Banky.cz Články Spoření Úroky na spořicích účtech znovu padají. Nejvyšší se pohybují okolo 0,5 %

Úroky na spořicích účtech znovu padají. Nejvyšší se pohybují okolo 0,5 %

15.3.2021 Spoření

Březen 2020: Úroky na spořicích účtech českých bank se pohybují okolo 2 %. A některé tuto hranici dokonce překračují. Březen 2021: Situace je diametrálně odlišná. Kvůli koronavirové krizi úroky už několik měsíců v řadě padají a sazbu přes 0,5 % získáte jen výjimečně. A to není vše. Banky avizují, že brzy bude ještě hůř.

REKLAMA

Jen v minulých týdnech oznámili snížení úrokových sazeb tři poskytovatelé, kteří dosud nabízeli nejlepší úročení. Alespoň u spořicích účtů bez složitých podmínek.

Kteří to jsou?

Equa bank vypadne z TOP 3

Jako první přišla se snížením úroků Equa bank, která koncem ledna oznámila pokles úrokové sazby u spořicího účtu HIT z 0,7 % na 0,4 %. Změna začne platit od dubna.

Abyste navíc na tento úrok dosáhli, musíte každý měsíc alespoň třikrát zaplatit kartou. Nebo prostřednictvím Equa bank investovat nejméně 50 000 korun do podílových fondů. Jinak zhodnocení spadne na 0,1 %.

Úrok přitom platí jen pro vklady do 200 000 korun. Cokoliv nad tuto částku se zhodnocuje jen o 0,1 %.

Equa bank tak pravděpodobně přijde o své postavení v trojici bank s nejvyššími sazbami na spořicím účtu. Vyšší úrok bude nadále nabízet nejen Hello bank!, ale také:

Není ale vyloučené, že se některý z těchto poskytovatelů také brzy odhodlá ke snížení svých úrokových sazeb.

Hello bank! snižuje, pořád je ale číslo 1

Měsíc po Equa bank oznámila snížení úroků také Hello bank! V jejím případě spadne úroková sazba u spořicího účtu z 1 % na 0,6 %. Přestože je to výrazný propad, banka bude i dál nabízet nejvyšší zhodnocení na trhu.

Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

Také v jejím případě je úročení omezené sumou 200 000 korun. Cokoliv nad tuto částku se nezhodnocuje.

Ještě koncem minulého roku byl přitom strop o 100 000 korun vyšší.

Hello bank! ruší úroky i na běžném účtu

Hello bank! přitom nesnižuje úroky jen na spořicím účtu. Změny se dotknou také běžného účtu. Klienti, kteří ho využívají, se dosud mohli těšit na úrok 0,6 %.

Od května ale banka zhodnocení na tomto účtu ruší.

Aktuálně najdete úročení u běžných účtů jen výjimečně. Kromě Hello bank! ho klientům nabízí pouze Expobank, a to 0,25 %. Ostatní poskytovatelé tuto službu buď zrušili, nebo snížili na symbolických 0,01 %.

Výjimkou je v současnosti Raiffeisenbank, která nabízí u běžného účtu úrok 1 %. Nabídka ale platí pouze pro klienty ING Bank, kteří si do Raiffeisenbank převedou svůj účet. ING Bank se totiž letos stahuje z českého trhu a Raiffeisenbank má exkluzivní právo oslovit její klienty.

mBank hlásí pokles o 0,5 procentního bodu

Nejvýraznější pokles oznámila koncem února mBank. Úročení jejího spořicího účtu spadne od května z 0,9 % na 0,4 %. Tedy na stejnou hodnotu, jakou od dubna nabídne Air Bank a Equa bank.

V případě mBank je spoření zastropované částkou 100 000 korun. Pokud tento limit překročíte, je úročení prakticky nulové – 0,01 %.

Výhodou ale je, že si můžete u spoření nastavit 8 různých cílů. A pro každý z nich platí zmíněná hranice 100 000 korun. Celkem tedy můžete naspořit až 800 000 korun, aniž by kleslo úročení.

Může přijít další pokles

Už teď je tedy jasné, že v příštích týdnech se pořadí nejvýhodnějších spořicích účtů výrazně promíchá. A vzhledem k tomu, že koronavirová krize dál trvá, dá se čekat, že v budoucnu přijdou ještě další změny.

Penzijní spoření od České spořitelny

Proto si nezapomeňte vždy předem ověřit a porovnat aktuální úroky. Například pomocí našeho srovnání spořicích účtů. Najdete v něm jak aktuální úroky, tak podmínky, které jsou s daným spořením spojené.

Spoření vs. kombinace spoření a investic

Na trhu najdete sice v současnosti najdete i nabídky, které nabízejí výrazně vyšší úrok než konkurence, obvykle ale skrývají různé nástrahy.

Platí to například pro spoření od Komerční banky. Slibuje úrok až 3 %, ale abyste na něj dosáhli, musíte splnit několik podmínek. Kromě založení běžného účtu je to hlavně povinná investice do podílových fondů.

Investovat přitom musíte minimálně stejnou částku, jakou si uložíte na spořicí konto.

Pokud tyto podmínky nesplníte, klesne úrok jen na 0,1 %. A když máte na spořicím účtu víc než 200 000 korun, spadne úrok na 0,01 %.

V praxi tedy máte před sebou kombinaci spoření a investic. Stejnou možnost v současnosti nabízí také ČSOB, u ní je ale maximální úrok „pouze” 1,5 %.

Oba produkty se hodí hlavně v případě, že kromě spoření uvažujete také o investování. Pokud ale hledáte bezpečné uložení peněz, které dokáže alespoň trochu zmírnit inflaci, je lepším řešením klasický spořicí účet.

REKLAMA

ANKETA k článku Úroky na spořicích účtech znovu padají. Nejvyšší se pohybují okolo 0,5 %

Snížila Vám letos banka úroky na spořicím účtu?

Počet odpovědí: 109

KOMENTÁŘE k článku Úroky na spořicích účtech znovu padají. Nejvyšší se pohybují okolo 0,5 %

Přidejte nový komentář

Equa bank je nej, Komentoval(a): Filip

16.3.2021 13:50:41
Proč každý tolik řeší úrok na spořícím účtu? Spořící účet je snad od toho, že si tam spořím, abych měl nějakou rezervu, kdyby se něco stalo ne? Když chci zhodnocení, tak investuji. Já investuji u Equa bank a jsem nejspokojenější na světě. Teď nově to vidím i v mobilním bankovnictví, jak si ty moje fondy vedou a je to pecka. A peníze se mi krásně zhodnocují.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

[AKTUÁLNĚ] Česká spořitelna přestala zakládat vkladní knížky

10.4.2024 Spoření

Česká spořitelna definitivně ukončila možnost zakládání vkladních knížek pro nové klienty. Dříve založené knížky banka rušit nebude, peníze z vkladních knížek nikam převádět nemusíte. Jedinou bankou s možností založení nové vkladní knížky zůstává ČSOB, a to pouze na pobočkách České pošty.

[AKTUÁLNĚ] Aktuální výše úroků na spořicích účtech

9.4.2024 Spoření

V souvislosti s poklesem základní sazby v ekonomice se spustila lavina snižování úroků na bankovních i spořitelních spořících produktech. Týká se především spořicích účtů, ale zasáhla i výhled v oblasti termínovaných vkladů. Banky čekají přesun peněz právě na „termíňáky“, investiční společnosti ale vidí velkou příležitost zvýšit zájem Čechů o investování.

Inflace klesla na 2 %. Jak to ovlivní spoření a hypotéky?

15.3.2024 Spoření

Inflace klesla v únoru 2024 na 2 %, z lednových 2,3 %. O celoplošné překonání vysoké inflace se sice ještě nejedná, ale už nyní můžeme pozorovat změny u spoření i hypoték. Podívejme se na vše podrobněji.

Možnosti spoření u spořicích účtů a termínovaných vkladů

30.1.2024 Spoření

Když se řekne spořicí nástroje, většině z nás se jako první vybaví spořicí účty a termínované vklady. Jak fungují? Jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody? A jaké jsou mezi těmito nástroji největší rozdíly?

Porovnání a hodnocení různých způsobů spoření

1.1.2024 Spoření

Spoření je nedílnou součástí finančního plánování a finančně zdravého života. Bez rezervy, v podobě peněz odložených stranou, se nežije vůbec snadno. Čemu čelí lidé bez úspor? A jaké jsou největší výhody pravidelného spoření? Podíváme se na produkty krátkodobého a dlouhodobého spoření s časovou vázaností, i bez ní. Porovnáme a zhodnotíme všechny v současnosti dostupné spořicí produkty, nastíníme i možnosti investování.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Daňové zvýhodnění

Daňové zvýhodnění je výhoda poskytnutá státem, která umožňuje jednotlivcům nebo podnikům snížit svou daňovou zátěž. To může být ve formě snížení daně, odpočtu daní, nebo úlevy od daní. Daňová zvýhodnění mohou být zaměřena na podporu určitých činností, jako je investování do výzkumu a vývoje, nebo na podporu sociálních cílů, jako je poskytování dostupného bydlení.

Daňová úleva pro podniky

Investice do výzkumu a vývoje: Podniky, které investují do výzkumu a vývoje, mohou být oprávněny k daňovým úlevám. Tyto úlevy mohou být ve formě přímého snížení daně, nebo odpočtu nákladů na výzkum a vývoj od daně.

Poskytování pracovních míst: Některé země nabízejí daňová zvýhodnění podnikům, které vytvářejí nová pracovní místa, zejména v oblastech s vysokou nezaměstnaností.

Investice do ekologicky šetrných technologií: Podniky, které investují do ekologicky šetrných technologií, mohou být oprávněny k daňovým úlevám.

Daňová úleva pro jednotlivce

Hypoteční úroky: V některých zemích mohou jednotlivci odečíst úroky zaplacené na hypotéku od svých daní.

Příspěvky na penzijní spoření: Příspěvky na penzijní spoření mohou být odečteny od daní.

Darování charitativním organizacím: Darování peněz nebo majetku charitativním organizacím mohou být také odečteny od daní.

Daňová zvýhodnění mohou mít významný dopad na ekonomiku a společnost, protože mohou podporovat investice a růst, a mohou pomoci dosáhnout sociálních cílů.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena