Banky.cz Články Pojištění Uniqa pojišťovna dokončila sloučení s Axou. A je číslem 5 na trhu

Uniqa pojišťovna dokončila sloučení s Axou. A je číslem 5 na trhu

13.9.2021 Pojištění

Hotovo, Uniqa pojišťovna už je pátým největším pojistitelem na českém trhu. Rozhodlo o tom spojení s Axa pojišťovnou a Axa životní pojišťovnou. Uniqa díky tomu převzala 800 000 jejich klientů. A svůj tržní podíl navýšila na skoro 8 %.

REKLAMA

Uniqa oznámila převzetí Axa pojišťovny a Axa životní pojišťovny loni v únoru. Spolu se slovenskou Axou a Uniqa poisťovňou se je rozhodla spojit do jednoho celku, který bude dál vystupovat pod hlavičkou Uniqa pojišťovny. A to i na Slovensku.

Společné vedení? Už od února

Koncem loňského října toto rozhodnutí schválily všechny potřebné orgány a čekalo se jen na to, kdy Uniqa pojišťovna spojení dokončení.

Původně to bylo v plánu do konce letošního roku. Nakonec se jí to ale podařilo o několik měsíců dřív – 31. srpna.

Pobočky Axa se přitom přejmenovaly na Uniqa pojišťovnu už v lednu a od února měly obě pojišťovny jednotné vedení. Oficiálně ale fungovaly odděleně.

V České republice tak zůstane už jen jedna firma se slovem Axa v názvu. Je jí Axa Assistance z Belgie, která různým pojišťovnám poskytuje asistenční služby k cestovnímu pojištění.

V ČR číslo 5 a na Slovensku čtyřka

Jak už jsme zmínili, jen v Česku stoupl díky fúzi počet klientů Uniqa o 800 000. Zhruba dvě třetiny z toho jsou klienti pojišťovny, zbylá třetina pak využívá služby Uniqa penzijní společnosti.

Na Slovensku si pak Uniqa pojišťovna upevnila pozici čtvrtého největšího pojistitele s víc než 10% podílem na trhu.

Celkový objem ročního pojištění v Česku a na Slovensku je nově přes 18 miliard korun. A v obou státech její služby využívají dohromady víc než 3 000 000 klientů.

Pro klienty se nic nemění

Přestože se dosavadní klienti Axa pojišťovny a Axa životní pojišťovny budou nově se svými požadavky obracet na Uniqa pojišťovnu, žádných jiných změn se bát nemusí.

„Sloučení pojišťoven přináší klientům nové možnosti, ale neznamená pro jejich existující smlouvy žádnou změnu. Nemusí podnikat žádné kroky a my garantujeme dodržení podmínek jejich pojištění,” prohlásil generální ředitel Uniqa Martin Žáček.

Životní pojištění od expertů

Nijak se tedy nemění trvání pojistných smluv, jejich obsah ani další sjednané podmínky. Pokud si to chtějí lidé ověřit, mohou podle Žáčka požádat o konzultaci finančního poradce, který pojistnou smlouvu sjednal.

Většina vedení je z Uniqa pojišťovny

Kromě Žáčka jsou nyní ve vedení Uniqa pojišťovny ještě další čtyři lidé, kteří tuto společnost vedli už před sloučením s Axou. Konkrétně:

  • Lucie Urválková (místopředsedkyně představenstva, finance),
  • Martin Rotkovský (firemní a afinitní klienti),
  • Marek Bártek (retail)
  • a Rastislav Havran (operace a IT).

Z vedení Axy pak v čele nové Uniqa pojišťovny našli místo:

  • Anna Podgornaya (HR, brand a komunikace),
  • Peter Socha (bankopojištění)
  • a Robert Gauci (předseda dozorčí rady).

Uniqa pojišťovna rostla i před fúzí

Přestože Uniqa pojišťovna díky fúzi výrazně zvětší počet svých klientů a objem pojistného, dosud se jí dařilo tato čísla navyšovat i samostatně. Potvrzují to například statistiky za první letošní pololetí.

Předepsané pojistné u životního pojištění v té době vzrostlo o 6,7 % v porovnání se stejným obdobím loňského roku. A to na 638 600 000 korun.

Stouplo i předepsané pojistné u neživotního pojištění – i když méně než u životního. Konkrétně o 2,6 % na 3,52 miliardy korun.

Celkové předepsané pojistné v obou segmentech tak v prvním letošním pololetí překonalo 4,15 miliardy korun. To je o 3,12 % víc než loni stejnou dobou.

Životní pojištění? Růst překonal průměr na trhu

Růst životního pojištění táhlo zejména jednorázově placené pojistné. Za první šest měsíců roku posílilo o 22,9 %. Rostlo tedy dvakrát rychleji než loni v prvním pololetí a skoro třikrát rychleji, než byl letos průměr na trhu. Ten byl v prvním pololetí 8,9 %

Životní pojištění od expertů

Běžně placené pojistné pak poskočilo o 6,1 %. Tedy opět výrazně víc, než jaký byl průměr na trhu, který se zastavil na 2,5 %.

Uniqa pojišťovna tak zvýšila svůj podíl v segmentu životního pojištění na 2,6 %. To ji řadí na 10. místo.

Rostl zájem hlavně o majetkové pojištění

Většina předepsaného pojistného připadá na neživotní pojištění. Téměř 85 %. Do této oblasti spadá například:

Nejvýrazněji z nich letos rostlo pojištění nemovitostí a domácnosti, které meziročně poskočilo téměř o 11 %. A to jen za první pololetí.

Dá se přitom čekat, že poroste i v druhé polovině roku. Zájem o pojištění nemovitostí totiž výrazně stoupl kvůli červnovému řádění tornáda. Tehdy se prohnalo jižní Moravou a nechalo za sebou škody přesahující 15 miliard korun.

Uniqa pojišťovna tak může ještě navýšit svůj tržní podíl v sektoru neživotního pojištění, který byl v prvním pololetí 6,8 %. V této oblasti je tak Uniqa pojišťovna 6. největším pojistitelem.

REKLAMA

ANKETA k článku Uniqa pojišťovna dokončila sloučení s Axou. A je číslem 5 na trhu

Máte sjednané životní pojištění?

Počet odpovědí: 95

KOMENTÁŘE k článku Uniqa pojišťovna dokončila sloučení s Axou. A je číslem 5 na trhu

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena