Banky.cz Články Pojištění Skupina Uniqa dokončila převzetí společností Axa a stala se pětkou na trhu

Skupina Uniqa dokončila převzetí společností Axa a stala se pětkou na trhu

26.10.2020 Pojištění

Plánované převzetí společností Axa rakouskou skupinou Uniqa je u konce. Spojení, které bylo oznámené letos v únoru, v polovině října schválily všechny potřebné úřady

REKLAMA

Transakcí za zhruba jednu miliardu eur završila skupina Uniqa převzetí společností Axa v České republice, Polsku a na Slovensku. Obchodní značka Axa na těchto trzích postupně zmizí během příštího roku.

Axa odchází ze střední a východní Evropy, protože se chce více zaměřit na rozvoj asijského a severoamerického trhu. Mezinárodní finanční skupina totiž ve střední Evropě dosud nezískala tržní podíl, který by garantoval do budoucna výnosný provoz.

O třetinu víc zákazníků

Transakce pro skupinu Uniqa znamená, že v Česku, Polsku a na Slovensku dohromady získá zhruba 5 milionů zákazníků společností Axa. A s nimi také roční pojistné 800 milionů eur. Tedy přibližně 21,6 miliardy korun.

Počet klientů v celé Evropě tak navýší na celkových 15 milionů. „Díky získání společností Axa jsme nyní jednou z předních pojišťovacích skupin ve střední a východní Evropě,“ komentoval transakci CEO skupiny Uniqa Insurance Group Andreas Brandstetter.

Uniqa pojišťovna dosáhne na 8% podíl na českém trhu

Stejně tak se navýší i počet klientů české Uniqa pojišťovny, a to přibližně o 800 000 zákazníků. Roční předepsané pojistné tak vzroste zhruba o 3,15 miliardy korun.

Uniqa pojišťovna tak bude mít nový podíl 9 % v neživotním pojištění a 5 % v životním pojištění. Celkově se v žebříčku pojišťoven posune na pozici pětky s celkovým podílem okolo 8 %. V penzijním pojištění pak společnost převezme 10% tržní podíl.

Značka Axa zmizí z českého trhu

I přesto, že je transakce dokončená, praktické změny jsou naplánované až na příští rok. V roce 2021 začne postupné přejmenování a začlenění společností Axa pod skupinu Uniqa. Probíhat má následovně:

  • K 15. lednu 2021 se penzijní a investiční společnosti ze skupiny Axa přejmenují na Uniqa.
  • Do konce července 2021 se životní a neživotní pojišťovny Axa sloučí a přejmenují na Uniqa pojišťovna.
  • Do konce roku 2021 se celý proces fúze dokončí a formálně se ukončí působení značky Axa v České republice, na Slovensku a v Polsku.
  • Postupně se sjednotí produktové a servisní nabídky (zhruba do konce roku 2021).

V České republice přesto zůstane jedna firma se slovem Axa v názvu, a sice Axa Assistance. To je samostatně působící mezinárodní společnost, která poskytuje asistenční servis různým pojišťovnám na smluvní bázi.

Klienti Axa mohou využívat služby jako dřív

Pro klienty společností Axa v České republice a na Slovensku se v tento okamžik nic nemění. I nadále mohou využívat všechny produkty a služby, na které jsou zvyklí.

Životní pojištění od expertů

Podle vyjádření skupiny Uniqa jsou podmínky smluv platné a nemohou být změněné bez souhlasu klienta.

Pokud tedy potřebujete řešit pojistnou událost nebo třeba změnit údaje na smlouvě, můžete dál kontaktovat svého obchodního zástupce nebo Axa linku.

Stejně tak vám platí zelená karta. A také o výročí všech smluv se dozvíte, jak jste byli zvyklí.

Uniqa pojišťovna láká na pojištění majetku

Uniqa pojišťovna pak svým klientům nabízí široké portfolio produktů a služeb, mezi které patří například:

V nejbližší době chce navíc oslovit nové klienty s nabídkou na pojištění domů a domácností. Na říjen a listopad totiž připravila reklamní kampaň, která bude tento produktu propagovat.

Televizní spoty budou upozorňovat na asistenční služby v domácnosti, které se mohou hodit každý den.

Asistenční služby zajistí nejrůznější opraváře

Uniqua pojišťovna v kampani ukáže různé varianty, jak mohou klienti asistenční služby využít.

Často využívaná je přitom hlavně pomoc odborníka v různých více či méně nouzových situacích. Asistenční linku totiž můžete volat, i když si třeba jen zabouchnete doma klíče nebo když vám praskne vodovodní potrubí.

Životní pojištění od expertů

Konkrétně vám asistenční služba zajistí například tyto odborníky:

  • zámečníka,
  • sklenáře,
  • instalatéra,
  • plynaře,
  • elektrikáře,
  • topenáře
  • nebo opraváře domácích spotřebičů.

Vždy ale dejte pozor, jaký limit pojistného plnění máte ve smlouvě nastavený. Náklady, které ho přesáhnou, totiž platíte ze své kapsy.

Stejně tak většinou platí, že pojišťovna vám uhradí jen práci. Materiál a další náklady platí klient.

Získáte pomoc s trojskými koni i krysami

Kromě předchozích standardních situací vám asistence pomůže i při dalších nepříjemných situacích:

  • Zajistí IT pomoc, cykloasistenci, deratizaci a dezinfekci nebo právní poradenství.
  • Poskytne operativní pomoc proti kybernetickým rizikům, jako je zneužití osobních dat, napadení škodlivým softwarem, vydírání, pomluva, kyberšikana a podobně.
  • Umí zasáhnout i při zneužití platební karty a problémových on-line nákupech.

Vždy se ale nejdřív ujistěte, jaké asistenční služby máte sjednané. Každá pojišťovna má totiž jejich rozsah a podmínky nastavené trochu jinak. Proto si zkontrolujte ve smlouvě, na co máte nárok.

REKLAMA

ANKETA k článku Skupina Uniqa dokončila převzetí společností Axa a stala se pětkou na trhu

Využíváte asistenční služby pojišťoven?

Počet odpovědí: 82

KOMENTÁŘE k článku Skupina Uniqa dokončila převzetí společností Axa a stala se pětkou na trhu

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena