Banky.cz Články Reality Prodej nemovitosti 1: jak na to?

Prodej nemovitosti 1: jak na to?

Prodej nemovitosti 1: jak na to?
21.1.2015 Reality

Prodáváte nemovitost bez realitky a přemýšlíte, na co nezapomenout v kupní smlouvě? Nebo naopak nemovitost kupujete a chcete si jen ověřit, zda Vás realitní kancelář netahá na nos a nenabízí Vám nápadně nevýhodné podmínky?

Proces prodeje či koupě nemovitosti je poměrně závažná věc, které se bohužel stále nevěnuje patřičná pozornost. Většina lidí investuje více úsilí do nákupu nového auta za 300 000 Kč než do koupě nemovitosti za 3 mil. Kč. Přitom stačí malá chyba a následky jsou nedozírné – ztracené celoživotní úspory či převedená nemovitost na protistranu bez řádného zaplacení kupní ceny. Na co si dávat pozor, aneb jak byl měl probíhat proces prodeje/koupě nemovitosti tak, aby byl férový pro obě smluvní strany?

Stav nemovitosti

Prodávající: v inzerátu uvedeme co nejpřesnější popis stavu nemovitosti, především nesmí chybět:

  • Přesná adresa: nestačí napsat klidné místo 300m od náměstí – nabídka je dnes velká a kupující si chce hned přesnou adresu prohlédnout na mapě či přímo přes google street view. Neuvede-li prodávající přesnou adresu (v oblibě to mají především realitní kanceláře), nemalá část kupujících (ta méně trpělivá) inzerát rovnou přeskočí a zbytek (ta trpělivější část) si vyžádá adresu přes email, takže výsledek bude stejný a prodávající takto ušetří čas strávený psaním emailů s adresou. Bez přesné adresy dnes nikdo není ochoten o nabídce dále jakkoliv uvažovat.
  • Inženýrské sítě: nestačí napsat všechny inženýrské sítě (každý si pod tím představí něco jiného), ale chce je to přesně vyjmenovat: kanalizace, voda, plyn, elektřina, telefonní linka, optický kabel.
  • Přesný stav nemovitosti: je dobré popsat nemovitost co nejpřesněji a nesnažit se ji nepravdivě přikrášlovat či něco zamlčovat (třeba právní vady jako věcná břemena). Pravda stejně vyjde dříve či později najevo (obvykle při osobní prohlídce či kontrole na katastru) a prodávající si takto ušetří čas za spoustu prohlídek, které by se neuskutečnily, kdyby byla věc popsána v inzerátu pravdivě.

Kupující: nejvíce pozornosti je dobré věnovat poloze nemovitosti (vše ostatní se dá řešit, ale s polohou již hnout nepůjde):

rozuctovani-tepla-1.jpg
  • zemní plán obce: většina obcí ho dnes již nabízí na svém webu ke stažení v elektronické podobě. Je dobré se ujistit, že obec neplánuje kousek od naší budoucí nemovitosti stavět silniční obchvat obce, že vedlejší parcely nejsou projektované jako budoucí průmyslová zóna, atd.
  • Záplavové mapy, hlukové mapy, mapy leteckých koridorů, mapy plánovaných dálnic a železnických koridorů, mapy radonového podloží, atd.: je dobré se ujistit, že se nemovitost nenachází v záplavové oblasti či obec vedle budoucí dálnice či pod leteckým koridorem (kterým denně prolétají desítky dopravních letadel).
  • Hluk: z mapy lze vyčíst mnoho (např. že hluku z dálnice se spolehlivě zbavíme až ve vzdálenosti cca. 4-5 km – tedy v Praze a jejím okolí se hluku zcela nezbavíme téměř nikde), ale dobré je nemovitosti navštívit osobně několikrát (v pondělí ráno, ve středu v poledne, v pátek večer – volíme různé dny a hodiny, abychom vypozorovali hluk za různých dopravních intenzit). Hluk z dopravy bude v budoucnu obecně spíše růst, klesá jen výjimečně.
  • Inženýrské sítě: rozdíl mezi sítěmi vyvedenými do sloupku či vodoměrné šachty na hranici pozemku a pouze v komunikaci před pozemkem (či dokonce 100m od hranice pozemku) je značný. Navíc taková kanalizace na hranici pozemku ještě neznamená, že nás na nic obec musí napojit (pokud je obecní čistička odpadních vod na hranici své kapacity – problém mnoha obcí v okolí Prahy – budeme mít smůlu).
  • Stav nemovitosti: zkontrolovat důkladně, od základů, přes rovnost stěn a provedení elektřiny až po krovy. Kupujeme-li dům na spadnutí kvůli pozemku, počítejme s vysokými náklady na demolici (bagr sice dům srovná se zemí za dopoledne a za pár korun, ale následně se pořádně prohneme na poplatcích za skládkování suti – to jsou už statisíce korun).
  • Právní vady: nejčastěji věcná břemena dožití či zástavní práva za dluhy. Nemovitosti s právní vadou nejsou pro každého. Právní vada = výrazně nižší cena, ale také komplikace. Obecně, kdo právu dobře rozumí a má chuť řešit právní vady, může takto koupit nemovitosti pod cenou. Kdo právu nerozumí či nechce řešit právní vady, nechť se tomu vyhne obloukem.
  • Sousedi: do jisté míry neovlivnitelné (noví se mohou přistěhovat kdykoliv), ale stejně - pokud vedle Vás bydlí silný kuřák, nebudete si schopni vyvětrat ani pustit děti na zahradu.

Cena

cena nemovitosti

Nejlepší hypotéka online

Po prohlídce nemovitosti se zpravidla licituje o ceně. Nabídkové ceny v inzerátech bývají povětšinou nadhodnoceny o min. 5-10%. Prodávající by tedy měl inzerovat nemovitost za více, než kolik činí jeho minimum, aby mohl trochu slevit. Kupující by se naopak neměl stydět se přihlásit o slevu. U dobrých nemovitostí na dobrých místech s více zájemci je prostor pro smlouvání menší až nulový (zejména když je nemovitost inzerovaná pouze chvilku a už se hlásí více zájemců), a naopak u ležáků na samotách v pohraničí se dá srazit i třetina až polovina ceny. Pokud chce prodávající prodat rychle (potřebuje peníze na umoření dluhu či koupi jiné zajímavé nemovitosti) či kupující rychle koupit (nemá kde bydlet, platí vysoký nájem), má to také vliv na cenu. Stejně tak více podobných nemovitostí nabízených k prodeji na stejném místě. Pro prodávající je smůla, když se dva další sousedi ve stejnou chvíli rozhodnout prodat dům ve stejné ulici. Pro kupujícího je to buď štěstí, nebo ukazatel toho, že se v blízkém okolí bude stavět obchvat obce či dálnice.

Pevná cena musí být dohodnuta před podpisem rezervační či kupní smlouvy. Cena je včetně daně z převodu nemovitosti (4%), kterou platí prodávající a případné provize realitní kanceláře. Dále je dobré dohodnout, kdo bude platit náklady na sepsání kupní smlouvy, smlouvy o úschově peněz, kolek na katastru – optimální je toto platit půl na půl (není-li to již obsaženo v provizi realitní kanceláře, jdeme-li cestou přes realitku).

Rezervační smlouva

rezervační smlouva

Rezervační smlouva zavazuje prodávajícího za podmínek stanovených v rezervační smlouvě nemovitost kupujícímu prodat stejně jako kupujícího nemovitost koupit. Jako každá smlouva, i ta rezervační musí být vyvážená pro obě smluvní strany (stejná práva, stejné povinnosti, stejné sankce) a musí podchytit všechny možné události, které mohou při prodeji nemovitosti nastat. Rezervační smlouva musí nutně obsahovat tyto části:

Nejlepší hypotéka online

  • Smluvní strany + jejich plná identifikace: prodávající a kupující, při prodeji přes realitku i zajišťovatel (realitka)
  • Článek 1 - identifikace prodávané nemovitosti: vše od parc. čísla až po list vlastnictví a příslušný katastr
  • Článek 2 - Podmínky složení rezervační zálohy + specifikace odměny zprostředkovatele: do kdy a kam má být složena záloha (většinou rovna provizi realitky), kolik činí provize realitky, kdy na ni má realitka nárok – optimální je dát formulaci „nárok na provizi realitce vzniká dnem provedení vkladu na katastru na kupujícího“. Realitce se toto líbit nebude, ale pokud to tam nedáme, výrazně snížíme odhodlání realitky pomáhat s dotažením obchodu až do konce. Navíc, pokud by k obchodu nedošlo, zvýšíme tím šance na získání provize zpět.
  • Článek 3 - práva a povinnosti kupujícího, prodávajícího a zajišťovatele: prohlášení prodávajícího, že mu nemovitost náleží a že ji do data prodeje neznehodnotí – nezcizí, nezatíží věcným břemenem, atd., závazek prodávajícího prodat a kupujícího koupit za přesně stanovených podmínek – zde důsledně specifikujeme podmínky budoucí kupní smlouvy - čím podrobněji, tím lépe (pozor, tento článek musí nutně obsahovat jak prohlášení o vlastnictví, tak i závazek nemovitost prodat – pouze prohlášení o vlastnictví nestačí – oblíbený fígl realitek, který kupujícího zavazuje koupit, ale prodávajícího neprodat)
  • Článek 4 - co se stane, když nedojde k uzavření kupní smlouvy: sankce (musí být vyrovnané), komu a jak náleží složená záloha v případě nerealizace obchodu

Čím detailnější podmínky budoucí smlouvy kupní rezervační smlouva obsahuje, tím lépe, resp. osobně považuji za nutnost v rezervační smlouvě sepsat úplně všechny podmínky prodeje. Není nic horšího, než když si prodávající do pozdější kupní smlouvy dá podmínky, se kterými kupující nesouhlasí, ale při nesouhlasu mu propadá záloha sjednaná v rezervační smlouvě. A naopak.

V dalším díle Prodej nemovitosti 2: postup a finanční aspekty se blíže podíváme na kupní smlouvu, možnosti úschovy peněz, smlouvu o úschově a rekapitulaci celého postupu při prodeji/koupi nemovitosti. Na závěr si položíme otázku, zda je lepší prodej nemovitosti realizovat přes realitní kancelář či osobně. 

Hypoteční kalkulačka - snadno a rychle si spočítejte svoji hypotéku!

ANKETA k článku Prodej nemovitosti 1: jak na to?

Prověřil jsem si před koupí nemovitosti její stav dostatečně?

Počet odpovědí: 376

KOMENTÁŘE k článku Prodej nemovitosti 1: jak na to?

Přidejte nový komentář

koupě, Komentoval(a): jirka

05.02.2015 09:41:14

Dům jsem loni kupoval bez realitky a zbytečného papírování, takže jsme i dost ušetřili. Tak můžu doporučit.

Prodej nemovitosti, Komentoval(a): Patrik

14.01.2021 14:29:59

No, jelikož je pro mě realitní trh dost velká španělská vesnice, tak bych to asi nedělal sám, zvlášť když ani nevím co se na realitním trhu pořádně děje, jen z toho co si přečtu bych asi stejně nezvládl prodej sám na sebe.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Pokles indexu IDB: Co to znamená pro trh s nemovitostmi?

Pokles indexu IDB: Co to znamená pro trh s nemovitostmi?

19.7.2024 Reality

Nedostupnost bytů na hypoteční úvěr od března 2020 na úrovni celého Česka vzrostla zhruba o 112 procent. Tento výrazný nárůst má značný dopad na trh s nemovitostmi a vyvolává otázky o budoucím vývoji. V posledních několika týdnech ale klesá, pokles je teď nejvýraznější za posledních 6 měsíců.

Vývoj cen nemovitostí v ČR v letech 2020 až 2024

Vývoj cen nemovitostí v ČR v letech 2020 až 2024

27.6.2024 Reality

Ať už plánujete kupovat nebo stavět dům, rozhodně se vám bude hodit mít přehled o vývoji cen nemovitostí na nemovitostním trhu. Připravili jsme si pro vás přehledné shrnutí toho, jak se ceny nemovitostí vyvíjely v letech 2020 až 2024.

Nový stavební zákon: Klíčové změny a jejich dopad

Nový stavební zákon: Klíčové změny a jejich dopad

2.6.2024 Reality

Novým stavebním zákonem se budeme muset řídit od 1. července 2024. Přináší změny, které se dotknou kohokoliv, kdo bude chtít byť i jen drobně přistavět nebo změnit dosavadní stavbu. Dvojí řízení se nahrazuje jediným, zavádí se nový institut, tzv. předběžné informace. A stavby se dělí do 4 skupin. Jak se změny projeví u drobných úprav a staveb?

Předání nemovitosti krok za krokem: Jak na to?

Předání nemovitosti krok za krokem: Jak na to?

24.5.2024 Reality

Při pořízení vlastního bydlení nebo stěhování do nájmu je jedním z klíčových okamžiků předání nemovitosti. Přečtěte si, na co se zaměřit, jaké dokumenty jsou zapotřebí a na co si dát pozor.

Investování do nemovitostí v roce 2024: Stále se vyplatí?

Investování do nemovitostí v roce 2024: Stále se vyplatí?

15.5.2024 Reality

Ještě před několika lety se mluvilo o investování do nemovitostí jako o jedné z nejvýhodnějších investic vůbec. S růstem úrokových sazeb v minulých letech však zájem o investiční nemovitosti ochladl. Postupný pokles úrokových sazeb v letošním roce šel ale ruku v ruce s opětovným zvýšeným zájmem o nemovitosti ze strany investorů. Jsou tedy opravdu nemovitosti vhodnou investiční příležitostí?

Z naší bankovní poradny

Rozdělení bytového domu na bytové jednotky a založení SVJ

3.6.2024 Reality
Dobrý den, mám po otci podíl v bytovém činžovním domě. Podílové vlastnictví je tam už řadu let, protože byly nějaké spory mezi nájemníky a nebyla vůle vytvořit SVJ. Aktuálně je dům v havarijním stavu a je potřeba ho rekonstruovat, zateplit apod. Pro získání dotace i úvěru nám bylo doporučeno založení SVJ. Někdo tvrdí, že to není potřeba, ale firma, která by měla mít rekonstrukci na starost, to považuje za nutné. Co všechno s touto změnou souvisí? Jde mi zejména o vypořádání případných dluhů, aktuální přeměření bytových jednotek apod. Chtěli bychom před ostatní předstoupit s jasným a právně podloženým postupem. Děkuji moc za odpověď. Dobrý den, důrazně doporučuji bytový dům rozdělit na samostatné bytové jednotky a založit SVJ nezávisle na tom, zdali toto po vás někdo požaduje či nikoliv. Je to především v zájmu všech stávajících podílových vlastníků bytového domu. Podílové vlastnictví bytových domů je reliktem minulosti, má mnoho nevýhod a rizik, nemá žádné výhody. Naopak rozdělení domu na bytové jednotky a založení SVJ má samé výhody. Každý budeme vlastníkem svého bytu, nebudou Vás ohrožovat dluhy ostatních atd.Co všechno s touto změnou souvisí? Rozdělení BD na bytové jednotky se řeší přes Prohlášení vlastníků podaného na katastr. Doporučuji vyhledat odbornou právní pomoc. Právník Vám za úplatu pomůže s Prohlášení vlastníků i se založením SVJ.  ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Mohu nařídit budoucímu vlastníkovi povinnost bydlet v kupované nemovitosti?

2.6.2024 Reality
Dobrý den, rozděluji dům se sousedkou tzv. prohlášením vlastníka pro katastr. Ona bude chtít svou polovinu prodat. Mohu se nějak bránit, např. věcným břemenem v prohlášení vlastníka, že budoucí majitel tam bude muset bydlet? (podmínka v prohlášení) Bojím se, že budoucí majitel tam může nastěhovat někoho, s kým nebude k vydržení a společné soužití tím bude narušeno. Děkuji za odpověď. Dobrý den, budoucímu vlastníkovi nemovitosti nemůžete nařizovat, aby v nemovitosti bydlel. Taktéž mu nelze zakazovat pronájem ani jakékoliv jiné jednání (bezúplatné poskytnutí bydlení třetí osobě, návštěvy atd.). Takovéto omezování práv není přípustné, nelze jej zapsat do prohlášení vlastníků ani jako věcné břemeno k nemovitosti. Vždy existuje riziko, že si se sousedem nesednete. S tím bohužel nic nenaděláte.Rozdělení nemovitosti na samostatné jednotky vřele doporučuji. Každý pak budeme majitelem svého bytu. Setrvání v podílovém vlastnictví by pro Vás bylo výrazně rizikovější. Sousedka by se mohla rozhodnout bydlet ve Vašem bytě a Vy byste s tím nic nenadělala (nebo by k Vám rovnou mohla nastěhovat cizí osobu). Navíc není možné nikoho proti jeho vůli držet v podílovém vlastnictví. Sousedka by svůj podíl mohla kdykoliv prodat nebo požádat soud o prodej celé nemovitosti (i Vašeho bytu).  ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte. Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější. V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %. Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku. Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit. Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu. Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem. Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků. Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například: věk,příjemči bonita.Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem. Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny. V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy. Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá. Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky. Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena