Banky.cz Články Hypotéka Stále víc hypoték nabízí úrok pod 2 %. Průměr už spadl na 2,15 %

Stále víc hypoték nabízí úrok pod 2 %. Průměr už spadl na 2,15 %

24.8.2020 Hypotéka

Další propad úrokových sazeb ohlásili v červenci poskytovatelé hypoték. A to dost výrazný. Nejen, že průměrná úroková sazba nových hypotečních úvěrů spadla na 2,15 %, ale v některých bankách nyní získáte půjčku na bydlení i s úrokem méně než 1,7 %.

REKLAMA

V současnosti je tak průměrná úroková sazba nových hypoték na stejné úrovni jako v listopadu 2017. Jenže zatímco tehdy stoupala, nyní už klesá čtvrtý měsíc v řadě.

Od dubna tedy spadla o víc než dvě desetiny – z 2,44 % na 2,15 %. A to i přesto, že oproti předchozím dvěma měsícům v červenci zlevňování mírně zpomalilo.

Nejúspěšnější červenec v historii

Zlevňování hypoték s sebou přineslo i růst zájmu o tyto půjčky. Jejich objem v červenci dosáhl na téměř 21,6 miliardy. Tedy zhruba o 650 milionů víc než v červnu a o 6 miliard korun víc než loni stejnou dobou.

V předchozích letech přitom bývaly prázdninové měsíce spíš slabší. Letošní červenec je ale výjimečný. Nejen, že je zatím nejúspěšnějším měsícem roku, ale podle objemu hypoték je dokonce nejsilnějším červencem v historii měření.

Spolu s objemem navíc rostl i počet nových půjček na bydlení. Zatímco v červnu si lidé vzali 7 621 nových hypotečních úvěrů, minulý měsíc už jich bylo 7 867. Oproti loňskému červenci je to nárůst dokonce o 1 200 nových půjček.

Průměrná výše hypotéky se přitom drží na stejné úrovni jako v červnu – je tedy zhruba 2,75 milionu korun.

Letošek může atakovat rekordní roky

Přestože ještě před pár měsíci vše nasvědčovalo tomu, že letos čeká banky propad počtu i objemu nových hypoték, aktuálně je situace opačná. Poslední měsíce naznačují, že před sebou máme možná rekordní rok. I když ještě v květnu byl počet nových hypoték nejnižší za posledních 10 let.

Červen a červenec ale situaci výrazně vylepšily. Celkový objem hypoték se tak letos vyšplhal už na víc než 131 miliard korun. Za celý loňský rok se přitom dostal jen na 181 miliard.

Pokud se i v následujících měsících udrží současná poptávka po hypotečních úvěrech, mohou banky už v půlce října rozdat prostřednictvím hypoték stejné množství peněz jako loni za celý rok.

A na konci roku může být celkový objem nových půjček na bydlení podobný jako v rekordních rocích 2016 a 2017. Tehdy se přiblížil až ke 226 miliardám korun.

Problém? Vládní opatření proti koronaviru

Jestli ale bude letošek skutečně atakovat rekordní hodnoty, záleží na řadě faktorů.

Nejlepší hypotéka online

Kromě ceny hypoték a dostupnosti bydlení hraje velkou roli také celková ekonomická situace v České republice a další vývoj koronavirové pandemie. A další opatření proti jejímu šíření.

Vláda totiž opět přitvrzuje a je otázkou, jak daleko plánuje zajít. Opětovné omezení provozu by pro některé firmy bylo likvidační. Výrazně by tak ovlivnilo i šanci řady lidí dosáhnout na novou půjčku. Nebo zvládnout splácení těch současných.

Hrozí růst nesplácených hypoték

Právě zhoršení platební morálky může vést i ke zdražení hypoték. Banky totiž vyšším úrokem vyvažují nárůst rizika spojeného s půjčkou.

Zatím k tomuto kroku naštěstí sáhnout nemusely. Pomohl tomu odklad splátek, o který mohli lidé žádat po vypuknutí koronavirové krize.

Také díky němu se aktuálně počet nesplacených půjček pohybuje pod 1 %.

Dá se ale čekat, že po skončení dluhového moratoria tento poměr poroste. A je otázkou jak vysoko. Pokud se toto číslo zvedne příliš, poskytovatelé úrokové sazby hypoték pravděpodobně opět zvýší.

Úrok pod 2 % nabízí 5 bank

V současnosti jsou úroky u hypoték velice nízko a řada poskytovatelů stlačila sazbu dokonce pod 2 %. Konkrétně jsou to:

Počítejte ale s tím, že u většiny z nich nejnižší sazbu získáte jen v případě, že si spolu s úvěrem zřídíte také pojištění schopnosti splácet. A to je poměrně drahé. Výhodnější je sáhnout po vyšším úroku hypotéky a správně nastaveném životním pojištění.

Nejlepší hypotéka online

Produkty
Úrok
70% LTV úroková sazba p.a. s fixací na 5 let pro úvěry od 1,5 mil. Kč a LTV do 70%
Splátka
3 mil. Kč měsíční splátka úvěru platná s fixací úrokové sazby na 5 let pro úvěr ve výši 3 mil. Kč na 30 let a LTV do 70%
Bez pojištění přirážka k úrokové sazbě při nesjednání životního pojištění či pojištění schopnosti splácet
mHypotéka na bydlení
Více informací
Úrok 70% LTV
1,64 %
Splátka 3 mil. Kč
10 556
Bez pojištění
+ 0,25 %
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Více informací
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Fio hypotéka
Více informací
Úrok 70% LTV
1,68 %
Splátka 3 mil. Kč
10 615
Bez pojištění
+ 0,20 %
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Více informací
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
U hypotéka účelová
Více informací
Úrok 70% LTV
1,79 %
Splátka 3 mil. Kč
10 776
Bez pojištění
+ 0,20 %
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Více informací
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Hypotéka na bydlení
Více informací
Úrok 70% LTV
1,99 %
Splátka 3 mil. Kč
11 074
Bez pojištění
+ 0,00 %
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Více informací
TIP BANKY.CZ
Mám zájem

Několik poskytovatelů v současnosti nabízí úrokové sazby hypoték pod 2 %. Pokud se ale chcete vyhnout nevýhodnému pojištění schopnosti splácet, musíte si ke slíbenému úroku přičíst až 0,25 procentního bodu.

Přichází ideální čas k refinancování

Současný vývoj výrazně nahrává všem klientům, kterým v příštích měsících končí fixace půjčky. Díky tomu můžete požádat o refinancování hypotéky a získat výhodnější úrok.

Při refinancování vám totiž poskytovatelé zpravidla nabídnou lepší podmínky než v době, kdy jste si původní úvěr brali. Důvod je jednoduchý – máte za sebou už několik let splácení a banky vás vnímají jako ověřeného klienta.

Současný pokles úrokových sazeb navíc znamená, že se při refinancování můžete přiblížit i k hranici 1,5 %.

Zaměřte se na RPSN

Počítejte však s tím, že se mohou sazby v jednotlivých bankách výrazně měnit. Proto si vždy zkontrolujte aktuální nabídky.

Pomůže vám s tím naše hypoteční kalkulačka. Zadáte do ní potřebné údaje a za okamžik dostanete seznam těch nejvýhodnějších nabídek.

Nezapomeňte přitom sledovat nejen úrok, ale zejména RPSN. Do této hodnoty je totiž započítaná jak úroková sazba, tak veškeré poplatky spojené s hypotečním úvěrem. Díky tomu přesně víte, o kolik hypotéku přeplatíte. A snadno vyberete tu nejvýhodnější.

REKLAMA

ANKETA k článku Stále víc hypoték nabízí úrok pod 2 %. Průměr už spadl na 2,15 %

Plánujete letos refinancování hypotéky?

Počet odpovědí: 123

KOMENTÁŘE k článku Stále víc hypoték nabízí úrok pod 2 %. Průměr už spadl na 2,15 %

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Konsolidace: Ušetřete sloučením hypotéky a dalších půjček

12.4.2024 Hypotéka

Potřebujete si udělat pořádek v rodinném rozpočtu a současně snížit celkové výdaje za splátky úvěrů? Vhodným řešením je konsolidace. Sloučením více půjček do jedné ušetříte nemalou částku na poplatcích. A nejen to. Přečtěte si, co obnáší konsolidace úvěrů, jaké půjčky je možné sloučit a jaké výhody konsolidace přináší.

[AKTUÁLNĚ] Nemovitosti výrazně podraží. Očekává se růst cen o 12-15 %

3.4.2024 Hypotéka

Po dvou letech útlumu se realitní trh chystá na oživení. S klesajícími úrokovými sazbami hypoték se zvyšuje poptávka po bydlení. A ceny nemovitostí pravděpodobně prudce vzrostou. Češi mají hlad po vlastním bydlení, a klesající sazby podněcují poptávku po realitách. To se zákonitě neobejde bez vlivu na nabídkové ceny bytů a domů, až na jedinou výjimku.

Alternativní financování bydlení: 4 způsoby, jak financovat bydlení bez banky

3.4.2024 Hypotéka

Úroky u hypoték blížící se k 6 % a stále dražší nemovitosti. Kombinace, která řadě lidí zkomplikovala plány na pořízení vlastního domu či bytu. A přiměla je k pátrání po alternativním financování bydlení. Možností je přitom několik a každá má své plusy i minusy.

Co byste měli vědět, pokud chcete o hypotéku žádat jako samoživitelka?

2.4.2024 Hypotéka

Hypotéka je závazek na dlouho dopředu, ukrajuje každý měsíc velkou část rozpočtu, Když přijde na rozpočet samoživitelů, který je i bez ní dost napjatý, může nastat problém. I přesto se najde řada samoživitelů, kteří mají příjem slušný a o hypotéku žádají. Kdy na ni mají šanci dosáhnout?

Znáte nejčastější důvody pro zamítnutí hypotéky?

27.3.2024 Hypotéka

Rozhodnutí financovat pořízení vlastního bydlení pomocí hypotečního úvěru předchází pečlivé počítání, vybírání nemovitosti, hledání jiných možných řešení. Když na něj ale dojde, pak každý doufá, že mu banka žádost schválí. Není tomu tak ale vždy, banka prověřuje celou řadu informací, pokud žadatel její podmínky nesplní, pak žádost zamítne. Víte, z jakých důvodů k tomu dochází nejčastěji?

Z naší bankovní poradny

Refixace hypotéky a zhoršení bonity

Dobrý den, nevíte prosím, jak zkoumá Hypoteční banka u refixace bonitu klienta? Příští rok končí fixace a můj zdravotní stav se výrazně zhoršil. Nevím jak by banka případně zhodnotila příjem formou invalidního důchodu a nějakého menšího výdělku na částečný úvazek. Na druhou stranu jsem mladý člověk, kde změnu zdravotního stavu a bonity banka neočekává a se splátkami nebyl nikdy problém, zbývající jistina je už malá (cca 1,2 mil. Kč). Takovouto částku lze již půjčit i jako půjčku na cokoliv a vidím na nich někdy i lepší úroky než u hypoték. Opět ale bude banka požadovat doklad o příjmu, což bude asi příští rok problém, pravděpodobně budu na invalidním důchodu a 0,3 úvazku. I když mi moje banky v internetovém bankovnictví nabízí “výhodné půjčky do 1,2mil do 15 minut na účtu” tak asi stejně člověk musí poslat doklad o příjmu. Konec fixace je vice než za rok, je čas, a úroky klesají. Ale rád bych zvážil všechny možnosti. Děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den,

při refixaci hypotéky se znovu neověřuje bonita dlužníka, vstup do invalidního důchodu ani snížení příjmů nemůže být důvodem pro zesplatnění úvěru. Banka Vám nabídne úrokovou sazbu pro další období. Přinejhorším bude úrok o pár desetinek vyšší. Refinancování hypotéky u jiné banky nedoporučuji (zde by se již bonita ověřovala). Taktéž nelze doporučit refinancování hypotéky neúčelovou půjčkou. Mimo ověřování bonity je třeba zvážit i maximální splatnost úvěru (hypotéka až 30 let, půjčky obvykle do 10 let). Čím kratší splatnost, tím vyšší měsíční splátka. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena