Banky.cz Články Hypotéka Mezigenerační hypotéky: podle bank řešení krize, podle ČNB cesta do pekel

Mezigenerační hypotéky: podle bank řešení krize, podle ČNB cesta do pekel

8.11.2021 Hypotéka

S rostoucími cenami nemovitostí přibývá i počet lidí, kteří si nemohou bydlení ve vlastním dovolit. Na hypotéku v potřebné výši totiž nedosáhnou. Česká spořitelna proto přišla s myšlenkou, že začne nabízet splatnost až 40 let. V současné době je přitom maximální doba splácení zpravidla o deset let nižší.

REKLAMA

Hypotéky by se tak časem mohly stát běžnou součástí dědictví.

Mnoho expertů ale s tímto krokem nesouhlasí a tvrdí, že na něm vydělají jen banky. Při delší splatnosti totiž lidé půjčku výrazněji přeplatí.

Česká národní banka je proti

Česká spořitelna chce podle svých představitelů nabídnout až 40letou splatnost už příští rok. Na hypotéku by tak dosáhli i lidé, kteří nemají tak vysoké příjmy, aby ji zvládli splatit za 30 let.

Tyto plány ale pravděpodobně narazí na nesouhlas České národní banky. Právě ten je přitom klíčový.

Zároveň je třeba říct, že už nyní můžete hypotéku se splatností 40 let získat. Ve výjimečných případech ji nabízí mBank. Množství takových úvěrů je ale omezené a musí odpovídat jak regulaci České národní banky, tak pravidlům stanoveným polskou centrálou mBank.

Hypotéka jako dědictví

Podle centrální banky je navyšování doby splácení velmi rizikové. Klienti by pak často museli hypotéku platit po celou dobu, kdy vydělávají. A někdy i v důchodu.

U hypotéky s delší splatností se dá také uvažovat o tom, že by její splácení přešlo na děti. Tím spíš, že se objevují také úvahy o navýšení splatnosti až na 50 let. U tak dlouhodobého úvěru je přitom velká šance, že ho dlužník za svého života nesplatí. A tím pádem ho zdědí jeho potomci.

Centrální banka i někteří poskytovatelé proto vnímají takové hypotéky jako velmi riskantní. Mimo jiné i proto, že mohou původní dlužníky svádět k nezodpovědnost.

Jejich děti by navíc měly velmi složitý start do aktivního života. V době začínající kariéry by pro ně zděděná hypotéka znamenala dluh, na který by jejich příjmy nemusely stačit. A ještě větší problém by nastal, pokud by dluh zdědili ještě v době studií.

Hypotéku zdědíte i nyní

Z vyjádření zástupců České spořitelny vyplývá, že takto dlouhé hypotéky neplánují. I splatnost 40 let ale může přinést víc problémů než současné půjčky.

Nejlepší hypotéka online

Případné problémy se splácením chce proto banka řešit flexibilitou splátek. Klienti by tedy sami určili období, kdy budou splácet více, nebo naopak méně.

Zároveň je třeba podotknout, že i nyní mohou děti hypoteční úvěr zdědit – když jejich rodiče zemřou s nesplacenou hypotékou. Potomkům pak nezbývá než úvěr doplatit. Pokud na to nemají, musí si vzít vlastní hypotéku.

Na delší splatnosti vydělají banky

Důležitým faktorem u delší splatnosti je také to, že klienti půjčku víc přeplatí. I když tedy u 40leté hypotéky získají nižší měsíční splátku, oproti 30leté hypotéce zaplatí o statisíce korun navíc.

Na tom, jak moc lidé úvěr přeplatí, se výrazně projevuje také úroková sazba. V době splatnosti přitom může nejen klesat, ale také prudce růst. Jasně to ukazují události z posledních měsíců.

Průměrný úrok totiž od letošní února, kdy byl 1,93 procenta, neustále roste. Za poslední měsíc vyskočila čísla velmi rapidně. Největší banky nyní nabízejí sazby kolem 3,5 % – ještě v září byl přitom průměrný úrok 2,43 %.

Navíc se dá předpokládat, že úroky ještě porostou. Nahoru je žene zejména:

  • stále poměrně vysoká poptávka,
  • vytrvalé zvyšování sazeb na mezibankovním trhu
  • a růst úroků ze strany České národní banky.

Pokud tedy hledáte banku, která vám v současné době nabídne nejvýhodnější podmínky na trhu využijte hypoteční kalkulačku. Díky ní snadno srovnáte všechny aktuální nabídky na trhu.

Inspirace nizozemským modelem

Představitelé České spořitelny při prosazování delší splatnosti argumentují i zkušenostmi ze zahraničí. Jako jeden z příkladů uvádí Nizozemsko, kde mohou žadatelé získat hypotéku i na víc než 40 let.

Nejlepší hypotéka online

Klienti přitom nesplácí jistinu, ale pouze úroky. V důchodu pak mohou nemovitost odkoupit nebo hypotéku předat dětem, které dál platí úroky. Zároveň mají možnost úvěr kdykoliv splatit a stát se reálnými vlastníky nemovitosti.

Tato forma hypotéky je prakticky specifickou formou nájmu.

Dostupnější hypotéky mohou zvýšit ceny

Obavy panují ještě z jednoho efektu, který může prodloužení splatnosti hypoték přinést. Je jím další zdražování nemovitostí. Větší dostupnost hypoték totiž může ještě povzbudit poptávku. A růst poptávky pak logicky přinese zvýšení cen.

S tímto argumentem pracuje i Česká národní banka. Zdražování nemovitostí totiž v konečném důsledku vede k větší zadluženosti domácností, a tedy k větší zranitelnosti bankovního sektoru.

Už teď jsou přitom ceny nemovitostí na takové úrovni, že vlastní byt či dům si mnohdy nemohou dovolit ani rodiny s nadprůměrnými příjmy. Jen za poslední dekádu vzrostly ceny bytů o 84 %. U domů je navýšení téměř 66 %.

Největší skok byl vidět v letošním roce, kdy ceny rostly nejrychleji za posledních 10 let.

I přesto je o hypotéky rekordní zájem. Banky odhadují, že si lidé letos na bydlení půjčí celkem 400 miliard korun. Dosavadní rekord z loňského roku by tak překonali o zhruba 150 miliard.

REKLAMA

ANKETA k článku Mezigenerační hypotéky: podle bank řešení krize, podle ČNB cesta do pekel

Sjednali byste si mezigenerační hypotéku?

Počet odpovědí: 122

KOMENTÁŘE k článku Mezigenerační hypotéky: podle bank řešení krize, podle ČNB cesta do pekel

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

UCB: Úprava konstrukce sazeb - zavedení tzv. Aktivity na účtu

25.4.2024 Hypotéka

UniCredit Bank s platností od 25. 4. 2024 upravuje cenotvorbu pro hypoteční úvěry - zavádí tzv. Aktivitu na účtu.

Odhad ceny nemovitosti nejen pro hypotéku

18.4.2024 Hypotéka

Plánujete žádat o hypotéku? Nebo prodáváte či kupujete nemovitost, případně vás čeká dědické řízení? V těchto případech se pravděpodobně neobejdete bez odhadu ceny nemovitosti. Jak odhad probíhá, jaké faktory mají vliv na odhadní cenu a jaká jsou specifika bankovního odhadu nemovitosti?

Konsolidace: Ušetřete sloučením hypotéky a dalších půjček

12.4.2024 Hypotéka

Potřebujete si udělat pořádek v rodinném rozpočtu a současně snížit celkové výdaje za splátky úvěrů? Vhodným řešením je konsolidace. Sloučením více půjček do jedné ušetříte nemalou částku na poplatcích. A nejen to. Přečtěte si, co obnáší konsolidace úvěrů, jaké půjčky je možné sloučit a jaké výhody konsolidace přináší.

[AKTUÁLNĚ] Nemovitosti výrazně podraží. Očekává se růst cen o 12-15 %

3.4.2024 Hypotéka

Po dvou letech útlumu se realitní trh chystá na oživení. S klesajícími úrokovými sazbami hypoték se zvyšuje poptávka po bydlení. A ceny nemovitostí pravděpodobně prudce vzrostou. Češi mají hlad po vlastním bydlení, a klesající sazby podněcují poptávku po realitách. To se zákonitě neobejde bez vlivu na nabídkové ceny bytů a domů, až na jedinou výjimku.

Alternativní financování bydlení: 4 způsoby, jak financovat bydlení bez banky

3.4.2024 Hypotéka

Úroky u hypoték blížící se k 6 % a stále dražší nemovitosti. Kombinace, která řadě lidí zkomplikovala plány na pořízení vlastního domu či bytu. A přiměla je k pátrání po alternativním financování bydlení. Možností je přitom několik a každá má své plusy i minusy.

Z naší bankovní poradny

Refixace hypotéky a zhoršení bonity

Dobrý den, nevíte prosím, jak zkoumá Hypoteční banka u refixace bonitu klienta? Příští rok končí fixace a můj zdravotní stav se výrazně zhoršil. Nevím jak by banka případně zhodnotila příjem formou invalidního důchodu a nějakého menšího výdělku na částečný úvazek. Na druhou stranu jsem mladý člověk, kde změnu zdravotního stavu a bonity banka neočekává a se splátkami nebyl nikdy problém, zbývající jistina je už malá (cca 1,2 mil. Kč). Takovouto částku lze již půjčit i jako půjčku na cokoliv a vidím na nich někdy i lepší úroky než u hypoték. Opět ale bude banka požadovat doklad o příjmu, což bude asi příští rok problém, pravděpodobně budu na invalidním důchodu a 0,3 úvazku. I když mi moje banky v internetovém bankovnictví nabízí “výhodné půjčky do 1,2mil do 15 minut na účtu” tak asi stejně člověk musí poslat doklad o příjmu. Konec fixace je vice než za rok, je čas, a úroky klesají. Ale rád bych zvážil všechny možnosti. Děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den,

při refixaci hypotéky se znovu neověřuje bonita dlužníka, vstup do invalidního důchodu ani snížení příjmů nemůže být důvodem pro zesplatnění úvěru. Banka Vám nabídne úrokovou sazbu pro další období. Přinejhorším bude úrok o pár desetinek vyšší. Refinancování hypotéky u jiné banky nedoporučuji (zde by se již bonita ověřovala). Taktéž nelze doporučit refinancování hypotéky neúčelovou půjčkou. Mimo ověřování bonity je třeba zvážit i maximální splatnost úvěru (hypotéka až 30 let, půjčky obvykle do 10 let). Čím kratší splatnost, tím vyšší měsíční splátka. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena