Banky.cz Články Pojištění 3 druhy pojištění, bez kterých se neobejdete

3 druhy pojištění, bez kterých se neobejdete

18.12.2019 Pojištění

Stále víc produktů, které slibují stále dokonalejší ochranu. Přesně to nám neustále nabízejí pojišťovny. Jenže zdaleka ne každá pojistka je opravdu nutná. Stejně tak jsou ale i pojištění, bez kterých byste neměli udělat ani krok. Podívejte se s námi, která to jsou.

REKLAMA

Obvykle se vhodné pojistky liší podle toho, co zrovna potřebujete. Jiný produkt se vám hodí, když si pořizujete nové auto, jiný když se chystáte na cestu kolem světa a jiný když si berete hypotéku.

Některé druhy pojištění se vám ale vyplatí od doby, kdy se postavíte na vlastní nohy, až do konce života. Stačí je jen přizpůsobovat aktuálním okolnostem.

1. Životní nebo úrazové pojištění

Životní nebo alespoň úrazové pojištění je naprostý základ. Dokáže pokrýt výpadek příjmů například u dlouhodobé pracovní neschopnosti nebo v případě invalidity. Jeho součástí bývá mimo jiné pojištění:

  • invalidity
  • trvalých následků
  • smrti
  • hospitalizace v nemocnici
  • léčby úrazů

Obecně je přitom lepší volbou životní pojištění. Jeho velkou výhodou je, že myslí také na následky onemocnění. Právě ty jsou nejčastější příčinou úmrtí nebo invalidity. Pomůže vám tedy i tam, kde úrazová pojistka nestačí.

Důležité je zvolit dostatečné plnění pro případ invalidity a trvalých následků. A pokud je na vás finančně závislá rodina nebo například splácíte hypotéku, nastavte dost vysokou pojistnou částku i pro případ smrti.

Pojistku zároveň musíte průběžně upravovat. A to vždy, když se změní vaše životní situace. Máte tak jistotu, že pojistné plnění pokryje všechny potřebné náklady.

2. Pojištění domácnosti

Pojištění domácnosti se vám vyplatí bez ohledu na to, jestli žijete v pronajaté garsonce nebo máte vlastní dům se zahradou. Řeší totiž veškeré škody, které se stanou na vybavení vašeho domu či bytu.

Ať už je to poškozená elektronika, zničený nábytek nebo například kolo ukradené ze sklepa.

Životní pojištění od expertů

Pojištění domácnosti se obvykle vztahuje na škody způsobené:

  • živly (například požárem, bleskem, vichřicí, krupobitím nebo pádem stromu),
  • krádeží, vloupáním a vandalismem,
  • povodní nebo záplavami,
  • přepětím či podpětím,
  • kouřem
  • a řadou dalších vlivů

Sami si vyberete, proti jakým rizikům chcete pojistit a jaká naopak vynecháte. Spolu s pojistnou částkou nebo polohou vašeho domu či bytu je to jedna z věcí, která nejvýrazněji ovlivní pojistné.

Pojistnou částku poté stanovte tak, aby plně pokryla možné škody. Nezapomínejte přitom, že hodnota vašeho majetku se časem mění. Například si pořídíte novou televizi, zmodernizujete nábytek nebo koupíte dražší kuchyňskou linku. Hodnota domácnosti tak může výrazně stoupnout.

Pojistnou částku proto pravidelně upravujte. Ideálně po každé větší investici do vybavení, nejméně ale jednou za 5 let. Jinak hrozí, že vám pojišťovna nedá dost peněz na to, aby nahradily škodu.

Zároveň se vyplatí zvážit další bonusy, které poskytovatelé k pojistce domácnosti nabízejí. Například asistenční služby nebo pojištění odpovědnosti.

3. Pojištění odpovědnosti občana

Právě pojištění odpovědnosti občana (známé také jako pojistka na blbost) je třetím druhem pojištění, které se vám rozhodně vyplatí. Pomůže vám totiž s řešením škod, které způsobíte někomu jinému.

Vztahuje se mimo jiné na případy, kdy:

  • se v obchodě prudce otočíte a rozbijete vystavené zboží
  • na lyžích srazíte a zraníte jiného lyžaře
  • špatně utáhnete kohoutek a vytopíte souseda
Životní pojištění od expertů

Výhodou je, že pojištění odpovědnosti se zpravidla automaticky vztahuje i na další členy domácnosti včetně zvířat. Takže i když vaše dítě někomu rozbije míčem okno nebo váš pes zakousne sousedovy slepice, tato pojistka vám pomůže s náhradou škod.

Pokud navíc vlastníte nemovitost, hodí se mít pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti. To se vztahuje na případy, kdy například:

  • někdo uklouzne na vašem pozemku a zlomí si nohu
  • vichřice zlomí váš strom, který spadne na cizí auto zaparkované na ulici
  • nebo prasklá vodovodní stoupačka ve vašem bytě vytopí sousedy

Kdy se vyplatí další pojištění

Zmíněná pojištění tvoří základ, bez kterého se neobejdete. Občas se ale vyplatí přidat i další pojistku. Důležité je například:

  • Cestovní pojištění – měli byste ho sjednat při každé cestě do zahraničí. Pokryje nejen léčebné výlohy, ale pomůže řešit i ztrátu zavazadel nebo storno zájezdu. Ideální je zahrnout do něj také pojištění odpovědnosti (běžné pojištění odpovědnosti občana se obvykle vztahuje jen na stát, kde jste jej uzavřeli).
  • Pojištění nemovitosti – nutnost pro všechny majitele nemovitostí bez ohledu na to, jestli vlastníte rodinný dům, byt či chatu. Tato pojistka kryje škody způsobené na oknech, stěnách, střeše a dalších pevných součástech stavby. Zásadní je zejména vyhnout se podpojištění. Jinak může poskytovatel pojistné plnění krátit i pod úroveň pojistné částky.
  • Havarijní pojištění – zatímco povinné ručení hradí škody, které způsobíte ostatním, havarijní pojištění myslí na vás a vaše auto. Vyplatí se zejména u dražších automobilů. Smysl má ale vždy, kdy by pro vás investice do oprav nebo nákupu nového vozu byla příliš vysoká.

Pohlídejte si výluky

U všech pojištění nezapomeňte před podpisem smlouvy zkontrolovat ještě jednu věc – výluky z pojistného plnění. Říkají, v jakých případech vám pojišťovna nemusí vyplatit pojistné. Obvykle mezi nimi najdete například škodu, kterou jste způsobili úmyslně nebo pod vlivem alkoholu.

Ve výlukách se ale mohou skrývat i nástrahy, které dávají pojišťovně možnost odmítnout plnění kvůli úplným drobnostem. Proto si smlouvu vždy nejdřív důkladně prostudujte. A v ideálním případě nabídku ještě porovnejte s možnostmi, jaké vám nabízí jinde.

REKLAMA

ANKETA k článku 3 druhy pojištění, bez kterých se neobejdete

Máte všechna významná rizika kryta pojištěním?

Počet odpovědí: 129

KOMENTÁŘE k článku 3 druhy pojištění, bez kterých se neobejdete

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena