Banky.cz Články Hypotéka 3 tipy, jak získat hypotéku bez úspor

3 tipy, jak získat hypotéku bez úspor

31.10.2020 Hypotéka

Hypotéka bez úspor je sen spousty mladých lidí. Právě oni totiž často ještě nemají naspořených dost peněz na to, aby mohli zaplatit 10 % a víc z ceny nemovitosti. A přestože oficiálně většina poskytovatelů takovou možnost přímo nenabízí, existují způsoby, jak hypotéku bez úspor získat.

REKLAMA

Ještě před několika lety přitom byly 100% hypotéky běžné. Právě díky nim jste mohli dostat peníze na nákup celé nemovitosti a v praxi tak získat hypotéku bez úspor.

V roce 2016 ale Česká národní banka svými pokyny tuto možnost zrušila. Chtěla tím chránit klienty před získáním půjček, se kterými by si v budoucnu nemuseli poradit. Například kdyby přišli o práci nebo jim zaměstnavatel snížil mzdu.

Zároveň měl tento pokyn chránit i hypoteční poskytovatele a celou českou ekonomiku. Centrální banka se totiž bála, že pokud by se problémy se splácením nahromadily, dostaly by se banky do vážných potíží. A to by mohlo ohrozit celou českou ekonomiku.

Podobně totiž začala světová finanční krize v roce 2007.

Jak nyní získat hypotéku bez úspor

V současnosti tak banky běžně poskytují maximálně 90% hypotéky. Na vyšší půjčku dosáhnete jen výjimečně.

Přesto ale existují způsoby, jak hypotéku bez úspor získat. Možností je několik:

  • ručit za hypoteční úvěr více nemovitostmi,
  • dofinancovat půjčku dalším úvěrem,
  • požádat o půjčku příbuzné nebo přátele.

Všechny vám umožňují získat hypotéku bez hotovosti. Ani v jednom případě to ale není zcela bez háčků. Podívejte se proto na jejich výhody a nevýhody.

Ručení více nemovitostmi

Nejobvyklejší způsob, jak získat hypotéku i bez vlastních úspor, je přidat do zástavy kromě kupovaného domu či bytu ještě další nemovitost. Tím pádem se zvýší hodnota zástavy. Můžete tak od banky získat dost peněz na celou koupi.

V praxi to funguje tak, že:

Kupujete byt, který má odhadní cenu 3 000 000 korun. Banka vám na něj půjčí maximálně 2 700 000. Proto budete ručit ještě dalším bytem, tentokrát v hodnotě 2 500 000 korun.

Hodnota zástavy tak vzroste na 5 500 000 korun. S 90% LTV tak získáte půjčku 4 950 000 korun.

Vám navíc na nákup bytu stačí půjčka pouze 3 000 000 korun. To je zhruba 55 % z hodnoty zástavy – tedy z 5 500 000 korun. Hodnota LTV tak klesne na zmíněných 55 % a získáte nižší úrok než u 90% hypotéky. Pro banku je totiž půjčka na bydlení s nižším LTV bezpečnější, a proto obvykle získáte nižší úrokovou sazbu než u 90% LTV.

Díky ručení druhou nemovitosti tedy získáte hypotéku i bez vlastních peněz.

Nejlepší hypotéka online

Problém je, že jen málokdo má ještě další nemovitost, kterou může dát do zástavy. Pokud jste tedy například nezdědili byt po prarodičích, který můžete pronajímat a ručit jím za nákup většího bydlení, musíte někoho požádat o pomoc.

V praxi žadatelům obvykle pomůžou se získáním hypotéky bez hotovosti jejich rodiče. Stačí když svolí, abyste za půjčku na bydlení ručili i jejich domem či bytem.

Pokud se ale dostanete do problémů se splácením, můžou vaši rodiče v krajním případě přijít o bydlení. Přestože třeba pětimilionovou nemovitost použili k dozajištění pouze zbývajících 300 000 korun vašeho úvěru.

Banky naštěstí umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat.

A to ve chvíli, kdy splatíte dost velkou část půjčky, aby na ručení stačil pouze váš dům či byt. Tedy když hodnota nesplacené půjčky klesne alespoň na 90 % jeho ceny.

Výhody a nevýhody ručení více nemovitostmi

  • získáte hypotéku bez vlastních peněz
  • ručením více nemovitostmi klesne výsledné LTV a dosáhnete na nižší úrok než u 90% hypotéky
  • po splacení dostatečné částky můžete druhou nemovitost ze zástavy vyvázat
  • musíte mít druhou nemovitost k ručení
  • pokud ručíte nemovitostí někoho jiného, může o ni přijít, když nebudete půjčku splácet

Dofinancování hypotéky dalším úvěrem

Před několika lety bylo poměrně oblíbené dofinancování hypotéky další půjčkou. Nejčastěji úvěrem ze stavebního spoření. Česká národní banka ale poté zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a omezila celkovou výši všech půjček podle příjmů klienta (parametry DTI a DSTI).

Po vypuknutí koronavirové krize na jaře 2020 centrální banka tyto podmínky zrušila. Teoreticky tak můžete k nákupu vlastního bydlení použít několik úvěrů.

Banky však předchozí parametry často dodržují i nadále. A proto součet splátek u všech půjček nesmí obvykle přesáhnout 50–60 % z vašeho čistého měsíčního příjmu.

Existují i další možnosti, jak půjčku dofinancovat jiným úvěrem a získat tak hypotéku bez vlastních peněz. Platí to v případě, kdy chcete půjčit na společné bydlení s partnerem, ale nejste manželé.

V takové situaci může o hypoteční úvěr požádat pouze jeden z vás. Pokud má dostatečnou bonitu a banka jeho žádost schválí, může pak druhý z partnerů získat například úvěr ze stavebního spoření. Tím pak hypotéku dofinancujete.

Nejlepší hypotéka online

Nebo můžou o takovou půjčku požádat například vaši rodiče či přátelé. Výhodou je, že tentokrát neručí svým domem či bytem. Zároveň je ale úvěr vedený na ně. Pokud tedy nebudete splácet, poskytovatel bude chtít peníze po nich.

Proto si dobře spočítejte, že splácení hypotéky i další půjčky opravdu zvládnete. Jinak můžete své rodiče či přátele dostat do problémů.

Výhody a nevýhody dofinancování dalším úvěrům

  • získáte hypotéku bez vlastních peněz
  • ne všechny banky to povolují
  • ostatní půjčky mají vyšší úroky a kratší splatnost než hypoteční úvěr, celkové měsíční splátky tak budou vyšší než u hypotéky, za kterou ručíte dvěma nemovitostmi – dobře si proto spočítejte, že splácení zvládnete

Půjčka od příbuzných

Další variantou, jak získat hypotéku bez vlastních úspor, je půjčit si od příbuzných. Taková půjčka se neobjeví v registrech dlužníků a nesníží tak vaši bonitu v očích banky. Navíc se obvykle nemusíte bát vysokých úroků.

Nevýhodou je, že nikdy nevíte, co se může stát. Hrozí, že vaši příbuzní budou z nějakého důvodu potřebovat půjčené peníze rychle zpátky. A to může být problém

Také si opět dobře spočítejte, jestli dokážete splácet hypotéku i půjčku od příbuzných. I když vám rodina nějaké to drobné zpoždění nejspíš promine, výraznější potíže se splácením můžou narušit vaše vztahy. Někdy i nevratně.

Výhody a nevýhody půjčky od příbuzných

  • získáte hypotéku bez vlastních peněz
  • banka o takové půjčce obvykle neví, a proto se nijak nedotkne vaší bonity
  • půjčka je obvykle bezúročná (případně jen s mírným úrokem)
  • pokud budete mít problémy se splácením může to nevratně narušit rodinné vztahy
  • hrozí, že se vaši příbuzní dostanou do potíží a budou chtít okamžité vrácení peněz

Hypotéku bez úspor si dobře promyslete

Možnosti, jak získat hypotéku bez vlastních peněz, tedy stále jsou. Jenže skrývají i řadu nástrah a podmínek.

Dobře si tedy spočítejte, jestli se vám taková půjčka opravdu vyplatí. Nebo požádejte o pomoc hypotečního poradce. Poradí vám, jak dosáhnout na co nejvýhodnější půjčku na bydlení. A pomůže vám zjistit, jestli je pro vás hypotéka bez hotovosti opravdu tak výhodná, jak se na první pohled zdá.

REKLAMA

ANKETA k článku 3 tipy, jak získat hypotéku bez úspor

Ručíte bance za hypotéku více nemovitostmi?

Počet odpovědí: 132

KOMENTÁŘE k článku 3 tipy, jak získat hypotéku bez úspor

Přidejte nový komentář

POMOC, Komentoval(a): Zuzana Milerová

23.3.2022 13:10:31
Dobrý den,
Kdyby jste mi půjčili 700.000 kč já bych splácela přes sipo a jestli bych mohla měsíčně splácela 5,000 kč jestli bych mohla vždy k 25.4.2022 měsíčně.

já si chci půjčit abych zaplatit ostatni půjčka a splacet už jen tu jednu.
Já jsem vloni investovala okradli mě a policie mi ne pomohla a v říjdu mě kamarádka podvedla a okradla a soud ji dal podminku ale já mám ty půjčky zaplatit a nikoho nezajima kde ty peníze mám vzít.
Proto prosím o pomoc z půjčkou.
S pozdravem.
Zuzana Milerová

RE: Pomoc, Komentoval(a): Petr Jermář

23.3.2022 18:47:05
Dobrý den, s tímto přístupem Vám nikdo nepůjčí ani korunu. Banka není zaopatřovací ústav ani charita. Nemůžete přijít do banky jako zoufalec, který dluží kam se podívá, všichni ho okradli, má smůlu, atd. Vy musíte naopak banku přesvědčit, že jste pro ni solidní partner, který bude schopen úvěr splatit.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

UCB: Úprava konstrukce sazeb - zavedení tzv. Aktivity na účtu

25.4.2024 Hypotéka

UniCredit Bank s platností od 25. 4. 2024 upravuje cenotvorbu pro hypoteční úvěry - zavádí tzv. Aktivitu na účtu.

Odhad ceny nemovitosti nejen pro hypotéku

18.4.2024 Hypotéka

Plánujete žádat o hypotéku? Nebo prodáváte či kupujete nemovitost, případně vás čeká dědické řízení? V těchto případech se pravděpodobně neobejdete bez odhadu ceny nemovitosti. Jak odhad probíhá, jaké faktory mají vliv na odhadní cenu a jaká jsou specifika bankovního odhadu nemovitosti?

Konsolidace: Ušetřete sloučením hypotéky a dalších půjček

12.4.2024 Hypotéka

Potřebujete si udělat pořádek v rodinném rozpočtu a současně snížit celkové výdaje za splátky úvěrů? Vhodným řešením je konsolidace. Sloučením více půjček do jedné ušetříte nemalou částku na poplatcích. A nejen to. Přečtěte si, co obnáší konsolidace úvěrů, jaké půjčky je možné sloučit a jaké výhody konsolidace přináší.

[AKTUÁLNĚ] Nemovitosti výrazně podraží. Očekává se růst cen o 12-15 %

3.4.2024 Hypotéka

Po dvou letech útlumu se realitní trh chystá na oživení. S klesajícími úrokovými sazbami hypoték se zvyšuje poptávka po bydlení. A ceny nemovitostí pravděpodobně prudce vzrostou. Češi mají hlad po vlastním bydlení, a klesající sazby podněcují poptávku po realitách. To se zákonitě neobejde bez vlivu na nabídkové ceny bytů a domů, až na jedinou výjimku.

Alternativní financování bydlení: 4 způsoby, jak financovat bydlení bez banky

3.4.2024 Hypotéka

Úroky u hypoték blížící se k 6 % a stále dražší nemovitosti. Kombinace, která řadě lidí zkomplikovala plány na pořízení vlastního domu či bytu. A přiměla je k pátrání po alternativním financování bydlení. Možností je přitom několik a každá má své plusy i minusy.

Z naší bankovní poradny

Refixace hypotéky a zhoršení bonity

Dobrý den, nevíte prosím, jak zkoumá Hypoteční banka u refixace bonitu klienta? Příští rok končí fixace a můj zdravotní stav se výrazně zhoršil. Nevím jak by banka případně zhodnotila příjem formou invalidního důchodu a nějakého menšího výdělku na částečný úvazek. Na druhou stranu jsem mladý člověk, kde změnu zdravotního stavu a bonity banka neočekává a se splátkami nebyl nikdy problém, zbývající jistina je už malá (cca 1,2 mil. Kč). Takovouto částku lze již půjčit i jako půjčku na cokoliv a vidím na nich někdy i lepší úroky než u hypoték. Opět ale bude banka požadovat doklad o příjmu, což bude asi příští rok problém, pravděpodobně budu na invalidním důchodu a 0,3 úvazku. I když mi moje banky v internetovém bankovnictví nabízí “výhodné půjčky do 1,2mil do 15 minut na účtu” tak asi stejně člověk musí poslat doklad o příjmu. Konec fixace je vice než za rok, je čas, a úroky klesají. Ale rád bych zvážil všechny možnosti. Děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den,

při refixaci hypotéky se znovu neověřuje bonita dlužníka, vstup do invalidního důchodu ani snížení příjmů nemůže být důvodem pro zesplatnění úvěru. Banka Vám nabídne úrokovou sazbu pro další období. Přinejhorším bude úrok o pár desetinek vyšší. Refinancování hypotéky u jiné banky nedoporučuji (zde by se již bonita ověřovala). Taktéž nelze doporučit refinancování hypotéky neúčelovou půjčkou. Mimo ověřování bonity je třeba zvážit i maximální splatnost úvěru (hypotéka až 30 let, půjčky obvykle do 10 let). Čím kratší splatnost, tím vyšší měsíční splátka. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena