Banky.cz Články Pojištění Pojištění odpovědnosti pro podnikatele: proč na něj myslet a jak ho nastavit

Pojištění odpovědnosti pro podnikatele: proč na něj myslet a jak ho nastavit

29.3.2021 Pojištění

Běžně na něj myslíme při cestách do zahraničí. A také v souvislosti s naším bydlením. U podnikání na něj ale zapomínáme. Řeč je o pojištění odpovědnosti. Dokáže vás ochránit i před mnohamilionovými škodami a pomůže vám také v případných sporech s klienty.

REKLAMA

Pojištění odpovědnosti má řada lidí spojené hlavně s vlastnictvím nemovitosti nebo s cestováním. Škody způsobené tím, že kolemjdoucí uklouzne na vašem chodníku nebo že v zahraničním hotelu omylem rozbijete televizi, jsou přitom relativně malé.

Alespoň tedy v porovnání s riziky, kterým čelíte při svém podnikání.

Pomůže i ve sporech s klientem

Při podnikání přitom můžou škody snadno narůst výš, než čekáte. Stačí například špatně zajištěná stavba, která se nečekaně zřítí, nebo vadná šarže vašeho produktu.

A právě proto je tu pojištění odpovědnosti pro podnikatele. Chrání vás právě před škodami způsobenými v souvislosti vaší profesí. A to jak před skutečnými, tak před těmi domnělými.

Pojištění odpovědnosti vám totiž pomůže, i když od vás chce klient úhradu škody neprávem.

Pojišťovna vždy posoudí, jestli má váš klient na odškodné opravdu nárok. Pokud dojde k závěru, že si škodu například zavinil sám, výplatu peněz odmítne. A navíc vám pomůže s právním zastupováním v případném sporu s klientem.

Nemusíte se tak bát klientů, kteří vás chtějí pouze využít.

Povinné pojištění pro lékaře i daňové poradce

V některých oborech je pojištění profesní odpovědnosti dokonce povinné. Týká se to povolání, u kterých mají případné chyby opravdu závažné následky.

Jsou to například:

  • lékaři,
  • advokáti a notáři,
  • architekti,
  • daňoví poradci
  • nebo pojišťovací zprostředkovatelé.

Tedy profese, u kterých může každá chyba přinést vážné zdravotní následky nebo velké finanční ztráty.

I drobná chyba může stát statisíce

Životní pojištění od expertů

I když ale mezi podobnou skupinu nepatříte, určitě byste neměli pojištění odpovědnosti podceňovat. Stačí totiž jen drobná chyba, opomenutí nebo špatně zvolený materiál a můžete klientům způsobit vysoké škody.

Když například po opravě komínu začne zákazníkovi zatékat do chalupy, ve které má starožitný nábytek, můžou škody snadno vyskočit na statisíce korun. Zvlášť, když přes zimu na chalupu nejezdí a problém objeví až na jaře.

Často platí, že výše možných škod roste s velikostí vašich klientů. Není to ale pravidlem. Pokud instalatér udělá chybu při opravě potrubí v panelovém domě, snadno poškodí několik bytů.

Proto byste vždy měli dobře zvážit, jaké škody ve vašem povolání hrozí. A jestli je případně dokážete pokrýt ze svých úspor.

Pokud ne, určitě s pojištěním odpovědnosti neváhejte.

Univerzální pojistka? Bohužel nemáme…

Má to ale jeden háček. Neexistuje žádné univerzální pojištění odpovědnosti pro podnikatele, které by dokonale pokrylo škody, které můžou způsobit různé profese. Musíte proto vybrat takovou pojistku, která nejvíc odpovídá vašemu povolání.

Týká se to jak rozsahu možných škod, tak případných výluk z pojištění. Pohlídejte si, aby mezi nimi nebylo nic, co se může výrazně dotknout vaší profese. A pokud něco takového najdete, poohlédněte se po podnikatelské pojistce raději jinde.

Jestli tedy provozujete například restauraci a v pojistné smlouvě je výluka pro případ rozšíření nakažlivé nemoci, hledejte jinou pojistku. Pokud by se totiž ve vašem podniku objevila salmonela, pojišťovna by vám škodu neuhradila.

Každá pojišťovna navíc kryje v základní variantě jiná rizika. A nabízí jinou škálu připojištění. Hledejte proto takového poskytovatele, který umí pokrýt všechna potřebná rizika. A zároveň vám nevnucuje spoustu nepotřebných věcí.

Životní pojištění od expertů

Obvykle je proto nejlepší poradit se s pojišťovacím makléřem. Zejména u méně obvyklých povolání je to nutností. Podle specifik vaší profese porovná nabídky od jednotlivých pojišťoven a vybere ty, které nejlépe odpovídají vašim požadavkům.

Chcete nižší pojistné? Pomůže spoluúčast

Když máte vybrané dvě nebo tři nejlepší varianty, které vám vyhovují rozsahem pojištění i výlukami, nastavte vhodné pojistné plnění. Vždy je přitom lepší zvolit raději vyšší částku.

Samozřejmě platí, že vyšší pojistné plnění znamená i dražší pojistku. Přesto se vyplatí zbytečně nešetřit – je lepší zaplatit každý rok o pár tisíc víc, než platit statisícové škody ze svého.

Navíc existuje způsob, jak si pojistné snížit. Jmenuje se spoluúčast. Tedy částka, kterou u každé pojistné události zaplatíte ze svého.

Čím vyšší je, tím nižší pojistné platíte. Musíte ale počítat s tím, že malé škody zaplatíte částečně nebo úplně ze svého.

Plaťte za to, co využijete

I když by pojistné plnění mělo o něco přesáhnout škody, které vám běžně hrozí, neznamená to, že musí hned šplhat k desítkám milionů korun. A že musíte být pojištění úplně na všechno.

Jak už jsme zmínili, pojistku byste měli přizpůsobit škodám a rizikům, která vám opravdu hrozí. Ať se na ni můžete spolehnout a zároveň neplatíte za něco, co je vám k ničemu.

Nebojte se proto požádat o radu nezávislého pojišťovacího makléře. Podle vašich požadavků najde ty nejvhodnější produkty a vy si pak v klidu vyberete ten pravý.

REKLAMA

ANKETA k článku Pojištění odpovědnosti pro podnikatele: proč na něj myslet a jak ho nastavit

Máte sjednané pojištění odpovědnosti?

Počet odpovědí: 94

KOMENTÁŘE k článku Pojištění odpovědnosti pro podnikatele: proč na něj myslet a jak ho nastavit

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena