Banky.cz Články Pojištění 5 tipů, jak správně pojistit dítě

5 tipů, jak správně pojistit dítě

21.6.2021 Pojištění

Pojištěný už od narození. I to je případ některých dětí, jejichž rodiče podlehnou nátlaku pojišťovacích agentů v porodnici. Nejen, že taková pojistka přichází zbytečně brzo, ale může být nevýhodná.

REKLAMA

Když se vám narodí syn nebo dcera, máte obvykle na starost důležitější věci, než jak pojistit dítě. I když jedna z nich s tím úzce souvisí. Je to správně nastavené životní pojištění rodičů.

Nově je na vás totiž závislý další člověk. Proto musíte nastavit své pojištění tak, aby měla rodina dost peněz, i když například skončíte na vozíku. Jak na to vám poradí náš článek o správném nastavení životního pojištění.

Ani s pojištěním dítěte ale příliš neváhejte. Už od malička mu mohou hrozit vážné nemoci. S přibývajícím věkem pak riziko roste jak u nemocí, tak u úrazů.

A jak tedy dítě správně pojistit? S tím vám pomůže našich 5 rad.

1. Myslete na trvalé následky a invaliditu

V první řadě si musíte uvědomit, proti čemu potřebujete své potomky opravdu pojistit. Jsou to hlavně:

  • vážné nemoci,
  • trvalé následky nemocí i úrazů
  • a invalidita.

To všechno jsou situace, které dokáží výrazně omezit běžný chod domácnosti. A přinést jí velké výdaje navíc. Ať už se týkají nákladů na úpravu domu, nákupu léků a zdravotních pomůcek nebo jen času, kdy musíte být s dítětem a nemůžete do práce.

2. Pozor na výpadek příjmů

Jak jsme naznačili v předchozím bodu, úraz nebo onemocnění dítěte a jejich následky mohou výrazně zkomplikovat život celé rodiny. Proto musíte u jednotlivých rizik nastavit dostatečná pojistná plnění.

Musí totiž pokrýt výpadek příjmů v případech, kdy se potřebujete o dítě starat a nemůžete kvůli tomu do práce. Například musíte se svým potomkem absolvovat léčbu nebo rehabilitaci.

Zároveň počítejte s tím, že jak při vážné nemoci, tak v případě trvalých následků nebo invalidity může vaše dítě potřebovat speciální léky nebo zdravotní pomůcky. A zdaleka ne všechny hradí zdravotní pojišťovna.

Pojistné plnění musí v takových případech pokrýt váš příjem nejméně na rok (u invalidity i na víc let). A zároveň vám dát prostředky na nákup případných pomůcek nebo na nutné stavební úpravy.

Zároveň si dejte pozor na rozsah krytí u pojištění proti vážnému onemocnění. Každá pojišťovna má totiž svůj seznam nemocí, proti kterým můžete dítě pojistit.

3. Zvažte zbytná pojištění

Životní pojištění od expertů

Pokud uvažujete, jak pojistit dítě, určitě vás kromě uvedených pojistek napadnou ještě další možnosti. Například:

  • pojistné pro případ hospitalizace,
  • pojistné pro případ hospitalizace po úrazu,
  • denní odškodné za dobu léčby
  • nebo ošetřovné.

Je pravda, že většina z nich může mít své opodstatnění. U delšího léčení nemocí a úrazů vám opět pomůžou zmírnit výpadek příjmů, pokud potřebujete o dítě celou dobu pečovat (a nemůžou vám pomoct třeba prarodiče).

Zároveň se však bez nich obejdete. Stačí dobře nastavit pojistky, o kterých jsme se zmínili v předchozích bodech.

Navíc musíte počítat s tím, že na pojistné plnění máte obvykle nárok až po uplynutí určité doby. Například ošetřovné pojišťovny zpravidla vyplácí až od 29. dne.

4. Pojistku průběžně upravujte

Nezapomínejte také na to, že jak dítě roste, mění se i rizika, která mu hrozí.

Obvykle totiž přibývají různé koníčky a aktivity. A tím pádem roste riziko úrazů – jak méně vážných, tak těch těžších.

Zároveň se většinou mění i vaše životní situace. A částka, která by vám před pár lety bez potíží stačila na pokrytí všech potřebných údajů, může být nyní nedostatečná.

Proto musíte pojistku průběžně upravovat. S ohledem na rozsah krytí i na výši pojistného plnění.

Postupem času navíc roste riziko, že vaše dítě „něco vyvede” někomu jinému. Ať už je to klasické rozbité okno při hře s kamarády nebo například poškrábaný lak sousedova auta, o které si váš potomek opřel koloběžku.

Životní pojištění od expertů

Proto se vyplatí přidat ke stávající pojistce i pojištění odpovědnosti.

Tedy pokud nemáte pojištění domácnosti, které v sobě zahrnuje pojištění odpovědnosti členů rodiny.

5. Zapomeňte na investice

Rodiče také často řeší, jestli dětem sjednat úrazové pojištění nebo životní pojistku. V naprosté většině případů je lepší druhá varianta. Na rozdíl od úrazového pojištění totiž kryje také nemoci.

Další otázkou je, jestli zvolit rizikové životní pojištění nebo pojistku, která nabízí i možnost investic.

V tomto případě je lepší sáhnout po jednodušší variantě. Tedy po rizikovém životním pojištění.

Peníze můžete dětem spořit jinak. Například pomocí stavebního spoření.

U investičního životního pojištění totiž závisí výnos na tom, jak dobře pojišťovna investovala. Nikdo vám tedy negarantuje zisk.

A pokud smlouvu zrušíte v prvních letech po založení, dostanete jen zlomek „naspořené” částky.

U klasických spořicích produktů jsou přitom vklady pojištěné. Máte tak jistotu, že o peníze nepřijdete vy ani vaše děti.

REKLAMA

ANKETA k článku 5 tipů, jak správně pojistit dítě

Mají vaše děti sjednané pojištění?

Počet odpovědí: 73

KOMENTÁŘE k článku 5 tipů, jak správně pojistit dítě

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Pojištění odpovědnosti za škodu. Jak se chránit

29.4.2024 Pojištění

Pojistka na blbost. Takto se zjednodušené říká pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu. Je nezbytnou součástí finančního zajištění každého člověka, chrání před finančními následky škod, které byste neúmyslně způsobili třetím osobám. Přečtěte si vše podstatné o pojištění odpovědnosti za škodu, včetně odpovědí na časté otázky ohledně odpovědnostních pojistek.

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena