Banky.cz Články Pojištění Pojištění elektroniky: na co si dát pozor při pojištění mobilu a notebooku

Pojištění elektroniky: na co si dát pozor při pojištění mobilu a notebooku

14.9.2020 Pojištění

Mobilní telefony a počítače jsou téměř neodmyslitelnou součástí našich životů. Stačí ale malá nehoda a z drahého zařízení je hromada součástek. A proto je tu pojištění mobilu nebo notebooku. Díky němu získáte peníze na nákup nového vybavení. Podívejte se, jak pojistka funguje a na co si dát pozor.

REKLAMA

Při hledání nejlepšího řešení, jak ochránit počítač nebo telefon, najdete mnoho nabídek pojištění od e-shopů, mobilních operátorů i od pojišťoven. A i když malá písmenka pojistných podmínek nikdo nečte rád, rozhodně je nepodceňujte a vše si pořádně nastudujte.

Už proto, že u pojištění elektroniky má každá pojišťovna pravidla hry nastavená trochu jinak.

Pojištění mobilu: jen pro nečekané situace

Obecně se dá říct, že pojištění mobilů a notebooků vám pomůže v případech, kdy vám elektroniku někdo ukradne nebo ji omylem a náhodou zničíte sami.

Dejte však pozor na výluky. Tedy na situace, na které se podle podmínek pojistka nevztahuje.

Mezi nejčastější výluky patří:

  • úmyslné poškození věci,
  • poškození kvůli hrubé nedbalosti,
  • poškození kvůli neopatrnosti pojištěného, který se nechoval tak, aby vzniku škody zabránil nebo snížil pravděpodobnost, že k ní dojde,
  • poškození dítětem nebo domácím zvířetem,
  • poškození povrchové úpravy, poškrábání.

Při pojištění elektroniky tedy nespěchejte a nenechte se zlákat nabídkami přímo při koupi zařízení. Raději počkejte a v klidu si prostudujte pojistné podmínky nebo si nechte poradit od nezávislých odborníků.

Kdy se pojištění elektroniky vyplatí

Vždy se taky zamyslete nad tím, jestli se vám pojištění mobilního telefonu nebo notebooku vyplatí. Měsíčně za něj totiž budete platit 50, 100 nebo i 300 korun. Záleží na tom, jak drahé zařízení si pojišťujete.

Nemá tedy příliš cenu pojišťovat si mobil za tisícovku. Už po roce a půl totiž za pojištění zaplatíte stejnou částku, za jakou jste telefon kupovali.

Životní pojištění od expertů

Naopak u dražších telefonů a notebooků vám může pojistka výrazně pomoci.

Možná už pojištění elektroniky máte

Pokud odoláte nabídce pojistit si mobil nebo notebook přímo u obchodníka nebo mobilního operátora, vyberte si pojistku u některé ze zavedených pojišťoven. I když část z nich nabízí speciální pojištění elektroniky pro případy, kdy si ji náhodou poničíte sami, častěji tuto pojistku najdete jako součást jiných produktů.

Předem si proto ověřte, jestli už drobnou elektroniku nechrání některá z vašich současných pojistek. Může to být například:

  • Pojištění domácnosti – kryje škody na elektronice způsobené u vás doma. Například ohněm, přepětím v síti nebo vykradením bytu.
  • Pojištění zavazadel v autě – kryje škodu u věcí, které necháte v autě. Musíte ale dát pozor na podmínky pojištění. Poskytovatelé často neproplácí krádeže, které se stanou v noci, nebo při kterých nebyly věci v zamčené palubní desce nebo v kufru.
  • Cestovní pojištění – často nabízí i připojištění zavazadel. Mobily a počítače si tak pojistíte jen na dobu, kdy vyrazíte na dovolenou. Hodí se to například u notebooků, které jinak necháváte doma a jsou kryté pojištěním domácnosti.

Dejte pozor na spoluúčast

V podmínkách věnujte také pozornost odstavcům o spoluúčasti. Tedy částce, kterou při řešení škody zaplatíte ze svého.

Spoluúčast může být určená konkrétní částkou, procentem ze škody nebo kombinací obojího.

Obecně platí, že čím vyšší spoluúčast si nastavíte, tím levnější je pojištění. Při vysoké spoluúčasti tak budete platit nižší pojistné. Zároveň ale menší škody zaplatíte buď úplně, nebo z velké části ze svého.

U nižší spoluúčasti budete pojištění dražší, ale zato vám pojistka pokryje i menší škody.

Nová, nebo časová hodnota?

Další důležitou informací v podmínkách je to, jestli vám pojišťovna škodu zaplatí v nové, nebo časové hodnotě.

Životní pojištění od expertů

  • Nová hodnota – za zničenou nebo ukradenou elektroniku dostanete tolik peněz, abyste si mohli koupit tu samou věc novou.
  • Časová hodnota – za zničenou nebo ukradenou elektroniku dostanete částku, která odpovídá hodnotě věci, za kterou se prodává v bazaru nebo na inzerát. V tomto případě je tedy započítané opotřebení elektroniky.

Zatímco některé pojišťovny mají automaticky nastavené, v jaké hodnotě škody proplácejí, jinde si můžete vybrat. Jen počítejte s tím, že u nové hodnoty si za pojištění připlatíte.

Máte smůlu? Myslete na pojištění odpovědnosti

Kromě své elektroniky je dobré myslet i na škody, které způsobíte někomu jinému.

Býváte to zpravidla vy, kdo někomu polije notebook právě uvařenou kávou nebo vyrazí mobil z ruky? Pokud ano, vyplatí se vám pojištění odpovědnosti. Lidově nazývané jako pojištění na blbost.

V tomto případě si ale dejte pozor, jestli se pojištění vztahuje i na drobnou elektroniku, jako jsou právě notebooky a mobily. Některé pojišťovny mají tyto předměty ve výlukách, u jiných je zase potřeba elektroniku připojistit. Opět si tedy raději pořádně přečtěte pojistné podmínky.

Počítejte také s tím, že se pojištění odpovědnosti nevztahuje na situace, kdy elektroniku poničíte záměrně nebo kvůli hrubé nedbalosti. A pojištění vám nepomůže, ani když mobil nebo telefon rozbijete příbuznému nebo kamarádovi, který s vám bydlí v jedné domácnosti.

REKLAMA

ANKETA k článku Pojištění elektroniky: na co si dát pozor při pojištění mobilu a notebooku

Máte pojištěnou elektroniku?

Počet odpovědí: 91

KOMENTÁŘE k článku Pojištění elektroniky: na co si dát pozor při pojištění mobilu a notebooku

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena