Banky.cz Články Spoření 4 důvody, proč se spořicí účet stále vyplatí

4 důvody, proč se spořicí účet stále vyplatí

12.8.2020 Spoření

Obrovský propad zažily v posledních měsících úroky na spořicích účtech. Zatímco ještě na začátku března jste dosáhli i na úrok přes 2 %, nyní se musíte většinou spokojit maximálně s polovinou. Opravdu to ale znamená, že už se spořicí účty nevyplatí?

REKLAMA

Zjednodušeně řečeno: ne. Nic takového se říct nedá. I když úroky spadly opravdu nízko, stále existuje několik důvodů, proč si spořicí účet pořídit.

Podívejte se na ně s námi.

1. Nabízí alespoň nějaké zhodnocení

I když je to možná paradoxní, jednou z největších výhod spořicích účtů je stále jejich úrok. Přestože se u naprosté většiny poskytovatelů pohybuje pod 1 %. A navíc si od výsledného zhodnocení musíte odečíst ještě 15% daň.

Oproti běžnému účtu ale přináší alespoň nějaké zhodnocení. Vaše úspory tak sice nedokáží konkurovat inflaci, která se už od loňského podzimu drží okolo 3 %, přesto ztrácí hodnotu mnohem pomaleji než na běžném kontě.

2. Spořicí účet je flexibilní

Zásadní předností spořicího účtu je také jeho flexibilita. Kdykoliv na něj totiž můžete poslat další peníze. A kdykoliv potřebujete, můžete své úspory vybrat.

Něco takového další typy spoření neumožňují. Alespoň ne bez pokut.

Například u termínovaného vkladu jsou vaše peníze vázané u banky na předem stanovenou dobu. Pokud je z jakéhokoliv důvodu vyberete před skončením termínu, přijdete o slíbené úroky nebo zaplatíte vysoký poplatek za předčasný výběr.

Podobné je to i v případě stavebního spoření. U něj jsou peníze zpravidla vázané na 6 let. Pokud je vyberete dřív, ztratíte státní podporu a u některých poskytovatelů zaplatíte ještě pokutu za předčasné ukončení smlouvy.

Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

Zůstanou vám tak maximálně úroky za každý rok spoření. A ty jsou na podobné úrovni jako u spořicích účtů.

3. Ideální záloha pro nečekané situace

Spořicí účet je také to nejlepší místo pro vytvoření železné rezervy. Tedy peněz, které využijete v případě jakýchkoliv nenadálých výdajů.

Ať už je to porouchaná pračka, poškozené auto nebo třeba dočasný výpadek příjmů kvůli nemoci či úrazu.

A kolik byste měli mít odloženo? Minimálně tolik, aby naspořená částka pokryla vaše běžné výdaje alespoň na nejbližší tři měsíce. Ještě lepší je ale mít na spořicím účtu dvojnásobek – tedy rezervu na půlroční výdaje.

Možná však stále netušíte, proč k vytvoření železné rezervy zvolit právě spořicí účet. Je to jednoduché – právě kvůli jeho úročení a flexibilitě. Peníze totiž ztrácí hodnotu pomaleji než na běžném účtu a zároveň je máte kdykoliv po ruce.

4. Bezpečné uložení peněz

Stejně jako termínovaný vklad a stavební spoření má spořicí účet ještě další výhodu. Je jí bezpečnost. Veškeré úspory jsou totiž ze zákona pojištěné, a to až do výše 100 000 eur.

Nemusíte se tak bát, že o své peníze přijdete.

Penzijní spoření od České spořitelny

Právě to je obrovský rozdíl oproti investicím. U nich sice můžete dosáhnout na vyšší zhodnocení, ale zároveň vždy existuje riziko, že proděláte. A o většinu peněz přijdete.

U spořicího účtu vám nic takového nehrozí.

Jak vybrat nejlepší spořicí účet?

Je tedy jasné, že spořicí účet má ve finančním portfoliu každého z nás své místo (nebo by ho alespoň mít měl). Otázkou je, jak vybrat ten pravý. Musíte se totiž zaměřit hned na několik parametrů:

  • Úroková sazba – asi vás nepřekvapí, že vyšší sazba znamená výhodnější spořicí účet. Důležité ale také je, jak banka s úroky pracuje. Poskytovatelé totiž stále častěji dělí úrok na základní a bonusovou část. Zatímco u základní sazby vám musí snížení oznámit minimálně dva měsíce předem, bonusovou můžou změnit prakticky ze dne na den. Vyplatí se tedy hledat účty s co nejvyšším poměrem ve prospěch základní úrokové sazby.
  • Limity vkladů – slíbený úrok bývá často podmíněný konkrétní výší vkladů. A jakmile vaše úspory danou sumu přesáhnou (nebo na ni naopak nedosáhnou), úročení klesne. Většinou dost výrazně. Hledejte proto účty, jejichž limity odpovídají vašim možnostem. Jinak můžete místo 1% zhodnocení dostat pouze 0,01 %.
  • Poplatky a další podmínky – samozřejmě sledujte také další podmínky související se spořicím účtem. Ať už jsou to poplatky nebo například povinné založení běžného účtu u daného poskytovatele. I na toto konto totiž můžou být navázané různé poplatky. Nezapomeňte si proto předem ověřit, kolik za takový účet zaplatíte. Ať máte jistotu, že se vám vybrané spoření opravdu vyplatí.

Nejjednodušším způsobem, jak si uvedené parametry zkontrolovat, je využít srovnání spořicích účtů. Snadno v něm jednotlivé nabídky porovnáte například podle úroků nebo minimálních vkladů. A výběr toho nejlepšího spořicího účtu vám zabere jen pár minut.

REKLAMA

ANKETA k článku 4 důvody, proč se spořicí účet stále vyplatí

Máte peníze na spořícím účtu úročeny 1%?

Počet odpovědí: 182

KOMENTÁŘE k článku 4 důvody, proč se spořicí účet stále vyplatí

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

[AKTUÁLNĚ] Česká spořitelna přestala zakládat vkladní knížky

10.4.2024 Spoření

Česká spořitelna definitivně ukončila možnost zakládání vkladních knížek pro nové klienty. Dříve založené knížky banka rušit nebude, peníze z vkladních knížek nikam převádět nemusíte. Jedinou bankou s možností založení nové vkladní knížky zůstává ČSOB, a to pouze na pobočkách České pošty.

[AKTUÁLNĚ] Aktuální výše úroků na spořicích účtech

9.4.2024 Spoření

V souvislosti s poklesem základní sazby v ekonomice se spustila lavina snižování úroků na bankovních i spořitelních spořících produktech. Týká se především spořicích účtů, ale zasáhla i výhled v oblasti termínovaných vkladů. Banky čekají přesun peněz právě na „termíňáky“, investiční společnosti ale vidí velkou příležitost zvýšit zájem Čechů o investování.

Inflace klesla na 2 %. Jak to ovlivní spoření a hypotéky?

15.3.2024 Spoření

Inflace klesla v únoru 2024 na 2 %, z lednových 2,3 %. O celoplošné překonání vysoké inflace se sice ještě nejedná, ale už nyní můžeme pozorovat změny u spoření i hypoték. Podívejme se na vše podrobněji.

Možnosti spoření u spořicích účtů a termínovaných vkladů

30.1.2024 Spoření

Když se řekne spořicí nástroje, většině z nás se jako první vybaví spořicí účty a termínované vklady. Jak fungují? Jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody? A jaké jsou mezi těmito nástroji největší rozdíly?

Porovnání a hodnocení různých způsobů spoření

1.1.2024 Spoření

Spoření je nedílnou součástí finančního plánování a finančně zdravého života. Bez rezervy, v podobě peněz odložených stranou, se nežije vůbec snadno. Čemu čelí lidé bez úspor? A jaké jsou největší výhody pravidelného spoření? Podíváme se na produkty krátkodobého a dlouhodobého spoření s časovou vázaností, i bez ní. Porovnáme a zhodnotíme všechny v současnosti dostupné spořicí produkty, nastíníme i možnosti investování.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Daňové zvýhodnění

Daňové zvýhodnění je výhoda poskytnutá státem, která umožňuje jednotlivcům nebo podnikům snížit svou daňovou zátěž. To může být ve formě snížení daně, odpočtu daní, nebo úlevy od daní. Daňová zvýhodnění mohou být zaměřena na podporu určitých činností, jako je investování do výzkumu a vývoje, nebo na podporu sociálních cílů, jako je poskytování dostupného bydlení.

Daňová úleva pro podniky

Investice do výzkumu a vývoje: Podniky, které investují do výzkumu a vývoje, mohou být oprávněny k daňovým úlevám. Tyto úlevy mohou být ve formě přímého snížení daně, nebo odpočtu nákladů na výzkum a vývoj od daně.

Poskytování pracovních míst: Některé země nabízejí daňová zvýhodnění podnikům, které vytvářejí nová pracovní místa, zejména v oblastech s vysokou nezaměstnaností.

Investice do ekologicky šetrných technologií: Podniky, které investují do ekologicky šetrných technologií, mohou být oprávněny k daňovým úlevám.

Daňová úleva pro jednotlivce

Hypoteční úroky: V některých zemích mohou jednotlivci odečíst úroky zaplacené na hypotéku od svých daní.

Příspěvky na penzijní spoření: Příspěvky na penzijní spoření mohou být odečteny od daní.

Darování charitativním organizacím: Darování peněz nebo majetku charitativním organizacím mohou být také odečteny od daní.

Daňová zvýhodnění mohou mít významný dopad na ekonomiku a společnost, protože mohou podporovat investice a růst, a mohou pomoci dosáhnout sociálních cílů.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena