Banky.cz Články Pojištění Pojišťovnický slovník

Pojišťovnický slovník

Pojišťovnický slovník
18.11.2016 Pojištění

Chcete si vylepšit své znalosti z oblasti pojišťovnictví nebo si jen vyjasnit konkrétní pojem? Portál Banky.cz vám přináší kompletní pojišťovnický slovník. V následujících týdnech přidáme i slovník rodinných financí a investic.

REKLAMA

Cestovní pojištěníkryje rizika spojená s cestou do zahraničí, především léčebné výlohy (v Evropě nad rámec celoevropsky platného zdravotního pojištění), škody způsobené třetím osobám či ztrátu zavazadel, vřele doporučeno při provozování sportů v zahraničí (vysokohorská turistika, cyklistika, lyžování)

Excedentní franšíza: procentuálně nebo absolutně sjednaná výše spoluúčasti

Franšíza: označováno též jako spoluúčast, dělí se na integrální a excedentní

pojištění auta

Havarijní pojištění: pojištění auta kryjící rizika havárie (škody způsobené viníkovi nehody), odcizení, vandalismu a živelných událostí (kroupy, povodeň, atd.), na rozdíl od povinného ručení se jedná o pojištění dobrovolné

Integrální franšíza: hranice 100% spoluúčasti, je-li škoda menší než sjednaná integrální franšíza, pojišťovna neposkytuje žádné pojistné plnění, používá se pro vyloučení malých škod z pojištění, u kterých by nebylo ekonomicky výhodné šetřit, ohodnocovat a proplácet škodu (např. 1 000 Kč pro havarijní pojištění)

Investiční životní pojištění: zde již příliš nejde o životní pojištění samotné, ale především o investice na kapitálovém trhu (nejčastěji partnerský fond pojišťovny), extrémně nevýhodný produkt díky vysokým poplatkům za správu aktiv, ze kterého bude díky vysoké provizi za sjednání benefitovat leda váš finanční poradce – tomuto se vyhněte obloukem!

Kapitálové životní pojištění: zde již příliš nejde o životní pojištění samotné, ale především o investice na kapitálovém trhu (nejčastěji dluhopisy), extrémně nevýhodný produkt díky vysokým poplatkům za správu aktiv, ze kterého bude díky vysoké provizi za sjednání benefitovat leda váš finanční poradce – tomuto se vyhněte obloukem!

Majetkové pojištění: kryje riziko poškození, zničení a odcizení movitých i nemovitých věcí

Neživotní pojištění: označováno též jako rizikové pojištění, pokrývá rizika, u kterých není jisté, že se někdy v budoucnu realizují (majetková, úrazová, cestovní či odpovědnostní pojištění)

Obmyšlený: příjemce pojistného plnění v případě kdy jím není sám pojistník, užíváno obvykle u životního pojištění v případě smrti

Obnosové pojištění: při realizaci rizika/pojistné události se vyplatí přesně sjednaný obnos, nezávisle na výši skutečné škody – nastala-li vůbec nějaká, používá se obvykle pro životní/rezervotvorné pojištění

Podpojištění: úmyslný či neúmyslný stav, kdy je předmět pojištění (majetek) pojištěn na nižší částku, než je jeho skutečná hodnota, při realizaci rizika/pojistné události je pojistné plnění vždy kráceno v poměru podpojištění (i kdyby výše parciální škody byla nižší než sjednaná pojistná hodnota celku)

Pojistitel: pojišťovna, která za úplatu převzala sjednaná rizika pojistníka

Pojistná smlouva: uzavírá se mezi pojistníkem a pojistitelem, přesně specifikuje pojištěná rizika, výši pojistného (cena pojištění) a pojistné limity (škodové pojištění) či sjednaný obnos (obnosové pojištění), volitelně výši spoluúčasti či výluky z pojištění

Životní pojištění od expertů

Pojistná událost: realizace rizika

Pojistné: úplata za pojištění, cena pojištění, platí se obvykle čtvrtletně či ročně, výše pojistného je přímo úměrná sjednané pojistné částce

pojistné plnění

Pojistné plnění: náhrada vzniklé škody/výplata sjednaného obnosu pojišťovnou v případě realizace rizika/pojistné události

Pojistník: osoba, která uzavřela pojistnou smlouvu s pojišťovnou a je pojištěna na sjednaná rizika

Pojištění: závazek pojistitele vyplatit pojistníkovi náhradu škody/sjednaný obnos v případě realizace rizika/pojistné události, je doporučeno sjednávat pojištění pouze pro ta rizika, jejichž realizace by výrazně ovlivnila náš životní standard (smysl má pojistit vlastní střechu nad hlavou proti požáru a ne zlomeninu ruky u dětí)

Pojištění domácnostikryje rizika poškození vybavení domácnosti vlivem nehod, živelných událostí, krádeží či vandalismu, nekryje nemovitost samotnou (na to je třeba sjednat pojištění nemovitosti) ani škody způsobené sousedům (na to je třeba sjednat pojištění odpovědnosti)

Pojištění nemovitosti: kryje riziko poškození či zničení nemovitosti vlivem živelných událostí (požár, krupobití, záplavy, atd.), nekryje vybavení domácnosti (na to je třeba sjednat pojištění domácnosti)

Pojištění schopnosti splácet úvěrkryje riziko dlužníka neschopnost splácet věřiteli svůj dluh vlivem pracovní neschopnosti (nemoc, úraz) či ztráty zaměstnání, díky vysoké ceně pojištění a množství výluk (obvykle max. doba 6 měsíců, po kterou pojišťovna hradí za klienta jeho měsíční splátky) se toto pojištění nemusí zdaleka vyplatit každému

Pojištění odpovědnosti: za škody způsobené v občanském životě (když vytopíte souseda), zaměstnavateli při výkonu povolání (nutné např. pro profesionální řidiče) či řízení motorových vozidel (povinné ručené)

Pojištění odpovědnosti za škody způsobené řízením motorového vozidla: označováno též jako povinné ručení, pojištění auta kryjící rizika havárie (škody způsobené viníkem nehody ostatním poškozeným), ze zákona povinné, min. pojistný limit 35 mil. Kč/35 mil. Kč pro škody na zdraví/majetku

Pojišťovnapojistitel, který za úplatu převzal sjednaná rizika pojistníka

Povinné ručeníoznačováno též jako pojištění odpovědnosti za škody způsobené řízením motorového vozidla, pojištění auta kryjící rizika havárie (škody způsobené viníkem nehody ostatním poškozeným), ze zákona povinné, min. pojistný limit 35 mil. Kč/35 mil. Kč pro škody na zdraví/majetku

Povodňové mapy: spravovány Českou asociací pojišťoven (ČAP), matematický model postavený na topologických parametrech terénu, dělí území na 4 záplavové zóny (1 – zanedbatelné nebezpečí, 4 – vysoké nebezpečí), pomáhá determinovat výši pojistného pro pojištění nemovitostí, pro nekomerční účely volně přístupné veřejnosti online zde

Životní pojištění od expertů

Rezervotvorné pojištění: označováno též jako životní pojištění, pokrývá rizika, u kterých je jisté, že se někdy v budoucnu realizují (riziko smrti či dožití se důchodového věku)

Riziko: v pojišťovnictví vnímáno jako negativní událost způsobující újmu pojistníkovi (nebo třetí osobě), která může (neživotní pojištění) nebo musí (životní pojištění) jednou nastat, u neživotního pojištění lze pojistit jen ta rizika, kde je pravděpodobnost jejich realizace hluboko pod 100% (musí se jednat o náhodný jev, nikoliv o událost, která se opakuje či nastane s pravděpodobností hraničící s jistotou – nelze pojistit dům proti povodni v záplavové oblasti)

Rizikové pojištění: označováno též jako neživotní pojištění, pokrývá rizika, u kterých není jisté, že se někdy v budoucnu realizují (majetková, úrazová, cestovní či odpovědnostní pojištění)

životní pojištění

Spoluúčast: označováno též jako franšíza, dělí se na integrální a excedentní

Škodové pojištění: při realizaci rizika/pojistné události se nahradí škoda, která skutečně vznikla (náhrada může být pokrácena o spoluúčast či výluky, nemůže být nikdy vyšší než skutečně vzniklá škoda), používá se obvykle pro neživotní/rizikové pojištění

Úrazové pojištění: kryje rizika úrazů, které vznikly vlastním či cizím neúmyslným zaviněním

Vinkulace: v pojišťovnictví označuje omezení dispozice pojistníka s potenciální výplatou pojistného plnění ve prospěch třetí osoby, používáno u hypotéčních úvěrů při pojištění nemovitostí, které má banka v zástavě (kdyby byla pojištěná nemovitost poškozena/zničena živelnou událostí, dostane náhradu banka/věřitel a ne pojistník/dlužník)

Výluky z pojištění: rizika, která nejsou kryta sjednaným pojištěním, dělí se na dobrovolné (pojistník chce vyloučit část rizik pro snížení pojistného – př. pojištění domácnosti: nepřechovávám-li doma hotovost, mohu nechat vyloučit riziko krádeže peněz a tím dosáhnout nižší ceny pojištění) a nedobrovolné (nepojistitelná rizika – př. dům v záplavové oblasti)

Zajišťovna: pojišťovna pro pojišťovny, přebírá sjednaná rizika od pojišťoven

Zelená karta: doklad prokazující sjednané povinné ručení, platný ve většině států Evropy

Životní pojištění: označováno též jako rezervotvorné pojištění, pokrývá rizika, u kterých je jisté, že se někdy v budoucnu realizují (riziko smrti či dožití se důchodového věku)

Chcete se o pojišťovnictví dozvědět více? Doporučujeme naše články Orientujte se pojištění 1 a Orientujte se v pojištění 2.

REKLAMA

ANKETA k článku Pojišťovnický slovník

Mám podpojištěnou nemovitost?

Počet odpovědí: 142

KOMENTÁŘE k článku Pojišťovnický slovník

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Pojištění schopnosti splácet: Víte, proč je tak důležité a kdy se vám vyplatí?

Pojištění schopnosti splácet: Víte, proč je tak důležité a kdy se vám vyplatí?

25.7.2024 Pojištění

Ztráta zaměstnání, dlouhodobá nemoc nebo vážný úraz. A s tím spojený několikaměsíční výpadek příjmů. Tak vypadá noční můra většiny žadatelů o hypotéku nebo jinou vysokou půjčku. Proto spousta z nich přidává k úvěru také pojištění schopnosti splácet. Klienty totiž dokáže v podobných situacích ochránit. Není to ale zadarmo…

Co ovlivňuje cenu pojištění nemovitosti

Co ovlivňuje cenu pojištění nemovitosti

17.7.2024 Pojištění

Náklady na pojištění nemovitosti se různí, v závislosti na mnoha faktorech. Možná si říkáte, že levnější pojistku bude mít menší dům nebo menší byt, než jejich větší varianty. Jenže to vůbec nemusí být pravda. Cena se odvíjí od mnoha faktorů, a výsledkem tak může být levnější pojistka pro větší nemovitost. Co všechno se propíše do výsledné ceny pojistky a jak na optimalizaci pojištění, se dozvíte právě zde.

Co ovlivňuje cenu životního pojištění: Kompletní průvodce

Co ovlivňuje cenu životního pojištění: Kompletní průvodce

10.7.2024 Pojištění

Chcete ušetřit na životním pojištění? Zjistěte, jak váš věk, zdraví, profese a dokonce i koníčky ovlivňují cenu pojistky. Naučíme vás, jak vybrat nejlepší životní pojištění pro vaše potřeby a zároveň ušetřit peníze. Kompletní průvodce vám odhalí triky a tipy, jak vybrat správné krytí rizik, jak optimalizovat náklady na životní pojištění a jak využít všechny dostupné slevy.

Co ovlivňuje cenu pojištění a jak ji snížit?

Co ovlivňuje cenu pojištění a jak ji snížit?

2.7.2024 Pojištění

Získat co nejlepší krytí za co nejmíň peněz. Takovou představu má snad každý člověk, který hledá novou pojistku. Ve skutečnosti to ale není tak jednoduché. Cenu pojištění totiž ovlivňuje například váš věk nebo zabezpečení majetku. Podívejte se, co všechno hraje roli a jak cenu pojištění snížit.

Pojištění pozemku: Proč a jak ho sjednat

Pojištění pozemku: Proč a jak ho sjednat

28.6.2024 Pojištění

Pojištění nemovitosti zahrnuje také pojištění pozemku, který čelí různým hrozbám. Rizika jako kontaminace půdy chemickými látkami, zaplavení bahnem po silných deštích nebo sesuvy půdy mohou způsobit škody, které je možné pokrýt pojištěním. Pozemek nelze pojistit samostatně, ale je zahrnut v rozsáhlém pojištění nemovitosti.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena