Banky.cz Články Komerční sdělení Co by měl průměrný spotřebitel vědět o půjčkách?

Co by měl průměrný spotřebitel vědět o půjčkách?

Znalosti o otázkách týkajících se půjček a práv spotřebitelů jsou důležitým faktorem, který ovlivňuje transparentnost a proces splácení. Nicméně podle průzkumu více než 50 % klientů nemá dostatečné znalosti o finančních produktech a špatně rozumí podmínkám smlouvy. Co by tedy měl průměrný spotřebitel o půjčkách vědět?

REKLAMA

Odpovědi na tuto otázku se nacházejí v údajích shromážděných srovnávacím nástrojem pro krátkodobé půjčky Matchbankerem. Odpovědi vyplývají z pozorování zákazníků po dobu několika měsíců na internetových stránkách. Studie uvedla 5 skutečností, které jsou často dlužníkům neznámé při vyplňování žádosti o půjčku. Tyto informace jsou však zásadní. Pokud má spotřebitel tyto znalosti, je menší šance, že se dostane do dluhové spirály.

Nejdříve si zmíníme informace, které jsou většině lidem známé. Téměř všichni ví, že si nejdříve zvolí částku, kterou si chtějí půjčit, a po jakou dobu ji chtějí splácet. Úroková sazba je buď daná, nebo je určena podle úvěrové historie a důvěryhodnosti žadatele. Pomocí úrokové sazby a doby splácení se z celkové částky vypočítá měsíční splátka.

Někdy jsou naúčtovány poplatky za vyřízení půjčky. Od toho se odvíjí RPSN. Roční procentní sazba nákladů ukazuje, jak výhodná půjčka doopravdy je. Do procentní výše započítává nejen úrokovou sazbu, ale právě také další poplatky. Díky tomu se dá použít jako univerzální indikátor pro porovnávání výhodnosti půjček. Čím nižší RPSN, tím výhodnější půjčka.

S těmito informacemi se už se určitě téměř každý setkal nebo o nich alespoň četl. Teď se ale přesuneme k těm méně známým. Jedná se sice o věci, které by vždy měly být uvedeny ve smlouvě, ale spotřebitelé smlouvy podle studie důkladně nečtou, nebo těmto informacím nerozumí. Jsou to koncepty jako ručení, poplatky za předčasné splacení, prodloužení doby splatnosti, poplatky za zpoždění platby a důsledky nesplácení.

Ručení

Získat půjčku s ručením je jednodušší. První možnost je ručení majetkem. Tím se poskytovateli snižuje riziko, že se mu peníze nevrátí, a tím pádem vám může nabídnout i nižší úrokovou sazbu. Ručení ale nemusí být spojeno pouze s majetkem. Za půjčku se může zaručit i jiná osoba. Může se jednat o partnera nebo někoho z rodiny. Pro vás z toho plynou výhody stejně jako při ručení majetkem, avšak pro ručitele je tu určité riziko. Pokud půjčku nebudete schopni splácet, bude ji muset splácet ručitel.

Předčasné splacení

Předčasné splacení půjčky je většinou spojeno s jejím zvýhodněním. Ušetříte na úrocích, protože úrok je vypočítám z nesplacené jistiny. Navíc také zkrátíte délku vašeho závazku a budete dříve bez dluhu. Proto by si spotřebitel při výběru půjčky měl zjistit, jestli je předčasné splacení možné.

Prodloužení splatnosti

Pokud si spotřebitel sjedná půjčku a pak nemá dostatek financí na její splacení, nemusí ihned panikařit. Téměř všichni poskytovatelé nabízejí možnost prodloužit si lhůtu, ve které měli poslat splátku. Neobejde se to bez poplatku, ale tato možnost existuje, a dlužníci jí mohou využít.

Poplatky za zpoždění platby

Pokud si nestihnete splatnost prodloužit a dostanete se do prodlení, obraťte se na poskytovatele vaší půjčky a vysvětlete, co se stalo. Splátku potom pošlete v nejbližší možné době, protože opožděná platba je vždy spojena s poplatky. V tomto případě je nesmírně důležité přečíst si smlouvu, kde musí být sazebník poplatků a kde se dozvíte, na kolik vás zpoždění přijde.

Důsledky nesplácení

Pokud včas nepošlete tři po sobě jdoucí splátky, nastává pro vás problém. Věřitel bude muset přistoupit k vymáhání vámi dlužné částky. Navíc dojde k navýšení této částky o smluvní pokuty a náklady vynaložené na vymáhání. Věřitel může předat váš dluh k vymáhání inkasní agentuře a nahlásí vás do registru dlužníků. Takže nesplácení negativní ovlivní vaše kreditní skóre a znesnadní získání další půjčky.

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Co by měl průměrný spotřebitel vědět o půjčkách?

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Chtějte erudovaného a současně přívětivého pojišťovacího poradce

Když člověk řeší otázky spojené s pojištěním, je důležité mít na blízku někoho, na koho se může spolehnout – nejde totiž o nic menšího než o ochranu milionových hodnot v oblasti majetku, života a zdraví. Profesionálně vyškolený a empatický poradce dokáže ušetřit spoustu času a starostí.

Nejlepší pojišťovací poradkyně na světě je z České republiky

Skutečný zájem o klienta a zároveň inovativní přístup k partnerství s ním – to hodnotí prestižní mezinárodní soutěž Global Advisor Excellence Contest, které se účastní více než 160 000 pojišťovacích poradců skupiny Generali. Tuto obrovskou konkurenci za sebou nechala Jana Šestáková z Generali České pojišťovny. Dokázala, že umí nejlépe reagovat na vyvíjející se potřeby klientů a zároveň jako poradce dokáže efektivně využívat dostupné digitální nástroje.


Obliba privátních značek i slevových kuponů stále roste – jedná se o způsoby, jak čeští spotřebitelů bojují s inflací

Prodeje spotřebního a rychloobrátkového zboží privátních značek v České republice stoupají – v současnosti tvoří celou čtvrtinu celkového trhu. Navíc téměř tři ze čtyř spotřebitelů plánují kupovat privátní značky i po stabilizaci ekonomiky, vyplývá z průzkumu provedeného společností Promo-Codes. Oblibě se také čím dál více těší slevové kupony a propagační kódy.

V bankovním sektoru vládnou věrnostní programy jako hlavní prostředek zapojení zákazníků

V dynamickém prostředí bankovního sektoru, kde má každý druhý člověk v průměru pět bankovních účtů, se konkurence mezi finančními institucemi den ode dne stupňuje. Uprostřed tohoto boje o klienty banky používají různé strategie, jak si udržet zákazníky, mezi nimiž věrnostní programy vynikají jako nástroj s největším potenciálem.

Fingood: Investice do rozvoje českých firem, s výnosem až 12 % ročně

Jistě jste se již setkali S P2P půjčkami a možnostmi investovat do nich. Kdo by neznal Zonky, s jejich „lidé půjčují lidem“. U Fingoodu jde o stejný princip, jen v režimu P2B, kde „lidé půjčují firmám“ (people to business). I zde jde o Českou Národní Bankou licencovanou platformu ke zprostředkování skupinového financování (crowdfunding), i tady vše řídí sama platforma a i tady se dá získat lepší zhodnocení než u banky. Seznamte se s Fingoodem a s možnostmi investování, které vám dává.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena