Banky.cz Články Hypotéka Jak získat odhad ceny nemovitosti pro hypotéku

Jak získat odhad ceny nemovitosti pro hypotéku

12.10.2020 Hypotéka

Jsou dokumenty, bez kterých se při žádosti o půjčku na bydlení neobejdete. Jedním z nich je i odhad ceny nemovitosti pro hypotéku. Pro každého žadatele je přitom zásadní – do velké míry určuje, kolik vám banka půjčí.

REKLAMA

Pokud kupujete vlastní dům nebo byt, je odhad ceny nemovitosti pro hypotéku jednou z prvních věcí, kterou musíte řešit. Na něm (a na vašich příjmech) záleží, jak velký úvěr vám banka nabídne.

Na hypotéku vám totiž poskytovatelé smí půjčit maximálně 90 % z hodnoty zastavené nemovitosti. A s určením této hodnoty jim pomůže právě odhad tržní ceny nemovitosti.

Důležité je přitom spojení tržní cena. Říká, za kolik může banka byt či dům reálně prodat v případě, že nebudete dlouhodobě splácet.

Jak získat odhad nemovitosti pro hypotéku

Existují 3 základní způsoby, jak odhad ceny nemovitosti pro hypotéku získat:

  • Vše zdarma zařídí banka, u které o půjčku žádáte. Poskytovatelé tuto službu obvykle nabízí v různých akcích. A bezplatný odhad nemovitosti většinou získáte také při refinancování. Dejte ale pozor, aby si banka nenechala tuto službu zaplatit jinde – například jinými poplatky či vyšším úrokem.
  • Vyřídíte vše sami. Kontaktujete některého ze smluvních odhadců, které vám poskytovatel doporučí. S odhadcem se pak domluvíte na prohlídce nemovitosti a dalších podrobnostech. Pokud poradce vybíráte vy, pamatujte, že znalec musí být ze stejného regionu jako nemovitost, kterou chcete ručit. Pokud je odjinud nebo zvolíte vlastního odhadce, který nemá s bankou smlouvu, nemusí poskytovatel odhad uznat. Za odhad pak zaplatíte několik tisíc korun (cca od 4 000–5 000 u nákupu bytu po 6 000–7 000 u stavby domu).
  • Pomůže vám nezávislý hypoteční poradce. Řada hypotečních poradců za vás dokáže zařídit prakticky veškerou potřebnou administrativu spojenou se získáním hypotéky. Pomůžou vám tak i se zajištěním odhadu nemovitosti. Navíc jsou jejich služby zdarma, peníze totiž získávají z provizí od poskytovatelů.

Co k odhadu nemovitosti potřebujete

Získat odhad ceny nemovitosti pro hypotéku není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Nestačí, aby se znalec podíval na váš byt či dům nebo prolistoval inzertní portál kvůli porovnání cen.

Ve skutečnosti mu musíte dodat řadu dokumentů, jako je například:

  • list vlastnictví,
  • půdorys bytu
  • nebo stavební povolení.

Zároveň se vás bude ptát i na další věci, jako jsou:

  • stáří nemovitosti,
  • rok a rozsah rekonstrukce,
  • vady nemovitosti,
  • použité stavební materiály,
  • způsob vytápění,
  • napojení na inženýrské sítě,
  • orientace ke světovým stranám,
  • věcná břemena či nájemní vztahy.

Předem se proto na tyto otázky připravte, ať můžete vše vyřešit co nejrychleji. A pokud odpovědi neznáte, zkuste najít někoho, kdo vám pomůže – buď vám informace dá nebo se prohlídky zúčastní spolu s vámi a odhadcem. Může to být například současný majitel domu nebo někdo z vedení bytového družstva.

Ihned po prohlídce se znalec pustí do práce. Počítejte ale s tím, že to chvíli potrvá. Obvykle totiž vypracování a dodání odhadu nemovitosti pro hypotéku zabere jeden až dva týdny.

Co ovlivňuje cenu nemovitosti

Už jsme zmínili, jaké dokumenty a informace odhadce ke své práci potřebuje. Stanovení ceny nemovitosti ale záleží i na dalších okolnostech.

Nejlepší hypotéka online

V první řadě je důležitá lokalita. Čím je atraktivnější, tím výš znalec nemovitost ohodnotí. Záleží u ní například na dostupnosti:

  • obchodů,
  • restaurací,
  • škol,
  • sportovišť,
  • lékařů,
  • zeleně
  • nebo zastávek hromadné dopravy.

Naopak srazit cenu dokáže vysoká nezaměstnanost, nadprůměrná kriminalita nebo blízkost hlučné a zapáchající továrny.

Důležitá je také velikost nemovitosti. Tedy podlahová plocha domu či bytu nebo výměra pozemku. A hodnotu zvyšuje také například dobrý technický stav budovy nebo fakt, že je u domu bazén či samostatně stojící garáž.

Samozřejmě záleží i na dispozicích nemovitosti nebo na použitých materiálech a technologiích.

Jak získat odhad ceny nemovitosti pro hypotéku: mech na střeše.

Při odhadu ceny nemovitosti pro hypotéku je důležitý také technický stav domu či bytu. Například stará střecha srazí hodnotu domu dolů.

Při odhadu nemovitosti pro hypotéku se znalec zajímá také o to, jak se k domu či bytu dostane. Pokud k pozemku vede jen stará rozbitá cesta, bude cena nižší, než když přijedete po nové asfaltce.

Významnou roli hraje i to, kdo komunikaci vlastní. Pokud je například na sousedově pozemku, potřebujete, aby na ní bylo věcné břemeno, které vám umožňuje průjezd. Jinak vám banka na nákup takové nemovitosti nepůjčí.

U odhadu ceny nemovitosti pro hypotéku je důležité také to, za kolik se v dané lokalitě prodávají podobné nemovitosti. A jaké plány s domem či bytem máte. Pokud ho plánujete pronajímat, použije znalec pro výpočet výnosovou metodu. V ceně nemovitosti tedy zohlední i plánované budoucí výnosy.

Kdy odhad ceny nemovitosti pořídit

Možná se to nezdá, ale u odhadu ceny nemovitosti pro hypotéku je velice důležitá také doba pořízení. Ideální je zajistit ho ještě před podpisem rezervační smlouvy. Problém je, že většina prodejců vás tlačí k co nejrychlejšímu podepsání rezervace. A ne vždy můžete čekat až na odhad.

Někteří majitelé dokonce odmítají odhadce na pozemek nebo do bytu či domu pustit, dokud rezervační smlouvu nepodepíšete.

Nejlepší hypotéka online

Pokud to ale jde, zkuste se s majitelem domluvit, že nejdřív zařídíte odhad. Může se totiž stát, že odhadce určí cenu nemovitosti níž, než je kupní cena. A vy nedostanete dost velkou půjčku. Pak vám často nezbude než od smlouvy odstoupit a přijít tak o zaplacený rezervační poplatek.

Podobná situace přitom není nijak výjimečná. Podle některých odhadů je až ve čtvrtině případů odhad nemovitosti nižší než její prodejní cena.

Když zajistíte odhad předem, budete mít jistotu, že získáte dostatečnou půjčku. Anebo získáte argument pro vyjednávání o nižší ceně.

Pokud ale odhad nevyjde podle vašich představ, máte ještě jednu možnost, jak dostat dost velký úvěr – přidat do zástavy další nemovitost.

Zvýšíte tím hodnotu zástavy, a tedy i částku, kterou vám banka může půjčit.

Odhad nemovitosti při refinancování

O odhad ceny nemovitosti pro hypotéku nemusíte žádat jen při nákupu nového bydlení. Využijete ho také při refinancování hypotéky.

Jak získat odhad ceny nemovitosti pro hypotéku: zrekonstruované byty.

Ceny nových i starších bytů v posledních letech výrazně stouply. Často je proto lepší při refinancování požádat o nový odhad ceny nemovitosti pro hypotéku.

Je pravda, že při refinancování si řada bank vystačí i s původním odhadem. Obvykle jim přitom nevadí, když je starý 5–7 let. Zvažte ale dobře, jestli se vám to vyplatí.

  • Výhodou je, že nemusíte znovu platit odhadce. Všechno už máte pohromadě a stačí jen poslat původní odhad nové bance. Vše je tak rychlejší a jednodušší.Pokud jste navíc původně měli 100% hypotéku (nebo dokonce vyšší) a hrozí, že cena nemovitosti v posledních letech klesla, může pro vás být nový odhad nevýhodný. Týká se to například případů, kdy se zhoršilo prostředí v dané lokalitě, nebo když se majitel nestará o dům, ve kterém máte byt.
  • Nevýhodou je, že ne vždy na tom vyděláte. V posledních letech totiž ceny nemovitostí výrazně rostly. Hodnota vašeho domu nebo bytu je tak nyní pravděpodobně mnohem vyšší než například před 5 lety. Vyšší hodnota zástavy pak zpravidla znamená nižší úrok, a tedy i menší splátky. Částka, kterou za nový odhad zaplatíte, se vám tak za několik měsíců vrátí.

Dobře si proto spočítejte, která varianta se vám víc vyplatí. Nebo požádejte o pomoc hypotečního poradce, který pro vás najde to nejvýhodnější řešení.

REKLAMA

ANKETA k článku Jak získat odhad ceny nemovitosti pro hypotéku

Využili jste služeb hypotečního poradce a ušetřili tím na poplatcích za odhad nemovitosti?

Počet odpovědí: 157

KOMENTÁŘE k článku Jak získat odhad ceny nemovitosti pro hypotéku

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Je možné získat hypotéku, když máte smlouvu na dobu určitou?

8.5.2024 Hypotéka

Hypotéka je pro velké procento Čechů jedinou cestou, jak dosáhnout na vlastní bydlení. Podle statistik z roku 2024 aktuálně splácí hypotéku každý třetí Čech a o sjednání hypotéky uvažuje zhruba dalších 13 % populace. Ideální je, pokud má žadatel o hypotéku smlouvu na dobu neurčitou. V některých případech je však možné získat hypotéku i s pracovní smlouvou na dobu určitou. Jak na hypotéku dosáhnout?

Bydlení pro mladé: Jak na něj dosáhnout?

3.5.2024 Hypotéka

Bydlení je dnes pro mladé sice dosažitelné, ale s komplikacemi. Beznadějná však touha po vlastním bydlení není, ani v mladém věku. Pojďme se podívat, jak na bydlení dosáhnout s využitím hypotéky nebo jejích alternativ. Zastavíme se u dotací na vlastní bydlení a u zvýhodněných úvěrů pro žadatele mladšího věku. Ukážeme nejčastější problémy při pořizování prvního bydlení na co si dát pozor.

ČNB opět snižuje úrokové sazby

3.5.2024 Hypotéka

Česká národní banka oznámila další snížení úrokových sazeb v řadě. Dvoutýdenní repo sazba (2t repo), která ovlivňuje úročení úvěrů i bankovních vkladů, klesla o 0,5 procentního bodu na 5,25 %. Stejně se snížila i diskontní sazba a sazba lombardní, s platností od 3. května 2024.


Vývoj úrokových sazeb hypoték

26.4.2024 Hypotéka

Úrokové sazby hypoték prožívají poměrně turbulentní období. Poté, co se v roce 2020 přiblížily k historickým minimům, začaly opět růst. A to k téměř rekordním výškám. V roce 2023 vyskočily skoro k  6 %. Aktuálně ale znovu klesají. Podívejte se, co vývoj úrokových sazeb hypoték ovlivnilo a jak se úroky v posledních letech měnily.

UCB: Úprava konstrukce sazeb - zavedení tzv. Aktivity na účtu

25.4.2024 Hypotéka

UniCredit Bank s platností od 25. 4. 2024 upravuje cenotvorbu pro hypoteční úvěry - zavádí tzv. Aktivitu na účtu.

Z naší bankovní poradny

Refixace hypotéky a zhoršení bonity

Dobrý den, nevíte prosím, jak zkoumá Hypoteční banka u refixace bonitu klienta? Příští rok končí fixace a můj zdravotní stav se výrazně zhoršil. Nevím jak by banka případně zhodnotila příjem formou invalidního důchodu a nějakého menšího výdělku na částečný úvazek. Na druhou stranu jsem mladý člověk, kde změnu zdravotního stavu a bonity banka neočekává a se splátkami nebyl nikdy problém, zbývající jistina je už malá (cca 1,2 mil. Kč). Takovouto částku lze již půjčit i jako půjčku na cokoliv a vidím na nich někdy i lepší úroky než u hypoték. Opět ale bude banka požadovat doklad o příjmu, což bude asi příští rok problém, pravděpodobně budu na invalidním důchodu a 0,3 úvazku. I když mi moje banky v internetovém bankovnictví nabízí “výhodné půjčky do 1,2mil do 15 minut na účtu” tak asi stejně člověk musí poslat doklad o příjmu. Konec fixace je vice než za rok, je čas, a úroky klesají. Ale rád bych zvážil všechny možnosti. Děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den,

při refixaci hypotéky se znovu neověřuje bonita dlužníka, vstup do invalidního důchodu ani snížení příjmů nemůže být důvodem pro zesplatnění úvěru. Banka Vám nabídne úrokovou sazbu pro další období. Přinejhorším bude úrok o pár desetinek vyšší. Refinancování hypotéky u jiné banky nedoporučuji (zde by se již bonita ověřovala). Taktéž nelze doporučit refinancování hypotéky neúčelovou půjčkou. Mimo ověřování bonity je třeba zvážit i maximální splatnost úvěru (hypotéka až 30 let, půjčky obvykle do 10 let). Čím kratší splatnost, tím vyšší měsíční splátka. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena