Banky.cz Články Hypotéka Hypotéka a rozvod: 3 možnosti, jak se po rozvodu vypořádat s hypotékou

Hypotéka a rozvod: 3 možnosti, jak se po rozvodu vypořádat s hypotékou

25.10.2020 Hypotéka

Každý rozvod je nepříjemná a složitá záležitosti. Tím spíš, když při rozvodu řešíte i hypotéku. Existují ale ověřené způsoby, jak si s touto situací poradit. Podívejte se na ně.

REKLAMA

Hypotéka je pro většinu manželů nejlepší a nejjednodušší cesta, jak si zařídit společné bydlení. Jenže když váš vztah nevyjde, stane se spíš zátěží. Manželská hypotéka a rozvod spolu totiž příliš neladí.

Proto je potřeba situaci řešit co nejdříve. A dohodnout se, co bude po rozvodu s hypotékou i s vaší nemovitostí.

Základní možnosti jsou 3:

  • vyvázat jednoho z partnerů z hypotéky,
  • nemovitost prodat, doplatit hypotéku a rozdělit se o zisk
  • nebo dál pokračovat ve společném splácení této půjčky.

Jak po rozvodu vyvázat partnera z hypotéky

První varianta je nejčastější.

Často se totiž stává, že jeden z manželů chce v bytě či domě dál zůstat. Po rozvodu si tedy hypotéku ponechá sám. Druhého z ní vyváže a doplatí mu jeho podíl na nemovitosti.

Jak se takový podíl stanoví? Vezmete hodnotu domu a odečtete od ní aktuální dluh na hypotéce. Výsledek pak vydělíte dvěma.

Není přitom důležité, jestli někdo z vás do nemovitosti investoval víc nebo míň než ten druhý. Protože je dům či byt ve společném jmění manželů, máte oba nárok na polovinu. Pokud se nedohodnete jinak.

Jakmile jste rozvedení, stačí požádat banku o vyvázání spoludlužníka z hypotéky a vyplatit ho z nemovitosti. A převedení hypotéky jen na jednoho.

Vše záleží na bance

Taková je teorie. V praxi je to ale s hypotékou při rozvodu trochu složitější. I když se dohodnete na vyvázání jednoho z vás, musí vše schválit banka. A to rozhodně není automatické.

Pokud má poskytovatel vyvázání dlužníka z půjčky povolit, musí mít druhý z manželů dostatečnou bonitu, aby si mohl úvěr nechat. Jinak banka vaši žádost zamítne.

I když poskytovatel převod hypotéky po rozvodu schválí, nemáte ještě vyhráno. Potřebujete totiž druhého partnera vyplatit. Jen málokdo má ale dostatečné úspory, aby si s tím poradil sám.

Řešením je navýšení současné hypotéky. Jenže opět platí, že navýšení úvěru musí banka schválit.

Hrozí přitom, že vaše bonita bude nižší, než když jste žádali společně s bývalým manželem či manželkou. A že právě proto banka žádost zamítne.

Pomoct vám může refinancování hypotéky.

Při něm přenesete půjčku k jinému poskytovateli a můžete zároveň změnit její výši. A protože některé banky posuzují bonitu mírněji, je možné, že na požadovaný úvěr dosáhnete.

Výhody a nevýhody vyvázání bývalého partnera z hypotéky

Nejlepší hypotéka online

  • zůstane vám současná nemovitost
  • musíte mít dost velkou bonitu, aby banka schválila převedení hypotéky na jednoho dlužníka
  • musíte sehnat peníze na vyplacení bývalého partnera – řešením může být opět hypoteční úvěr, znamená to ale ještě větší nároky na bonitu

Jak řešit prodej nemovitosti

Další možností je prodej nemovitosti. Nemusíte tak dál řešit současný úvěr a přemýšlet, jestli banka po rozvodu schválí převod hypotéky pouze na jednoho z vás.

Při prodeji nemovitosti s hypotékou máte 2 základní možnosti:

  • prodat nemovitost a pomocí utržených peněz úvěr splatit
  • nebo prodat nemovitost i s půjčkou na bydlení (tedy převést hypotéku při prodeji na nového dlužníka).

První varianta je zdánlivě jednoduchá. S prodejem nemovitosti doplatíte úvěr a zbylé peníze si rozdělíte. Vyřešíte tak i majetkové vypořádání.

Pamatujte ale, že vše musí povolit banka.

Navíc je dobré naplánovat prodej na dobu, kdy končí fixace hypotéky. Jinak se nevyhnete poplatkům za předčasné splacení půjčky. Některé banky si přitom mohou naúčtovat i desetitisíce korun. A to i přesto, že od prosince 2016 výše těchto poplatků výrazně klesla díky novele zákona o spotřebitelském úvěru.

Další věc je, že sehnat zájemce není vždy lehké. Prodáváte totiž nemovitost, která je zatížená hypotékou. A toho se mohou někteří lidé bát.

Byt či dům můžete po rozvodu prodat i s hypotékou. V takovém případě ale musíte najít zájemce, který bude ochotný převzít hypoteční úvěr za podmínek, které máte vy.

Pokud jste hypotéku získali nebo refinancovali v roce 2016 či 2017, kdy byly úrokové sazby rekordně nízko, nemusí to být problém. Jestli ale máte horší podmínky, než jaké jsou na trhu nyní, jen těžko budete hledat kupce, který úvěr převezme.

Nového dlužníka navíc musí schválit banka. Ověří si tedy jeho bonitu a rozhodne, zda prodej povolí.

Výhody a nevýhody prodeje nemovitosti

  • doplatíte hypotéku a zároveň vyřešíte majetkové vyrovnání
  • prodej musí schválit banka
  • při prodeji před koncem fixace musíte počítat s poplatky za předčasné splacení úvěru, které jsou u některých poskytovatelů (a také u úvěrů uzavřených či refinancovaných před prosincem 2016) i v desítkách tisíc korun
  • pokud prodáváte nemovitost i s hypotékou, musí banka převod úvěru na nového dlužníka schválit

Kdy má smysl nechat si po rozvodu společnou hypotéku

Nechat si hypotéku i po rozvodu a společně ji splácet. Také tahle možnost existuje. Příliš často se s ní ale nesetkáte.

Nejlepší hypotéka online

Přesto může mít smysl.

Týká se to zejména případů, kdy s bývalým partnerem dobře vycházíte a navíc máte děti, kterým chcete nemovitost časem darovat či odkázat. V takovém případě ji můžete například pronajímat (nebo v ní dál bydlet) a hypotéku splácet i po rozvodu.

Problém je, že oba budete stále zatížení dluhem. Tím pádem budete mít i nižší bonitu. A získat novou půjčku na bydlení bude složitější.

Navíc se může stát, že jeden z vás přestane z jakéhokoliv důvodu splácet. V takovém případě je celá tíha hypotéky na jednom z partnerů.

Řešením může být správně nastavené životní pojištění, které vám pomůže se splácením či úplným doplacením úvěru například při vážném onemocnění nebo smrti pojištěného dlužníka.

Výhody a nevýhody společného splácení úvěru

  • máte nemovitost, kterou můžete darovat či odkázat dětem
  • pokud jeden z vás přestane z jakéhokoliv důvodu splácet, je vše na druhém partnerovi
  • kvůli stávající půjčce je složitější získat novou hypotéku

Hypotéka a rozvod: na co si dát pozor

Když řešíte při rozvodu i hypotéku, dejte si vždy pozor ještě na několik věcí. V první řadě je to špatná komunikace. Jak mezi partnery, tak směrem k bance.

Čím víc a lépe budete všichni komunikovat, tím jednodušší bude řešení. Když se naopak nebudete bavit mezi sebou ani s bankou, může se situace zbytečně vyostřit.

V krajním případě hrozí, že banka hypotéku zesplatní. A pokud úvěr nezaplatíte, můžete o dům či byt přijít.

Někdy se také stává, že už při rozvodu (nebo dokonce ještě před ním) přestane jeden z manželů hypotéku splácet. Vše je tak nečekaně jen na jednom z vás, a to může být problém.

V takovém případě co nejdřív kontaktujte banku a začněte s ní situaci řešit. Poskytovatel vám může navrhnout individuální splátkový kalendář.

A co když chcete po rozvodu novou hypotéku a přitom platíte výživné? V takovém případě počítejte s tím, že se to projeví na vaší bonitě. Pokud ale máte dost velký příjem nebo o hypotéku žádáte s novým partnerem, nemusí to být zásadní problém.

REKLAMA

ANKETA k článku Hypotéka a rozvod: 3 možnosti, jak se po rozvodu vypořádat s hypotékou

Vyvázali jste při rozvodu partnera z hypotéky?

Počet odpovědí: 143

KOMENTÁŘE k článku Hypotéka a rozvod: 3 možnosti, jak se po rozvodu vypořádat s hypotékou

Přidejte nový komentář

Dotaz , Komentoval(a): Ludmila Kratzertova

5.3.2022 21:16:57
Já bych již nyní udělala smlouvu mezi manžely, nebo i u druhů a družek.
Já řeším majetkové vyrovnání s hypotékou.
Hypotéka je na mne, barák na oba a stále zde bydlí zadarmo.
Již 6.rokem.
Baráček bych chtěla získat Já, jelikož vše financuji Já.
Na hypotéce je ještě 1200 000 doplatek.
Baráček byl kupován za 1300 000.
Nyní aktuální cena je 3600 000.
Chtěla bych se zeptat jak se to počítá?
3600 000-1200 000=2400 000÷2=1200 000
Počítám to správně?
To bych měla bývalému dát, že.
Děkuji za odpověď, s pozdravem Lída

RE: Vypořání nemovitosti, Komentoval(a): Petr Jermář

12.3.2022 11:10:39
Dobrý den, v případě manželství a rozvodu řeší vypořádání SJM soud. Naopak v případě rozchodu partnerů je vše věcí dohody mezi partnery. Vámi navržený postup je optimální (aktuální tržní cena minus zbývající závazky děleno dvěma).

Dotaz, Komentoval(a): Jana Netikova

21.3.2022 10:17:17
Dobry den ,kdo stanovuje prosi hodnotu nemovitosti,kdyz jeden ze chce vyvazat z hypoteky a vyplatit z nemovitosti.

RE: Rozvod, Komentoval(a): Petr Jermář

21.3.2022 11:03:47
Dobrý den, majetek v SJM dělí v rámci rozvodového řízení soud na návrh manželů. Dělení majetku v podílovém spoluvlastnictví je vždy věcí dohody mezi spolumajiteli (k žádnému dělení ani nemusí dojít).

Dotaz, Komentoval(a): Jana Netikova

21.3.2022 16:03:59
Dobry den,k memu dotazu,jen jeste uvedu,ze se jedna o partnery ,kdy jeden opustil byt a nesplaci hypoteku,z ktere chce vyvazat a vyplatit.Dekuji

Rozvod dům, Komentoval(a): Jan

4.4.2022 21:16:23
Dobrý den
Mám snad jednoduchý dotaz. Postavil jsem sám dům. Hypotéku jsem měl sám na sebe. Pak jsem se oženil hypotéka se refinancovala. Tudíž se ženou máme společnou hypo. Dům je ale stále psaný na mě. A není zatím kolaudace. V případě rozvodu by vypořádání bylo jak ? Děkuji za odpověď. Jan

nechat si po rozvodu společnou hypotéku, Komentoval(a): Michal

22.8.2022 15:00:23
Dobrý den,

mám dotaz ohledně varianty "nechat si po rozvodu společnou hypotéku", kterou budeme pravděpodobně řešit.

Co to přesně znamená z hlediska vlastnictví nemovitosti? Ta je nyní v SJM, které ale musí být při rozvodu vypořádáno - pokud si budeme chtít nechat společnou hypotéku i po rozvodu, znamená to např., že nemovitost necháme při rozvodu převést ze SJM do podílového vlastnictví půl na půl a banka proti tomu nemůže nic namítat ani z hlediska přezkoumávání bonity? Předem díky moc za odpověď, Michal

RE: Rozvod, Komentoval(a): Petr Jermář

30.8.2022 16:40:34

Dobrý den, při rozvodu bude nutné vypořádat nemovitosti v SJM. Ať už nemovitost připadne komukoliv z vás (či si ji ponecháte společně v podílovém spoluvlastnicví), na zástavě se nic nemění (majitelé se mění, zástava zůstává). Na hypotečním úvěru se nic nemění - úvěrovou smlouvu jste podepsali jako dvě fyzické osoby a rozvod na toto nemá žádný vliv (na rozdíl od majetku se hypotéka nevypořádává/nedělí mezi manžele).

Vyvázání exmanžely z hypotéky, Komentoval(a): Karel Šustr

3.1.2023 17:25:27
Dobrý den,

měl bych dotaz ohledně vyvázání exmanželky po rozvodu, který byl před 4 lety. SJM proběhlo a bylo dohodnuto a je pisemně v rozvodových papírech že převezmu hypotéku kterou řádně splácím, a vyvážu exmanželku. Bohužel banka již 2x zamítla. Může soud nařídit prodej nemovitosti aby byla vyvázána?
Děkuji za odpověď.

Re: Vyvázání exmanžely z hypotéky, Komentoval(a): Petr Jermář

5.1.2023 16:28:42

Dobrý den, rozvod nemá na hypotéku žádný vliv, hypotéka není na rozdíl od nemovitostí technicky v SJM a s koncem manželství se tak vypořádat nemusí. S případným vyvázáním jednoho z manželů by banka musela souhlasit (je to možné jen v případě, pokud by druhý z manželů byl sám dostatečně bonitní).

Dotaz, Komentoval(a): Robert

30.12.2023 23:43:03

Dobry den, prosim o radu. Byvala manzelka si po rozvodu nechala nemovitost, ktera je zatizena hypotekou. Banka me ale asi kvuli jeji bonite nechce vyvazat. Co s tim mohu delat? Cekam jiz vice jak dva roky a jsem zoufaly. Musim to mit stale na sebe jak v bance tak v katastru? Dekuji

RE: Dotaz, Komentoval(a): Petr Jermář

2.1.2024 12:07:49

Dobrý den, s tímto bohužel nic nenaděláte. Rozvod nemá žádný vliv na hypotéku. Vyvázání spolužadatele (Vás) z manželčiny hypotéky je možné jen se souhlasem manželky a banky. Banka bude souhlasit jen v případě, kdy manželka bude sama dostatečně bonitní pro splácení celé hypotéky. S tímto je třeba počítat při rozvodu a případně domluvit prodej nemovitosti a doplacení hypotéky.

Vypořádání , Komentoval(a): Katerina

4.4.2024 21:09:51

Dobrý den, s bývalým přítelem vlastníme dům, každý polovinu, a též jsme společně na hypotéce. Bývalý mě bude vyplácet a z hypotéky budu odebrána. Mám prý podepsat nové zástavní právo a novou smlouvu o úvěru, který si bere, aby mě vyplatil. To opravdu musím podepsat?

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Vývoj úrokových sazeb hypoték

26.4.2024 Hypotéka

Úrokové sazby hypoték prožívají poměrně turbulentní období. Poté, co se v roce 2020 přiblížily k historickým minimům, začaly opět růst. A to k téměř rekordním výškám. V roce 2023 vyskočily skoro k  6 %. Aktuálně ale znovu klesají. Podívejte se, co vývoj úrokových sazeb hypoték ovlivnilo a jak se úroky v posledních letech měnily.

UCB: Úprava konstrukce sazeb - zavedení tzv. Aktivity na účtu

25.4.2024 Hypotéka

UniCredit Bank s platností od 25. 4. 2024 upravuje cenotvorbu pro hypoteční úvěry - zavádí tzv. Aktivitu na účtu.

Odhad ceny nemovitosti nejen pro hypotéku

18.4.2024 Hypotéka

Plánujete žádat o hypotéku? Nebo prodáváte či kupujete nemovitost, případně vás čeká dědické řízení? V těchto případech se pravděpodobně neobejdete bez odhadu ceny nemovitosti. Jak odhad probíhá, jaké faktory mají vliv na odhadní cenu a jaká jsou specifika bankovního odhadu nemovitosti?

Konsolidace: Ušetřete sloučením hypotéky a dalších půjček

12.4.2024 Hypotéka

Potřebujete si udělat pořádek v rodinném rozpočtu a současně snížit celkové výdaje za splátky úvěrů? Vhodným řešením je konsolidace. Sloučením více půjček do jedné ušetříte nemalou částku na poplatcích. A nejen to. Přečtěte si, co obnáší konsolidace úvěrů, jaké půjčky je možné sloučit a jaké výhody konsolidace přináší.

[AKTUÁLNĚ] Nemovitosti výrazně podraží. Očekává se růst cen o 12-15 %

3.4.2024 Hypotéka

Po dvou letech útlumu se realitní trh chystá na oživení. S klesajícími úrokovými sazbami hypoték se zvyšuje poptávka po bydlení. A ceny nemovitostí pravděpodobně prudce vzrostou. Češi mají hlad po vlastním bydlení, a klesající sazby podněcují poptávku po realitách. To se zákonitě neobejde bez vlivu na nabídkové ceny bytů a domů, až na jedinou výjimku.

Z naší bankovní poradny

Refixace hypotéky a zhoršení bonity

Dobrý den, nevíte prosím, jak zkoumá Hypoteční banka u refixace bonitu klienta? Příští rok končí fixace a můj zdravotní stav se výrazně zhoršil. Nevím jak by banka případně zhodnotila příjem formou invalidního důchodu a nějakého menšího výdělku na částečný úvazek. Na druhou stranu jsem mladý člověk, kde změnu zdravotního stavu a bonity banka neočekává a se splátkami nebyl nikdy problém, zbývající jistina je už malá (cca 1,2 mil. Kč). Takovouto částku lze již půjčit i jako půjčku na cokoliv a vidím na nich někdy i lepší úroky než u hypoték. Opět ale bude banka požadovat doklad o příjmu, což bude asi příští rok problém, pravděpodobně budu na invalidním důchodu a 0,3 úvazku. I když mi moje banky v internetovém bankovnictví nabízí “výhodné půjčky do 1,2mil do 15 minut na účtu” tak asi stejně člověk musí poslat doklad o příjmu. Konec fixace je vice než za rok, je čas, a úroky klesají. Ale rád bych zvážil všechny možnosti. Děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den,

při refixaci hypotéky se znovu neověřuje bonita dlužníka, vstup do invalidního důchodu ani snížení příjmů nemůže být důvodem pro zesplatnění úvěru. Banka Vám nabídne úrokovou sazbu pro další období. Přinejhorším bude úrok o pár desetinek vyšší. Refinancování hypotéky u jiné banky nedoporučuji (zde by se již bonita ověřovala). Taktéž nelze doporučit refinancování hypotéky neúčelovou půjčkou. Mimo ověřování bonity je třeba zvážit i maximální splatnost úvěru (hypotéka až 30 let, půjčky obvykle do 10 let). Čím kratší splatnost, tím vyšší měsíční splátka. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena