Daně - strana 2

REKLAMA

Daň z příjmů fyzických osob

29.2.2020 Daně

Jste OSVČ nebo si k zaměstnání přivyděláváte brigádami? Pak máte pravděpodobně povinnost podat přiznání k dani z příjmu za rok 2019. Jaké příjmy podléhají zdanění?

Nezapomeňte využít slevy na dani a snižte si daňovou povinnosti

30.1.2020 Daně

Fyzické osoby mohou uplatnit slevy na dani a snížit si tak daňovou povinnost. Zaměstnancům obvykle uplatní slevy na dani jejich zaměstnavatel prostřednictvím ročního zúčtování daně, pokud zaměstnanci o tomto informují svého zaměstnavatele a doručí mu potřebné podklady. Podnikatelé mohou využít slevy na dani v podaném daňovém přiznání.

Daň z příjmu za rok 2019

25.1.2020 Daně

Letos se díky růstu minimální mzdy zvýšila daňové sleva za školkovné. Kdo, kdy a kam je povinen podat přiznání k dani z příjmu za rok 2019? O jaké položky je možné snížit daňový základ?

Nezdanitelné položky přehledně aneb jak platit na daních méně

17.12.2019 Daně

Blíží se termín ročního zúčtování daně pro zaměstnance a daňového přiznání, s kterým souvisí také platba daně z příjmů. Uplatněním nezdanitelných položek (někdy nazývané také jako odčitatelné položky) lze dosáhnout snížení základu daně a tím i nižší výsledně daně, kterou je nutné zaplatit. Tímto způsobem lze legálně ušetřit třeba i několik tisíc korun.

Daňové povinnosti při pronajímání nemovitosti

21.11.2019 Daně

Pokud chcete pronajímat nemovitost nebo plánujete nějakou koupit za účelem pronájmu, nezapomeňte také na daňové povinnosti. Příjem z pronájmu je určitou formu pasivního příjmu, která se musí uvádět do daňového přiznání. Velmi podstatné je v této souvislosti rozlišit, zda nemovitost pronajímáte jako občan nebo jako podnikatel.

Nezapomeňte na daň z nabytí nemovitosti při její koupi

5.11.2019 Daně

Ať již kupujete byt, dům, pozemek či jinou nemovitost, nezapomeňte na úhradu daně z nabytí nemovitých věcí (dříve známá jako daň z převodu nemovitosti). Někteří politici sice usilují o zrušení této daně, nicméně tato legislativní změna prozatím nebyla schválena a prozatím ani nic nenasvědčuje tomu, že by tato daň byla v nejbližší době zrušena.

Kolik přispívat na penzijní a soukromé životní pojištění k využití maximálních daňových úspor?

27.9.2019 Daně

Pokud máte uzavřené penzijní připojištění, životní pojištění nebo doplňkové penzijní spoření, máte možnost odečíst si příspěvky od daně z příjmů. Díky tomu mohou zaměstnanci obvykle očekávat daňovou vratku na konci roku, podnikatelé pak nižší daňovou povinnost.

Kdy lze příjem z prodeje nemovitostí osvobodit a kdy nikoliv

17.8.2019 Daně

Při prodeji nemovitosti vzniká příjem, který obecně podléhá dani z příjmů. Samozřejmě nikdo nechce platit daně, zvlášť pokud se jedná o prodej nemovitosti, kdy se obvykle jedná o relativně vysokou finanční částku. Proto se může vyplatit splnit podmínky pro osvobození od daně a tím se legálně vyhnout placení daně z příjmů.

Prodejte cenné papíry tak, abyste příjem nemuseli danit

18.7.2019 Daně

Obchodování s dluhopisy, podílovými fondy či akciemi v dnešní době není záležitostí jen právnických osob, ale také běžných občanů. Pokud plánujete prodávat cenné papíry, je vhodné mít základní přehled o zdanění příjmů plynoucích z cenných papírů. Ideální je splnit podmínky a docílit toho, aby byly tyto příjmy osvobozeny. V opačném případě bude nutné tyto příjmy danit.

Jak na daňový odpočet úroků z hypotéky

6.6.2019 Daně

Pokud splácíte hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření, můžete využít zaplacené úroky jako nezdanitelnou položku a snížit si tak odvod daně. Lze tak učinit po skončení kalendářního roku prostřednictvím daňového přiznání, které si podáte sami, popřípadě prostřednictvím ročního zúčtování daně, které zpracuje zaměstnavatel.

REKLAMA

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena