dávka zajištěná bez rizika ztráty až do doby splacení úvěru. Naopak se nezapočítávají slíbené příspěvky od našich drahých poloviček či rodičů (není jak deklarovat jejich právní závaznost) – tito jedinci mohou být max. spolužadatelé o úvěr či ručitelé (obojí nedoporučuji).

Další dluhy, konsolidace, záznamy v registrech

Splácíme-li další dluhy či máme jiné závazky, musím nám z příjmu po odečtení nezbytných nákladů zbýt dostatek na pokrytí všech splátek – pokud tomu tak není, nový úvěr nezískáme. Řešením může být konsolidace, tedy sloučení nového úvěru a starých úvěrů či dalších závazků do jednoho většího nového úvěru, který bychom spláceli déle, čímž bychom rozložili splátky do delšího období, ty by klesly a nám by se ulevilo, nacházíme-li se v tíživé finanční situaci. Nicméně cesta je to značně nevhodná (projídáme značně svoji budoucnost) a doporučil bych ji pouze v ojedinělých případech, kdy lze prokazatelně ušetřit na úrocích a poplatcích (absolutně v souhrnu) či se jedná o poslední záchranu před exekucí a osobním bankrotem.

Negativní záznamy v registrech jsou nepříjemné, neboť jasně dokládají naši zhoršenou platební morálku a nesolventnost. Valná většina bank dává ruce pryč od takovýchto klientů a těch několik zbylých bankovních institucí půjčuje za výrazně zvýšený úrok, který kryje riziko možných problémů. Se záznamem v registrech tedy úvěr je možné získat, ale bude to stát více úsilí, času a peněz.

Banka, družstevní záložna nebo nebankovka?

dane-0.jpg
Nejlevnější půjčka od Zonky

Kde si půjčovat a kde nikoliv aneb jaké jsou rozdíly mezi bankovními a nebankovními institucemi. Družstevní záložny spotřebitelské úvěry fyzickým osobám neposkytují (teoreticky mohou, ale nemají je prakticky v nabídce), tedy se omezíme na banky a nebankovní poskytovatele úvěrů. U bank je půjčka bezpečnější, neboť banka přesně odhadne naše možnosti splácet a nepůjčí nám nic o čem si myslí, že by nás mohlo dostat do problémů. Toto se bohužel nedá tvrdit o většině nebankovních poskytovatelů úvěru. Jistě, existuje i několik málo slušných (spočitatelných na prstech jedné ruky) nebankovních institucí, které Vám půjčí ještě stále přiměřeně zodpovědně, ale valná většina těchto poskytovatelů úvěrů nehraje fair play a business model je spíše založen na pokutách za nesplněné podmínky, o kterých takováto instituce tuší, že je klient spíše nesplní a exekucích majetků, především lukrativních nemovitostí. Upsat se takovéto nebankovní instituci je ekvivalentní pohádkovému zaprodání duše ďáblu, s tím rozdílem, že dostanete mnohem méně a budete trpět mnohem více.

Hypoteční kalkulačka - snadno a rychle si spočítejte svoji hypotéku!

REKLAMA

ANKETA k článku Půjčka – mám šanci ji získat?

Potřeboval jsem již někdy v životě půjčku?

Počet odpovědí: 298

KOMENTÁŘE k článku Půjčka – mám šanci ji získat?

Přidejte nový komentář

redaiova, Komentoval(a): iveta

27.5.2015 08:06:32
Mám zájem opujcku

Nám banka nepůjčila, Komentoval(a): Petra S.

22.5.2016 11:49:13
Nám bohužel banka nepůjčila, kvůli záznamu v registru dlužníků. Musíme to řešit jinak, vybrali jsme si hypopujcku, zatím to probíhá výborně, v pondělí nám přijdou peníze, bylo to rychle.
Skoro mám pocit, že je to s těmi nebankovnámi společnostmi jednodušší.

Re: nebankovní půjčky, Komentoval(a): Petr Jermář

23.5.2016 09:31:33
Dobrý den, a to Vám nevadí pro malou půjčku hazardovat s vlastní střechou nad hlavou? Banky to s Vámi myslí dobře - když Vám nepůjčí tak proto, že byste pravděpodobně nebyla schopna splácet. Nebankovní společnosti, kde ručíte vlastní střechou nad hlavou, je to jedno - nesplácíte, přicházíte o bydlení. Tento hazard skutečně nemohu doporučit!

úvěr, Komentoval(a): Marek M.

6.6.2016 11:38:57
Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda mi banka poskytne úvěr ve výši 100 - 150 tisíc na 5-6 let. Jde mi jen o to, že jsem až nyní ukončil zkušební dobu v nové práci a nyní mi smlouva skočila na neurčito. Plat je 17 tisíc v čistém. Předchozí výplaty byly o něco nižší a ne vždy pravidelné. Děkuji Marek.

Uver, Komentoval(a): Katarina

19.3.2017 19:48:03
Dobry den, muzu se zeptat pro ziskani pujcky v CR vyhleda si banka i exekuci v jine zemi? A kdyz bych mela treba pokutu za auto nebo mhd taky je to nekde zaznamenany? Dekuji za odpoved.

Re:, Komentoval(a): Petr Jermář

30.3.2017 06:00:15
Dobrý den, pokuty za porušení silničních předpisů či jízdu MHD načerno se neevidují v registrech dlužníků, byly-li zaplaceny včas. Máte-li v zahraničí exekuci (tedy nestíháte splácet své dluhy), nemá smysl si dále půjčovat.

Pujcka, Komentoval(a): Honza

9.4.2017 09:48:37
Zdravím, potřebuji půjčku ve výši 250 000 nikdy jsem nebyl dlužníkem a nejsem v mínusu ani na účtu.. Chci si půjčit od České spořitelny a mám čistý příjem 13 000 dokážete mi odpovědět zda je to možné? Dekuji

Re:, Komentoval(a): Petr Jermář

10.4.2017 22:55:50
Dobrý den, 250 000 Kč půjčených na 8 let při RPSN 7,13% vychází na měsíční splátku 3 500 Kč. Banky Vám takovýto úvěr (byť je na hraně) poskytnou. Chce se Vám ale následujících 8 let žít měsíčně jen z 9 500 Kč? Sečtěte si nájem, výdaje za energie, telefon, internet, jídlo, oblečení a volnočasové aktivity - bude Vám 9 500 Kč stačit? O půjčku doporučuji žádat u Equa bank či Air Bank, které nabízejí oproti ČS nižší úrok a nulové poplatky.

kdo pujci na dolozitelný prijem 200 000 bez zatavy a negativnima registri ale bez exekuce, Komentoval(a): iveta firtikova

2.6.2017 15:32:48
nemohu nikde ziskat půjcku kvuli registrum ale byl bi nekdo kdo pujci bez poplatku predem jsem schopna mesicne platit vcas platku 6000

RE:, Komentoval(a): Petr Jermář

3.6.2017 22:55:32

Dobrý den, neváhejte využít naší bezplatnou bankovní poradnu zde: http://www.banky.cz/poradna/

Dotaz , Komentoval(a): Katerina

1.8.2017 11:36:45
Dobrý den,chtěla bych se zeptat ,kde si můžu půjčit na konsolidaci svých úvěrů.jsem OSVČ a v bance mi nechcou půjčit že mám toho hodně,Ale vždyť stačím splácet měsíční vysokou částku tak proč bych logicky nezvládla platit třetinu.?děkuji za odpoved Smrckova

, Komentoval(a): Pavel D.

24.9.2017 22:12:02

U bankovních institucí dosáhne jen málo žadatelů na půjčku. Proto většina lidí raději sáhne po půjčkách bez doložení příjmu.

Re:, Komentoval(a): Petr Jermář

25.9.2017 18:52:51
Dobrý den, dle zákona o spotřebitelském úvěru je poskytování půjček bez kontroly příjmů žadatele nelegální. Vy osobně byste půjčil peníze někomu, kdo nemá z čeho splácet?

Pujčka, Komentoval(a): Ivan

28.10.2017 19:55:44

Dobrý den, za chvíli budu mít odpracované 3 měsíce (zkušební dobu). Měl jsem exekuci, ale teď už ji nemám. Myslíte, že mám nárok na půjčku 50 000 Kč? Můj plat je 15 000 Kč v čistém, ale někdy i víc.

Re: půjčka po zkušební lhůtě , Komentoval(a): Petr Jermář

28.10.2017 20:24:11
Dobrý den, příjem 15 000 Kč čistého měsíčně je dostatečný pro získání úvěru 50 000 Kč, ale banky nepůjčují klientům, co měli exekuci v posledních 4-5 letech. Vezměte si v práci směnu navíc, měsíčně si dávejte stranou 4 200 Kč a za rok těch 50 000 Kč našetříte i bez půjčky.

Pujcka, Komentoval(a): Ivan

28.10.2017 23:39:19
A nebankovni půjčky by mi dali? Nechci čekat rok když mužů mít šanci hned třeba Tesco půjčka apod..

Re:, Komentoval(a): Petr Jermář

29.10.2017 08:16:49
Dobrý den, ani solidní nebankovní poskytoval úvěrů (Home Credit, Cofidis, Tesco půjčka) Vám nepůjčí. Půjčit si od nesolidního nebankovního poskytovatele úvěrů (neznámé malé firmy inzerující nejčastěji "půjčíme komukoliv bez příjmu se záznamem registrech"), to by byl začátek Vašeho konce. Úrok/RPSN v řádů stovek až tisíců procent, skryté poplatky, smluvní pokuty - cílem těchto firem je Vás dostat do exekuce a doživotně z Vás dřít peníze.

, Komentoval(a): Dagmara

23.1.2018 02:19:00
Dobry den žiju v anglii s pritelem a s mimčem chtela bych se zeptat zda by mi dali pujčku kdyz bych se prestehovala do CZ a pritel by nemel este praci ja bych byla na Mateřký.....?

RE: Půjčka na mateřské, přítel bez práce, Komentoval(a): Petr Jermář

28.1.2018 18:00:30
Dobrý den, a z čeho byste půjčku spláceli, když je přítel bez práce a Vy z mateřské živíte celou rodinu? Obecně půjčka na mateřské je velmi špatný nápad, ale pokud se bez ni neobejdete, vyčkejte než si Váš přítel najde práci a skončí mu zkušební doba (3 měsíce).

Úvěr, Komentoval(a): Tomáš

29.1.2018 10:17:15
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak řeší banky příjem ve formě diet. Jsem šofér a moje hrubá měsíční mzda je 12 200, ovšem s dietami se pohybuje kolem 55 000. Je možné, aby mi banka půjčila například částku 200 000? Děkuji za odpověd.

RE: Diety, Komentoval(a): Petr Jermář

30.1.2018 23:44:43
Dobrý den, banka, u které máte aktuálně veden běžný účet, Vám možná bude ochotna půjčit jen na základě obratu na účtu (příchozí peníze každý měsíc 55 000 Kč) a nebude vyžadovat potvrzení o příjmu. Získat úvěr 200 000 Kč pak nebude problém. Ostatní banky (které Vás neznají) budou požadovat potvrzení o průměrném příjmu vyplněné mzdovou účtárnou zaměstnavatele. Zde bude uvedeno jen oněch 12 200 Kč, resp. čistého ještě méně. Na tak malý "oficiální" příjem Vám banka 200 000 Kč nepůjčí.

Půjčka u jine banky, Komentoval(a): Ivana

3.6.2018 23:06:31

Dobry den, chtěla bych se zeptat, zamítli mi půjčku u mé banky co mám účet. Když si udělám nový účet, dají mi půjčku oni nebo ne?

Re: Půjčka u jiné banky, Komentoval(a): Petr Jermář

9.6.2018 20:29:51
Dobrý den, zkuste požádat o půjčku ještě u jiné banky (účet si můžete případně u nich založit až po schválení půjčky). Pokud Vám i druhá banka půjčku zamítne, pak Vám pravděpodobně nikdo nepůjčí.

otazka, Komentoval(a): Tomas

21.11.2018 05:32:54
Dobry den, chtel bych se zeptat . mam ucet u unicreditbank a ja byl v registru dluzniku ale uz nejsem zadal sem o uver a oni mi to schvalili chtel jsem 40 000kc. ale ja bych potreboval pujcit 150 000kc myslite ze by mi to mohli pujcit? dali mi papir o zdroji prijmu at mi v praci vyplni protoze ted nemam predschvalenou pujcku tk proro ten zdroj prijmu ..mam smlouvu v praci na neurcite a vydelavam 18 000 mesicne . tak sem se chtel zeptat jestli bych mohl mit na pujcku narok nasetreny nejaky penize na uctu mam.. Dekuju za info.

Dotaz, Komentoval(a): Zdeněk

6.1.2019 01:57:49
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je nějaká možnost získat úvěr respektive hypotéku na barák jednalo by se o částku 2 250 000
Měsíční příjem je nadprůměrný bohužel dělám na živnostenský list a a bankovní účet mám založený v Německu
Předem děkuji za odpověď

RE: Hypotéka pro OSVČ, Komentoval(a): Petr Jermář

2.4.2019 15:22:18
Dobrý den, práce na ŽL není problém, příjem se bance dokládá pomocí daňových přiznání za 2 poslední fiskální roky. Je-li příjem v korunách (a pouze zasílaný na německý účet), nebude se získáním hypotéky žádná komplikace.

Půjčka, Komentoval(a): Tomáš

5.4.2019 21:32:24

Dobrý den, bude mi teď 19 let. Dodělal jsem teď autoškolu. A budu nastupovat do práce. Chtěl sem se zeptat, jestli by mi nějaká banka půjčila 70 000 Kč na auto. Plat kolem 15-20 000 Kč čistého. Nemůžu čekat až našetřím. Vadí bance, když budu ve zkušební době? Dá se někde půjčit ve zkušební době?

RE: Půjčka, Komentoval(a): Petr Jermář

6.4.2019 09:22:35

Dobrý den, pro získání půjčky je třeba mít dostatečný příjem, pracovní smlouvu na dobu neurčitou, nebýt ve zkušební ani výpovědní lhůtě a nemít negativní záznamy v registrech dlužníků. Navíc banky velmi nerady půjčují klientům mladším 20 let. Na auto Vám tak nyní nikdo nepůjčí. Upřímně bych to ani nedoporučoval. V rámci zkušební doby můžete skončit na hodinu - a z čeho byste pak splácel půjčku? Doporučuji náš článek Finanční hříchy mladých.

Chcete auto hned? Našetřete si z prvních dvou výplat 2x 10 000 Kč, kupte si Felicii a coby automechanik si na ni udělejte generálku (díly extra levné, práci máte "zadarmo"). Já si takto kupoval vrak Formana, který jsem celé prázdniny na rampě přiváděl zpět k životu. 

, Komentoval(a): Veronika

24.5.2019 13:00:44
Dobrý den, omylem jsem se před lety dostala do registru dlužníků a i když teď už vedená nejsem, mám strach si zažádat o úvěr. Minulý rok jsem to zkusila a byla mi zamítnutá, tak jsem se i dozvěděla o problému. Mám šanci ještě někdy dostat pujcku, hypotéku? Jsem zaměstnaná na HPP, příjem mám v čistým 25 000 korun. Jinde žádny problém nemám. Děkuji.

Půjčka , Komentoval(a): David

24.3.2020 17:46:50
Dobrý den, chtěl bych půjčku 320 000 na cca 6 let. Jsem čerstvě po zkušební době s pravidelným příjmem 27 600 s výdaji pod 15 000 a nejsem v registru. Nahlíží banky i na věk klienta jako potencionální hrozbu ( 21 let ). Mám kvůli svému věku občas komplikace jako např. Různé zálohy u poskytovatele energií nebo operátorů.

Re: Půjčka, Komentoval(a): Petr Jermář

26.3.2020 17:00:10

Dobrý den, ano, banky zohledňují i věk žadatele o úvěr. Půjčka ve výši 320 000 Kč pro vás tak může být hůře dostupná. Dobře zvažte, je-li rozumné si brát takto vysoký spotřebitelský úvěr - doporučuji článek Finanční hříchy mladých.

Martínková , Komentoval(a): Radka

24.9.2020 19:08:26

Dobrý den, mám zájem o půjčku 200 000 Kč na auto, notebook a telefon. Je mi 22 let, čistý příjem mám 26 000 Kč a žijí s přítelem v podnájmu, který činí s energiemi 8 000 Kč. Přítel si vydělá cca 32 000 Kč. Jiné půjčky nemám. V práci jsem zaměstnána na smlouvu 3 měsíc (již po zkušebce, byla 2 měsíce), jinak tam již pracuji 2 roky. Myslíte, že mi banka půjčku poskytne? Přítel již nějakou půjčku má, splácí 7 000 Kč měsíčně. Děkuji za info

RE: Půjčka, Komentoval(a): Petr Jermář

25.9.2020 21:58:45

Dobrý den, s čistým příjmem 26 000 Kč půjčku ve výši 200 000 Kč získáte. Prostudujte ale prosím nejprve náš článek Finanční hříchy mladých a pečlivě zvažte, zda by nebylo moudřejší se bez nákupu elektroniky a auta na úvěr obejít. Za pár let budete chtít vlastní bydlení a zakládat rodinu. A zjistíte, že nemáte žádné úspory (pro získání hypotéky je třeba mít našetřeno min. 10% z vlastních zdrojů) a navíc nízkou bonitu (z důvodu splácení půjčky).

Půjčka , Komentoval(a): Zuzana Hanakova

15.3.2021 21:53:19
Dobrý den když beru plat Eurech zaměstnání v Rakousku, můžu požádat o půjčku cca 70000kc?Příjem cca 42000 v čistém, moje banka s tím má problém

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Půjčka pro cizince: Jak ji získat

16.4.2024 Půjčka

Jste v České republice cizincem, ale žijete tady, pracujete a platíte daně? Pak vaše jiné než české občanství nebude při vyřizování bankovní půjčky žádnou překážkou. U nebankovních společností ale situace tak jednoznačná není. Přečtěte si vše důležité o půjčkách pro cizince. Zjistěte, jak zvýšit své šance na schválení žádosti. Co bude při vyřizování půjčky pro cizince jinak než u tuzemských zájemců o úvěr?

Kdy se vyplatí konsolidace půjček

11.4.2024 Půjčka

Aby se konsolidace úvěrů vůbec mohla vyplatit, je potřeba ji provést správně. Co to znamená? Ve výsledku nejde o nic složitého: úspěšné sloučení půjček musí splňovat jen několik zcela základních (a jistě uznáte, že i očekávatelných) podmínek. Podívejte se, jak na nejvýhodnější konsolidaci půjček: kde ji hledat, jak si ji nastavit, kdy ji provést. Ukážeme vám i situace, kdy konsolidace buď nebude vůbec výhodná, nebo dojde k jejímu zamítnutí.

Půjčka na ruku: rychlá finanční pomoc, když ji nejvíce potřebujete

8.4.2024 Půjčka

Pro půjčky na ruku je typických několik skutečností: nevyžadují bankovní účet, čisté registry a ani příkladnou bonitu klienta. Dostupné jsou i lidem s nižším příjmem, také ve zkušební době, ve výpovědní lhůtě, často i období nezaměstnanosti nebo na mateřské/rodičovské dovolené. To je vše je stále ještě v toleranci zákona o spotřebitelském úvěru, byť na hony vzdálené od praxí bank. Přesto může být bezpečná a opravdovou pomocí v krátkodobé krizi.

Jak porozumět kontokorentu (povolenému debetu)

28.3.2024 Půjčka

Kontokorent neboli povolené přečerpání, či povolený debet, je spotřebitelským úvěrem. Že jste to doposud nevěděli? Možná je víc věcí, které o kontokorentu netušíte, přestože ho možná i sem tam využijete. Jde o poměrně automatizovaný produkt, permanentní finanční rezervu, u které netřeba myslet na pravidelné splátky. A to je značnou výhodou. Jenže má i rizika a nevýhody, o kterých se vyplatí vědět.

Půjčka pro dlužníky: Přehled, srovnání, výhody a nevýhody

26.3.2024 Půjčka

Půjčky pro dlužníky vypadají na první pohled nebezpečně a nezodpovědně. Ale není tomu tak. Půjčku pro dlužníky si totiž vyřizuje i ten, kde chce svůj současný úvěr refinancovat na nový a výhodnější. Nebo ten, kdo chce několik svých stávajících půjček (včetně kontokorentu či kreditky) převést do jednoho nového úvěru, a tím si usnadnit splácení i správu svých půjček. Podívejte se, jak na půjčky při zadlužení.

Z naší bankovní poradny

Refixace hypotéky a zhoršení bonity

Dobrý den, nevíte prosím, jak zkoumá Hypoteční banka u refixace bonitu klienta? Příští rok končí fixace a můj zdravotní stav se výrazně zhoršil. Nevím jak by banka případně zhodnotila příjem formou invalidního důchodu a nějakého menšího výdělku na částečný úvazek. Na druhou stranu jsem mladý člověk, kde změnu zdravotního stavu a bonity banka neočekává a se splátkami nebyl nikdy problém, zbývající jistina je už malá (cca 1,2 mil. Kč). Takovouto částku lze již půjčit i jako půjčku na cokoliv a vidím na nich někdy i lepší úroky než u hypoték. Opět ale bude banka požadovat doklad o příjmu, což bude asi příští rok problém, pravděpodobně budu na invalidním důchodu a 0,3 úvazku. I když mi moje banky v internetovém bankovnictví nabízí “výhodné půjčky do 1,2mil do 15 minut na účtu” tak asi stejně člověk musí poslat doklad o příjmu. Konec fixace je vice než za rok, je čas, a úroky klesají. Ale rád bych zvážil všechny možnosti. Děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den,

při refixaci hypotéky se znovu neověřuje bonita dlužníka, vstup do invalidního důchodu ani snížení příjmů nemůže být důvodem pro zesplatnění úvěru. Banka Vám nabídne úrokovou sazbu pro další období. Přinejhorším bude úrok o pár desetinek vyšší. Refinancování hypotéky u jiné banky nedoporučuji (zde by se již bonita ověřovala). Taktéž nelze doporučit refinancování hypotéky neúčelovou půjčkou. Mimo ověřování bonity je třeba zvážit i maximální splatnost úvěru (hypotéka až 30 let, půjčky obvykle do 10 let). Čím kratší splatnost, tím vyšší měsíční splátka. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena