Banky.cz Články

Články - strana 4

REKLAMA

Jak na převod hypotéky na jinou osobu či nemovitost

11.3.2024 Hypotéka

Vyměnit dlužníka nebo rovnou celou nemovitost. I to vám umožní převod hypotéky. Při splnění určitých podmínek totiž můžete svůj hypoteční úvěr převést na jinou osobu nebo dát do zástavy jinou nemovitost. Podívejte se, jaké podmínky to jsou a kdy se vám takový postup vyplatí.

Spořicí účet v eurech? Před jeho založením zvažte těchto 5 věcí

8.5.2023 Spoření

Měnová krize, která způsobí výrazný pád české koruny. Tak zněla předpověď na letošní rok podle japonské finanční skupiny Nomura Holdings. Toto varování se však zatím nenaplnilo a tuzemská měna je ve velmi dobré kondici.

Dědictví ze závěti, ze smlouvy a dědictví ze zákona, aneb jak je to dneska s děděním

Dědictví je tématem většinou smutným. Ale jde o součást života, a tak nemá smysl před ním (jakožto tématem) zavírat oči. Zůstavitel někdy závěť sepíše, často se ale žádná nenajde. Občanský zákoník umožňuje uzavřít dědickou smlouvu právě mezi zůstavitelem a dědicem. Kdo musí dědit vždycky a koho lze ze závěti vynechat? Kdo dědí, když se závěť nenašla? Dá se dědická smlouva beztrestně porušit? A co když po zůstaviteli zbudou jen dluhy? 

Hypotéka pro cizince: co potřebujete, abyste na ni dosáhli

10.11.2020 Hypotéka

Získání hypotéky pro cizince je sice složitější než u občanů České republiky, rozhodně ale není vyloučené. V některých případech na ni dokonce dosáhnete poměrně snadno. Záleží například na tom, odkud pocházíte, jak dlouho v Česku žijete a jaké jsou vaše příjmy.

Jak porozumět kontokorentu (povolenému debetu)

28.3.2024 Půjčka

Kontokorent neboli povolené přečerpání, či povolený debet, je spotřebitelským úvěrem. Že jste to doposud nevěděli? Možná je víc věcí, které o kontokorentu netušíte, přestože ho možná i sem tam využijete. Jde o poměrně automatizovaný produkt, permanentní finanční rezervu, u které netřeba myslet na pravidelné splátky. A to je značnou výhodou. Jenže má i rizika a nevýhody, o kterých se vyplatí vědět.

Jak na druhou hypotéku: 3 situace, kdy ji využijete

25.10.2020 Hypotéka

Splácíte jednu hypotéku a chcete si vzít další? Nemusí to být takový problém, jak se na první pohled zdá. Banky totiž podobný postup povolují. Má ale svá specifika. Podívejte se tedy, jak druhou hypotéku získat a kdy dvě hypotéky využijete.

Půjčka pro OSVČ nebo spotřebitelský úvěr?

17.6.2021 Půjčka

Půjčky pro OSVČ jsou speciální kategorií půjček spadající do úvěrů na podnikání (tedy půjčky pro živnostníky). Ty nejsou nijak propojeny s podmínkami a zákonnou úpravou spotřebitelských úvěrů. V podstatě s nimi nemají nic společného – snad jen to, že jde o půjčku peněz. 

Dědické řízení trvá měsíce. Jak probíhá a co se bude dít s účtem zemřelého

Dědické řízení je neoddělitelnou součástí života v občanské společnosti. Proběhnout musí dokonce i v případě, kdy zemřelý neměl ani majetek a ani dědice. První kroky má na starosti soud a finanční instituce, o ostatní se stará soudem přidělený notář (soudní komisař). Součinnost dědiců sice není bezpodmínečně nutná, ale značně urychlí celý proces. Posledním krokem je uzavření dohody nebo rozsudek. 

Jaké jsou poplatky za dědické řízení a co se během něj děje s účtem zemřelé osoby - především s trvalými příkazy (třeba k hrazení nájmu, energií)? Kdy se k účtu dostane pozůstalý partner, který na něm má i své peníze? Má vliv disponentské právo nebo společné vlastnictví účtu? 

Postupně navštívíme všechna zde nastíněná témata. A začneme prvními kroky po úmrtí člena rodiny.

Jak funguje hypotéka: na co si musíte dát pozor a jak ji čerpat

23.6.2020 Hypotéka

Hypoteční úvěr je pro řadu lidí nejjednodušší cesta, jak získat vlastní bydlení. Ne každý ale ví, jak hypotéka funguje, kolik si může půjčit nebo podle čeho ji vybírat. Podívejte se proto, kdy vám pomůže a kdo ji může získat.

Hypotéka pro firmy: na co ji můžete využít a jak ji získat

17.11.2020 Hypotéka

Zcela specifická kategorie hypotečních úvěrů. I tak můžeme označit hypotéky pro firmy. Využijete je například k rozšíření provozu, stavbě nových kanceláří nebo k nákupu továrních strojů. Podívejte se, jaké podmínky musíte splnit, abyste na hypotéku pro firmu dosáhli, a čím se tyto půjčky liší od klasických hypotečních úvěrů.

REKLAMA

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena